Reális Zöld Valóság
Reális Zöldek Klub internetes újság ( Nyilvántartásba vétel - Országgyűlési tudósítások)
  Belépés | Regisztráció

 Kezdőlapnak!

 Kedvencekhez! | (CTRL + D)
A Reális Zöldek Klub tudományos háttérének a művelői

Megnyitás külön ablakban
 
Tartalom
icon_home.gif Főoldal
realzoldek150.gif 
· Állásfoglalás
· Elérhetőség
· Bemutatkozás
· Közlemények
· Tájékoztató
· RZ Vélemények
· 20 éves a RZK

rzvlogo.gif 
null.gif Reális Zöldek Klub
null.gif környezetpolitikai
null.gif lapja
· Archívum

Közösség
· Hírek
· Hír rovatok
· Hírküldés
· Hír archívum
· Vélemények 1
· Szavazások
· Általános fórum
· Támogatók
· Vélemények
· Tartalom
· Kapcsolat
· Honlap Térkép
· Fórum
 
Google Kereső
Google

Keresõ
Keresett szöveg:

WWW
realzoldek.hu

SafeSearch::


Részletes Keresõ
 
Ott vagyunk a Facebookon
Reálzöldek Reális Zöldek Klub

Névjegy létrehozása

 
Facebook oldalak

Hárfás Zsolt

Atomenergia Info 
A Reális Zöldek Klub eszmeiségét kifejező írások szerzői

Megnyitás külön ablakban
 
CAMPING
Mediterrán körülmények SIKONDÁN a fürdő mellett!
RIEDEL RENÉ
+36 20 991 3209
+36 72 481 981
7300 Komló-Sikonda
info @ medianocamping .hu medianocamping.hu
FACEBOOK
 
Vélemények

A ReálZöldek véleményei olvashatóak még az alábbi honlapokon:


Greenfo hírlevél!


 
Linkcsere

ReálZöldek logo


Link elérhető
http://realzoldek.hu/
zoldlogo150.gif


Link elérhető
http://realzoldek.hu/
rgszold.jpg


 
Kapcsolódás

Honlapunk kódja

 
Történelmi
Évfordulók


Évforduló naptár

 
Zöld Válasz

Zöld Válasz
 
Dr. Szabadi Béla blogja
"Kiszorított véleményem"
 
Elnökségi meghívó 2016. január 15.

- Elnökségi meghívó 2016. január 15-ére
- Mellékletek
- Az elnökségi ülés előadásai és fényképek
- BÜNTETÉS
 
A Duna és Szigetköz mai helyzete
Kerényi A. Ödön
A Duna ügyét a Népszabadság is szőnyeg alá söpri!

A Duna „elterelés” fogalmat a média teljesen tévesen értelmezi, köztük a Népszabadság is, állítja

Kerényi A . Ödön Rubin diplomás villamos-gépészmérnök.
Kerényi A. Ödön az 1963-ban megalapított Magyar Villamos Művek Tröszt műszaki vezérigazgatója volt egészen 1984-ben történt nyugállományba vonulásáig.
"Van kiút a nagymarosi gödörből" állította a rendszerváltás idején a ma 93 éves Kerényi A. Ödön állami díjas mérnök. Kerényi A. Ödön igazságát a reális zöldek osztják.

Közzé tesszük Kerényi A: Ödön összefoglaló írását a vízlépcsőről, a tények megismerése céljából.---------------------------------------------------------A Duna és a Szigetköz mai helyzete.

Kerényi A. Ödön Rubin diplomás villamos-gépészmérnök1. Jogilag a hágai Nemzetközi Bíróság 1997. évi Ítéletéből kell kiindulni, amely minden korábbi téves nézetet kizárt, amit a létesítményt ellenző szervek és egyének politikai indíttatásból 1990 óta felvetettek. ( Dunakör és magas szintű támogatói).2. Az Ítélet végrehajtását, alkotmánysértő módon a 1139/2004(XII_31.) kormányhatározat akadályozza, ami megtiltja a Nagymarosi Vízerőmű újraépítését, holott a hágai Nemzetközi Bíróság a BNV 1977. évi szerződést érvényesnek mondta ki.3. A Duna Bizottsággal kötött államközi egyezményt az országgyűlés 2000 évben törvényi rangra emelte. Ennek műszaki mellékletében Magyarország vállalta Bős után ,a Nagymarosi, az Adonyi és a Fajszi Vízlépcsők megépítését is.(2000.évi CXIV. Törvény . A Duna hajózási rendjének szabályozása)4. Az alkotmánysértés nyilvánvaló, mivel egy kormányrendelet nem írhat felül egy törvényt.5. Az Ítélet kimondta, hogy a Nagymarosi Vízerőműre a rendszeres csúcsrajáratás elhagyása miatt nincs szükség. Ez igaz, de a szerződés többi pontjának teljesítése végett nélkülözhetetlen.6. A BNV csúcsrajáratásáról való lemondást, a magyar Villamosenergia rendszer (VER) műszaki vezetőjeként 1990-ben én javasoltam a kormányoknak .

(l.. Van kiút a nagymarosi gödörből…című tanulmányom, amit valamennyi képviselő is megkapott.)

A Duna megújuló vízenenergia-termelésének a növelése a prioritás.7. A Duna „elterelését” az Ítélet jogilag marasztalta el azzal a formális indokkal, hogy a magyar fél nem járult hozzá!

Az Ítélet 7 pontjából azonban ez volt az egyetlen, amiben a hágai Nemzetközi Bíróság a csehszlovák felet marasztalta el, de többi 6 pontban neki adott igazat. Miért formális jogi ok?

Elképzelhető lenne józan ésszel, hogy a csehszlovák fél ne terelje át a vizet az elkészült Bősi Vízerőmű műcsatornájába, ami évi 3 milliárd kWh megújuló vízenergiát képes termelni és egyúttal megnyitja a hajózást is a Fekete tenger felé a Duna –Majna-Rajna Csatorna folytatásaként?!8. Az „Elterelés” fogalmat azonban a média teljesen tévesen értelmezi. Sajnos a Népszabadság is. sőt egyenest a Duna „elrablásának” titulálta. Ezt meg is írtam és meg is magyaráztam, hogy a vízerőmű turbináiba befolyó víz abból ki is folyik, Az elterelés mindössze a műcsatorna hosszában történik meg, kb. 30 km szakaszon és Szapnál ismét a főmederben áramlik tovább a Duna teljes vízhozama9. A tervezett duzzasztások biztosítani tudják az állandó vízszintet az aszályos időkben is. Árvíznél viszont az állandó vízszintet az árapasztó zsilipekkel a főmederbe engedett víztömeggel lehet a kívánt szinten tartani.10. A fenti pontok választ adnak a Szigetköz problémáinak lehetséges műszaki megoldására is.

A főmederbe, nemzetközi - megegyezés szerint - minimum 400 m3í/ s vizet kell a szlovákoknak Duna-csúnynál beengedni, tehát a 2000 m3/s , közepes vízhozam ötöd részét. A többlet „terelhető” áram termelésre. Ha a többlet eléri a 4000 m3/ sec mennyiséget a Bősi Vízerőmű teljes kapacitással, azaz 720 MW teljesítménnyel járhat.11. A Szigetköz két részre osztandó. A Dunakiliti fölötti rész már ma is turisztikai, vízi paradicsom.

A főmederbe beépített fenék küszöb ugyanis megemelte mind a Szigetköz felső részében a Duna vízszintjét, mind a Csallóközben , a főmeder és a műcsatorna között képződött sziget körül is, ami Pozsony üdülő körzetévé vált.

Megoldani tehát csupán a Kiliti alatti részen kell. Erre pedig három, eredetileg is tervezett, fenékküszöb beépítése is elegendő lenne..

Egyébként a fenékküszöbökről kitűnő cikk jelent meg a Népszabadság 2008.07. 31.-i számában Teknős Miklós tollából.12. Ha a parlament ősszel , a Szigetközi népszavazás nyomán, tárgyalni fogja a témát, a javasolt, műszaki megoldások segítenék az képviselők állásfoglalását is..13 Végül a győri panasz: Javítható-e a Mosoni Duna alacsony vízszintje? Igen, de nem helyileg.

Ugyanis a Mosoni Duna torkolatánál, Gönyünél a már a Duna teljes vízhozama folyik. Ha aszály van, alacsony a vízszint. Ha megemelni akarjuk, meg kell építeni a Nagymarosi Vízerőművet, amelynek duzzasztása visszahat ide is és a Bősi Vízerőműig is.Összefoglalva a Duna a mienk, tehát nem kell senkinek sem visszaadni. A megoldás a Kormány kezében van.Kerényi A . Ödön Rubin diplomás villamos-gépészmérnökMellékletek

A Duna és Szigetköz mai helyzete!


A Duna és Szigetköz mai helyzete 2

Kerényi A. Ödön: A Duna és Szigetköz mai helyzetéről szóló írásainak gyűjteménye© Reális Zöldek Klub . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2012-09-15 (5905 olvasás)

[ Vissza ]


Szerver statisztikai adatok.


Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek.
A közzétett hírek, vélemények és a hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 1992-2014 a Reális Zöldeké.
A Reálzöldek honlapján megjelenő különböző írások és vélemények nem feltétlen tükrözik a Reálzöldek véleményét, hanem kizárólagosan a szerzőkét.

Üzenet a webmesternek: webmester@realzoldek.hu

PHP-Nuke © 2005 Francisco Burzi. A PHP-Nuke szabad szoftver, a GPL licenszben leírtak alapján terjeszthet?, kötelez? terméktámogatás nem jár hozzá.
Platinum 7.6.b.4 Alapú Weboldal

Oldalkészítés: 0.09 másodperc

:: fisubgreen phpbb2 style by Daz :: PHP-Nuke theme by www.nukemods.com ::