Reális Zöld Valóság
Reális Zöldek Klub internetes újság ( Nyilvántartásba vétel - Országgyűlési tudósítások)
  Belépés | Regisztráció

 Kezdőlapnak!

 Kedvencekhez! | (CTRL + D)
A Reális Zöldek Klub tudományos háttérének a művelői

Megnyitás külön ablakban
 
Tartalom
icon_home.gif Főoldal
realzoldek150.gif 
· Állásfoglalás
· Elérhetőség
· Bemutatkozás
· Közlemények
· Tájékoztató
· RZ Vélemények
· 20 éves a RZK

rzvlogo.gif 
null.gif Reális Zöldek Klub
null.gif környezetpolitikai
null.gif lapja
· Archívum

Közösség
· Hírek
· Hír rovatok
· Hírküldés
· Hír archívum
· Vélemények 1
· Szavazások
· Általános fórum
· Támogatók
· Vélemények
· Tartalom
· Kapcsolat
· Honlap Térkép
· Fórum
 
Google Kereső
Google

Keresõ
Keresett szöveg:

WWW
realzoldek.hu

SafeSearch::


Részletes Keresõ
 
Ott vagyunk a Facebookon
Reálzöldek Reális Zöldek Klub

Névjegy létrehozása

 
Facebook oldalak

Hárfás Zsolt

Atomenergia Info 
A Reális Zöldek Klub eszmeiségét kifejező írások szerzői

Megnyitás külön ablakban
 
CAMPING
Mediterrán körülmények SIKONDÁN a fürdő mellett!
RIEDEL RENÉ
+36 20 991 3209
+36 72 481 981
7300 Komló-Sikonda
info @ medianocamping .hu medianocamping.hu
FACEBOOK
 
Vélemények

A ReálZöldek véleményei olvashatóak még az alábbi honlapokon:


Greenfo hírlevél!


 
Linkcsere

ReálZöldek logo


Link elérhető
http://realzoldek.hu/
zoldlogo150.gif


Link elérhető
http://realzoldek.hu/
rgszold.jpg


 
Kapcsolódás

Honlapunk kódja

 
Történelmi
Évfordulók


Évforduló naptár

 
Zöld Válasz

Zöld Válasz
 
Dr. Szabadi Béla blogja
"Kiszorított véleményem"
 
Elnökségi meghívó 2016. január 15.

- Elnökségi meghívó 2016. január 15-ére
- Mellékletek
- Az elnökségi ülés előadásai és fényképek
- BÜNTETÉS
 
Reális Zöldek Klub :: Téma megtekintése - Péteri László - Szabó Gábor
Tartalomjegyzék
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok 
 ProfilProfil   Üzeneteid olvasásához jelentkezz beÜzeneteid olvasásához jelentkezz be   BelépésBelépés 
Következő téma megtekintése
Előző téma megtekintése
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához
Szerző Üzenet
realzoldek
Újonc
Újonc


Csatlakozott: Mar 08, 2007
Hozzászólások: 4591

HozzászólásElküldve: Szomb Nov 11, 2017 1:05 pm Hozzászólás az előzmény idézésével Vissza az elejére

Feladó: László Péteri [peteril62@gmail.com]
Küldve: 2017. november 10. 23:47
Címzett: Szabó Gábor
Tárgy: Szabó Gábor: Huszonöt éve terelték el a Dunát! Gratulálunk Szabó Gábor, környezetvédelmi újságírónak a cikkéhez! Zöld utat a "Kék Gazdaságnak"! Leplezzük le az "ál-környezetvédőket"!

Kedves Gábor!

Gratulálok a Bős-Nagymarosi Vízlépcső-rendszerrel és a Hágai-perrel kapcsolatos - önkritikus és kritikus! - közelmúltban megjelent alábbi írásaidhoz!
Ugyanakkor 25 év elteltével is érdekes, hogy vannak, akik - az időközben bekövetkezett tények ellenére - még mindig a régi, lejárt, az élet által többszörösen megcáfolt szövegekkel támadnak Téged is, akit "környezetvédelmi újságírónak" tartottak, mindaddig, amíg véleményed egyezett, az övékkel!
De amíg Te - elismerésre méltó módon - meghajoltál az általad személyesen is megismert objektív tények előtt (lásd: Jakus György Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság volt vezetőjével, ill. Ilka Alfréddal, a Bősi Vízerőmű igazgatójával készített interjúid, és helyszíni szemlék, stb.), addig ők behunyt szemmel és befogott fülekkel, változatlanul "csőlátásban és víziszonyban szenvedve" ("Minden szabadon folyjék!?) és saját, személyes presztizsük védelmében, felelősségre vonásuk elől menekülve, görcsösen ragaszkodnak jelenleg is, a korábban hangoztatott féligazságaikhoz, hazugságaikhoz! (a "séma"-szövegük mindig a Duna 1992.09.25-i, egyoldalú, csehszlovák részről történő elterelésével kezdődik, az előzmények, és a későbbi, "minél rosszabb, annál jobb" magyar környezetvédelmi szemlélet és a - Magyarországot 7:1 arányban elmarasztaló - Hágai ítélet objektív bemutatása nélkül!

Németh Miklós és Antall József tényleges, és alapvetően eltérő szerepe és felelőssége - az időközben előkerült, korábban titkos dokumentumok nyilvánosságra hozása ellenére - objektív módon a mai napig nem tisztázódott! (lásd: Oplatka András, Németh Miklós, Horváth István, "Mert ez az ország érdeke", "Egy döntés története", "Az elszalasztott lehetőség", "A magyar-német játszma", stb.)

Németh Miklós miniszterelnök személyes kérdésemre válaszolva, a Közép-Európai Klub Pannónia 2009.12.15-i Törzsasztala díszvendégeként közölte, hogy a Bős-Nagymarosi Vízlépcső-rendszerrel kapcsolatos beruházást csak "felfüggesztette"!, annak érdekében, hogy időt nyerjen, ill. adjon a szakembereknek - az MTA és a szakértők egymásnak is ellentmondó, használhatatlan szakvéleményei miatt - egy akkor még hivatalosan, jogilag nem szabályozott, de a környezetvédők által követelt, "környezeti hatástanulmány" elkészítéséhez! (lásd: http://realzoldek.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=277).

Később, a Nagymarosi Vízlépcső és a Dunakiliti duzzasztó leállítására az Országgyűlés - környezetvédők nyomásra hozott - határozata alapján került sor!

Az államközi szerződés magyar részről történő, szakmailag teljesen indokolatlan, egyoldalú felbontására már a rendszerváltás után, Antall József miniszter-elnöksége, és Mádl Ferenc minisztersége - de alapvetően Király Miklós titkár és Hajósy Adrienn titkársági munkatárs, cikkedben is említett, eléggé el nem ítélhető, erkölcstelen és káros tevékenysége - idején került sor!

Bárcsak egyre többen mernék felvállalni korábbi tévedéseiket, amelyeket részben a külföldi-, részben a külföldiek (Lipták Béla/USA, WWF-A, stb.) és a hazai kormányok által is támogatott (?!), hazai, radikális "ál-környezetvédő" szervezetek - elsősorban politikai érdekből - okoztak, a Bős-Nagymarosi Vízlépcső-rendszer elleni tüntetéseket "Trójai Faló"-ként felhasználva, az 1989/90 években, a kommunista egypárt-rendszer (értsd: Trója!) "szétverése" érdekében.
Ezek a civilnek álcázott, radikális "ál-környezetvédő" szervezetek vezető képviselőinek nem volt elég 25 év, hogy rájöjjenek arra, hogy időközben "Trója" elesett, akkor minek a "Faló"? (A Dunában azóta - a rossz nyelvek szerint - víz helyett, csak politika folyik! Lásd: árvíz-, belvíz-, aszály-, jégár elleni védelem, tervszerű vízkészlet-gazdálkodás, vízkormányzás, Szigetköz vízpótlása, mezőgazdasági öntözés, a környezetbarát vízi-közlekedés / szállítás, személy-, és teherhajózás, vízi-, vízparti-, kerékpáros-, öko-, természetjáró-, kemping-, vidéki-, falusi-, kulturális-/ örökség-turizmus, stb. fejlesztéseinek, ill. a Paksi Atomerőmű tervezett bővítésének és hűtővízigény biztosításának sorozatos megtorpedózása, stb.)

Ezt igazolják Hajósy Adrienne (Duna Kör, MTA Szigetközi Munkacsoport, stb.) és Bárdos Deák Péter (Duna Charta) mellékelt írásai, és az államtitkári pozíciójából időközben eltávolított Illés Zoltán "vegy-ész!", valamint Lányi András "filozófus!" eddigi tevékenysége is! (Lásd: Lányi András nyílt levele, az MTA-KSP: "A megújuló energiák hasznosítása" c.dokumentumból (dr. Büki Gergely - dr. Lovas Rezső akadémikusok) a Nagymarosi, Adonyi-, Fajszi Vízlépcsők megvalósítási javaslatainak "megtorpedózása", és az Új Széchenyi Tervből - sajtóhibára való hivatkozással történő - utólagos kitöröltetése, Római-parti mobilgát elleni, Greenpeace-val közösen szervezett akciója, ill. Illés Zoltán államtitkári beosztásával visszaélve, a Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségekkel visszavonatta a Dunai hajózás fejlesztésére vonatkozóan - EU támogatással elkészült - kiadott építési-, és vízjogi engedélyeket, stb.)

http://nepszava.hu/cikk/1143872-a-duna-elteritese | Hajósy Adrienne cikke Népszava
http://greenfo.hu/hirek/2017/10/26/huszonot-eve-tereltek-el-a-dunat | Szabó Gábor cikke Greenfo
http://greenfo.hu/hirek/2017/10/26/a-duna-elteritese | Hajósy Adrienne cikke Greenfo
http://greenfo.hu/hirek/2017/10/30/a-bos-nagymarosi-eromurendszer-ugyeben-1992-ben-csak-rossz-es-meg-rosszabb-kozott-lehetett-valasztani | Bárdos Deák Péter: A bős-nagymarosi erőműrendszer ügyében 1992-ben csak rossz és még rosszabb között lehetett választani
<http>

A 25 évvel ezelőtti események közül - az idősebb generáció részére "emlékeztetőül", a fiatalabb, félrevezetett generáció részére, legalább "utólagos tájékoztatásul" - a média által agyonhallgatott tények bemutatására, a hazugságok érzékeltetésére, csak az alábbi 2 rövid videó-dokumentumot mellékeljük:

https://www.youtube.com/watch?v=EZR8EJcTECw 0:41 Közzététel: 2008. január 9. realzoldek<https> Vargha János, a Duna kör fő mozgalmára mondta 1992 nyarán: „Azt akarták, hogy Magyarország megijedjen." Nemcsak Hajósy, hanem Vargha is azt állította néhány hónappal Bős üzembe helyezése előtt a „C" variáns nem épül meg”.
https://www.youtube.com/watch?v=hOJkfY-pKJk 2:10 Közzététel: 2008. január 8. realzoldek<https> Hajósy Adrienne nyilatkozatát, Paulus Alajos Balázs Béla díjas filmrendező „Megérett az idő a döntésre" című dokumentum filmjéből vettük át. Hajósy, 1992 nyarán tett nyilatkozatához a reális zöldek csupán annyit tesznek hozzá, hogy megérett az idő Hajósy eltávolításához a Magyar Tudományos Akadémia Szigetközi Munkabizottságából.

A fentieket ajánljuk a politikai döntéshozók és döntés-előkészítők figyelmébe is, és csak remélni tudjuk az ország, a nemzet, a Kárpát-medencei magyarság, és a Duna-/ Tisza-/ Dráva mentén élők élet-, és vagyonbiztonsága érdekében, hogy Ők is rájönnek ugyanarra az igazságra, amelyre Te már rájöttél, és meg is merted írni!
Érdemes még felfigyelni arra is, amíg nem késő, hogy szinte minden értelmes és szükséges, stratégiai jelentőségű fejlesztést szinte ugyanazok a fővárosi, radikális, ál-környezetvédők által szervezett és fellázított csoportok próbálnak megakadályozni, legyen szó a Dunáról, a Dráváról, Bős-Nagymarosról, Szigetközről, Római-partról, a mobilgátról, vagy Paksról! (Eddig szinte csak a Szigetköziek jöttek rá erre - párthovatartozástól függetlenül! - a Szigetköz vízpótlása kapcsán szervezett, és eredményes országos népszavazás kapcsán, különös tekintettel - a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottsága 2012.10.09-i, Dunakilitin tartott kihelyezett üléséről, szabályszerű meghívás ellenére távol-maradó, az értelmes szakmai párbeszéd és vita elől megfutamodó - a Duna Charta által, és szégyen szemre az MTA épületében tartott "ellen-konferencia" megszervezésére, valamint a Duna Kör, és Illés Zoltán minősíthetetlen állásfoglalásaira és nyilatkozataira, stb. A Szigetközi polgármesterek tiltakozásukat - a "fővárosi környezetvédők" (?) ellen - a fehér pólójuk hátoldalán szereplő feliratokkal fejezték ki! De úgy látszik ők nem tudnak, vagy nem akarnak olvasni, és/vagy érteni a szép szóból! Lásd: mellékelt fotó)

Baráti üdvözlettel:
--
Péteri László
aranydiplomás építészmérnök, egyetemi tanársegéd, ny. min. vezető főtanácsos,
az OIH Országos Idegenforgalmi Hivatal v. főmérnöke, belkereskedelmi-idegenforgalmi szakértő
H-1119 Budapest, Mohai köz 4.4.4.
lakás: 06 1 203 5729
mobil: +36 30 319 2033
honlap: http://realzoldek.hu/modules.php?name=Content&pa=list_pages_categories&cid=17


CIKK a teljes mellékletekkel: http://realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=5034


--------------------------


From: László Péteri [mailto:peteril62@gmail.com]
Sent: Saturday, November 11, 2017 11:18 AM
To: Szabó Gábor
Subject: Re: Szabó Gábor: Huszonöt éve terelték el a Dunát! Gratulálunk Szabó Gábor, környezetvédelmi újságírónak a cikkéhez! Zöld utat a "Kék Gazdaságnak"! Leplezzük le az "ál-környezetvédőket"!

Kedves Gábor!

Köszönöm szépen a megküldött anyagaidat, és kíváncsian várom a folytatást! (Jakus György HVG interjú, stb.).

A civilnek álcázott, esetenként külföldről is támogatott, radikális "ál-környezetvédő" szervezetek fogalmát - a Reális Zöldek Klub honlapján - az eredetileg, a nemzetközi gyakorlatban használatos "NGO's" (nem kormányzati, országos, regionális, ill. nemzetközi, jelentős befolyású lobbi szervezetek, mint WWF, Greenpeace, stb.) fogalomnak a hazai gyakorlatban ettől eltérően kialakult, klasszikus, csak egyes, helyi célok érdek-képviseletére alakult, az esetek jelentős részében az állam által nem támogatott, önkéntes, tagdíjakból finanszírozott civil szerveződésektől (amelyek egy része a kezdeti lelkesedés eltűnése és finanszírozási problémák miatt, feladatait egyre kevésbé képes ellátni, ezért többnyire egy idő után meg is szűnik!) történő megkülönböztetés érdekében használjuk!

A 2 "civil" szervezet érdekérvényesítő képessége között ugyanis óriási különbség van! A levelemben szereplő meghatározás az én, ill. az RZK terminológia szerinti "szóhasználatom", és nem befolyásolja a Tiédet, és nem állítottam azt, hogy Te is ugyanígy fogalmazol, ez a Te véleményed és magánügyed, amit tiszteletben tartok / tartunk!

A WWF-International, svájci székhelyű, nemzetközi központjának vezérigazgatója, Dr. Claude Martin és Európai - Közép-Európai Regionális Program igazgatójának, Sylvén Magnus urak 1994.06.14-i, prof. Dr. Igor Mucha professzornak a Bősi Vízlépcső és környezetének környezetvédelmi hatástanulmányával kapcsolatban írt - a WWF-Austria minősíthetetlen magatartása miatti - elnézést kérő levele - valószínűleg - az időközben elhunyt Szilvássy Zoltán vízépítőmérnök és angol tolmács hagyatékában található, miután a hivatalos magyar fordítást is Ő készítette! (Az eredeti nem állt a rendelkezésemre, ezért ilyen minőségű az általam feltett, másolatról készített másolat! De ettől függetlenül a tény, az tény! És ez a lényeg!)

Szubjektív megjegyzésem, objektív tények alapján:
A legismertebb nemzetközi NGO's között szerepel a WWF is, amelynek - a többiekhez hasonlóan, pl. Greenpeace, stb. - kezdeti, tényleges, jobbító szándékú, környezet-, és természetvédelmi (a kettő nem azonos, az egyik az in-put, a másik az out-put oldal, amit rendre "összemosnak", vagy össze is kevernek!) szempontokat képviselő és érdekeket érvényesíteni tudó tevékenysége az idők folyamán - észrevétlenül - visszájára fordult, és elvesztette a kapcsolatát a tudománnyal, az emberekkel, és öncélú, valamint minden ésszerű fejlesztést csírájában megakadályozni akaró szervezetté vált!
1994-ben a WWF-International nemzetközi központja még "kordában tudta tartani" ausztriai szervezetét (WWF-A), amelyekre ma már nem találunk példát! Sőt!

Ezért is írt Mosonyi Emil professzor egy cikket a Mérnök Újság 2005. évi 12. számában a "Környezetvédők felelősségéről"! Érdemes lenne ezt is közkinccsé tenni, mert a Mérnök Újságot csak egy szűk szakmai kör - aki elő tudja fizetni! - tudja olvasni! (Az on-line változat csak nagyon szűk kivonat, címlap, tartalomjegyzék és néhány összefüggéstelen oldal!)
A közmédiának a fentiekkel kapcsolatban, legalább annyi a felelőssége, mint a környezetvédőké, ha nem nagyobb, miután szelektív módon, szubjektív szempontok alapján dönti el, hogy mit és milyen terjedelemben tesz közzé, vagy évtizedekig is agyonhallgat fontos, de "tabu-témákat". (lásd: Bős-Nagymarosi, Csongrádi Vízlépcső, Duna-Tisza-csatorna, Duna-Tisza-közi Homokhátság vízpótlása, környezetbarát hajózás fejlesztése, vízenergia többcélú hasznosítása, stb.! De ezt Te tudod legjobban, saját személyes tapasztalataid alapján is!)

Baráti üdvözlettel:

Péteri László


-------------------------


2017. november 11. 0:50 Szabó Gábor írta, <g>:

Kedves Laci!

Csak a rend kedvéért: ÉN sosem használtam a zöldekre az ál-környezetvédő címkét.

Ami Deák-Bárdos válaszcikkét illeti a Greenfón, Sarkadi Petinek írtam, de nagyon nem kívántam polémiát folytatni a Duna Chartával. Mindeneset5e sajátságos, hogy fölvet egy olyan állítást, amit én soha nem tettem, aztán briliánsan megsemmisíti:

Ha közösen tereljük el a Dunát Dunacsúny helyett Dunakilitinél, nagyobbak lennének a környezeti károk, nagyobb ártér, több mellékág esett volna a tározóépítés áldozatául. Jól hangzó, de hamis vízügyi blöff, hogy akkor Dunakilitinél kezünkben lenne a víz ”kulcsa”, azaz annyi vizet engednénk az Öreg-Dunába, amennyi jól esne. Ugyanis ha egyoldalúan több vizet engednénk a Dunába az egyezményekben leírtaknál, akkor szerződést szegnénk, ami ellen Szlovákia bírósághoz fordulhatna, sőt, végső esetben ugyan úgy elterelhetné a Dunát Dunacsúnynál, mint azt 1992-ben tette, vagy legalább is zsarolhatná vele a magyar kormányt

Én sosem voltam híve annak az érvelésnek, hogy "ha nálunk lenne a kulcs", milyen jó lenne. Úgyhogy vitázik valakivel, de nem az én cikkemmel.Az általad mellékelt anyagok közül számomra a legizgalmasabb a WWF elnézést kérő levele volt Mucha professzorhoz. Mondanál erről kicsit többet? Megvan esetleg az eredeti levél? Arról van szó, hogy belátta a WWF vezetése, mekkora marhaság lett volna a mederfeltöltés isten tudja honnan hozott anyaggal? Vagy másról van szó?És végül: mellékelem a Jakus Györggyel készült, általa jóváhagyott szövegű interjút. Örülnék, ha közölné a Reális Zöldek honlapja. Annyi kommentár talán jó lenne, hogy ennek az interjúnak egy rövidebb változata megjelent a HVG 2017. október 26-ai számában.

És ha már a "jóvátételnél" tartunk: 1997-ben készítettem egy interjút Keresztes . Sándorral, amely végül monológ formájában jelent meg. Ha akarjátok, ezt is le lehet hozni, van tanulsága. Idemásolom:HVG 1997/17. szám, 12. oldal • 1997.04.26.

Egy elment hajó
A-tól G-ig, az eredeti terv szerinti megépítéstől a vízlépcső elhagyásáig terjedtek azok a változatok, amelyeket a néhai Josef Vavrousek csehszlovák környezetvédelmi miniszter magyar partnerével, Keresztes K. Sándorral közösen javasolt további vizsgálatokra 1990. szeptember 5-ei budapesti találkozójukon. A rendszerváltás utáni első környezetvédelmi miniszter ma – győri területi főépítészi irodájában nyilatkozva a HVG-nek – úgy látja: történelmi esélyt szalasztott el akkor a magyar kormány.
„Amikor az 1990-es választások után összeállt a kormány, egyetértés volt közöttünk a vízlépcső ellenzésében, s abban is, hogy lehetőleg »vissza kellene csinálni«, a hogyanról viszont már vita volt” – emlékszik vissza Keresztes K. Sándor. „A szerződés azonnali felmondását sem a kormánytag Mádl Ferenc, sem a miniszterelnök két, egykor a Duna Körhöz közel álló tanácsadója, Kodolányi Gyula és Ferencz Csaba nem javasolta. Nekem, aki regionális tervezőként jól ismertem a környéket, kezdettől az volt a véleményem, hogy felmondás esetén a szlovákok megcsinálnák az elterelést, ezért én is a tárgyalás mellett voltam.”
Az Antall-kormány elképzelése kezdetben az volt – mondja Keresztes –, hogy a tárgyalások az 1977-es vízlépcsőszerződés közös megegyezéssel való megszüntetésére irányuljanak, s „cserébe”, amiért mi nem élezzük a viszonyt, bánjanak jól a magyar kisebbséggel. „Én azért nem hittem ennek a taktikának a sikerében, mert úgy láttam, inkább a forma kedvéért tárgyalunk. Ezzel a véleményemmel azonban magamra maradtam, sem a kormánnyal, sem az MDF-frakcióval, sem a kormány stabilitását féltő miniszterelnökkel, sem környezetével nem tudtam elfogadtatni, hogy a szó valódi értelmében kompromisszumot kell kötnünk. A parlamenti pártok közül 1990–1992-ben egyedül az MSZP, Horn Gyula támogatott. Érveimet tovább gyengítette, hogy 1990 végére politikai súlyom is lecsökkent. Ma már látom, hiba volt akkor leköszönnöm az MDF-alelnöki posztról.”
Az első szabadon választott kormány első környezetvédelmi minisztere ma már hibának tartja a kompromisszum elnevezést. „Ez vörös posztó volt a Dunát védő körök szemében attól kezdve, hogy – politikai érzék híján – már 1990 májusában kiejtettem ezt a szót egy, a Népszabadságnak adott nyilatkozatomban. Sajnos, Vargha Jánosban, a Duna Kör vezetőjében erőfeszítéseim ellenére nem sikerült bizalmat ébresztenem.” Pedig a miniszter, aki – mint most a HVG-nek elmondta – 1982 után a Beszélő megyei terjesztője volt, tanácsadóként maga mellé vette az ugyancsak Duna körös Tóth Jánost, az Akadémia gödi Dunakutató Állomásának munkatársát, akinek segítségével 1990 őszére azzal a koncepcióval állt elő, hogy a bősi vízerőművet módosított formában, az oldalcsatornát csak hajózásra használva, a tározót a lehető legkisebb méretűre kialakítva, azaz a tervektől eltérően építik meg. E terv szerint a magyar területen levő dunakiliti duzzasztó ugyan az eredeti elképzelés alapján készül el, de az átbocsátott víz mennyiségét a környezeti szempontok, nem az áramigények határozzák meg. A nagymarosi vízlépcső elhagyásába – Keresztes szerint – a szlovák fél belement volna. „Úgy gondoltam – de erről a parlamenti vitákon sem beszélhettem nyíltan –, hogy nekünk a csehszlovák kormánnyal kell megegyezésre jutni, mert Pozsonnyal nehezebb dolgunk lesz.”
„Csehszlovák partneremmel 1990-ben még hivatalosan tárgyaltam – említi –, később azonban már csak informálisan, a miniszterelnöknek nem szólva róla. Vavrousek jelezte, hogy ha a magyarok rugalmasabbak lennének, Prága sem ragaszkodna mereven az 1977-es szerződésben rögzítettek minden eleméhez. Az előrehaladásról – 1991 közepére az említett kompromisszum politikai lehetőségeit is megbeszéltük – beszámoltam a kormány egyik ülésén. Süket fülekre találtam, amiben talán a rossz előkészítésnek is szerepe volt. A vízlépcsőtitkárságot akkoriban vezető Sámsondi Kiss Györgynek bizalmas háttéranyagokat kellett volna készítenie, ezt azonban a titkárságra került Duna-mozgalmárok megakadályozták, s az anyagokat kiszivárogtatták. Ekkoriban pozícióm olyannyira megingott, hogy azt hittem, Antall József heteken belül levált. Az 1992-ben hozott országgyűlési döntés után pedig magam gondoltam rá, hogy felálljak. A szerződés egyoldalú felmondásával ugyanis nem tudtam azonosulni, különösen miután már 1991 vége óta látszott, hogy a magyar fél hajthatatlanságát érzékelve a szlovákok nekifogtak az elterelés munkálatainak saját területükön. Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága is fokozódó nyomást gyakorolt eltávolításom érdekében. Külön rejtély számomra, hogy akik pozsonyi követségünk, a vízügyi igazgatóság, valamint független magyar szakértők jelentése ellenére tagadták a Duna szlovák területen való elterelése előkészítésének nyilvánvaló tényét, hogyan maradhattak a későbbiekben is kormányzati pozícióban. Sajnálom, hogy a környezetvédelmi mozgalmak vízügyi lobbystát láttak bennem. Tartok tőle, hogy az akkor lehetségesnél előnyösebb megoldást Hágában sem érhetünk el” – mondta Keresztes K. Sándor.

-.-.-.-.Üdvözlettel

Gábor


--------- -----------

.
.


Legutóbb realzoldek szerkesztette (Szomb Nov 11, 2017 4:38 pm), összesen 2 alkalommal
Felhasználó profiljának megtekintése
realzoldek
Újonc
Újonc


Csatlakozott: Mar 08, 2007
Hozzászólások: 4591

HozzászólásElküldve: Szomb Nov 11, 2017 1:06 pm Hozzászólás az előzmény idézésével Vissza az elejére

--------- Továbbított levél ----------
Feladó: István Héjjas <hejjas224>
Dátum: 2017. november 11. 9:28
Tárgy: Re: Szabó Gábor: Huszonöt éve terelték el a Dunát! Gratulálunk Szabó Gábor, környezetvédelmi újságírónak a cikkéhez! Zöld utat a "Kék Gazdaságnak"! Leplezzük le az "ál-környezetvédőket"!
Címzett: László Péteri <peteril62>
Másolatot kap: Szabó Gábor <g>


A "Soros terv" nem mostanában indult, hanem a "rendszerváltás" előtt, ennek része volt a félig megépült vízerőmű lebontása is.
Ennek érdekében küldték a nyakunkra Amerikából Soros ügynékét, Illés Zoltánt, aki a megérkezésekor még nem is volt magyar állampolgár.
Állítólag Illés úr jelenleg ismét Amerikában él, ahol Soros segítette abban, hogy egyetemen oktathat.


H. Pista.
Felhasználó profiljának megtekintése
realzoldek
Újonc
Újonc


Csatlakozott: Mar 08, 2007
Hozzászólások: 4591

HozzászólásElküldve: Vas Nov 12, 2017 2:54 pm Hozzászólás az előzmény idézésével Vissza az elejére

2017. november 11. 21:14 Szabó Gábor írta, <g>:
Igen, külföldról érkezett, de azért én a Vajdaságot említeném. Mivel itt gyökértelen volt, egész lehetetlen emberekre bízott komoly feladatokat, mert történetesen épp őket ismerte. Soha nem értettem, miért juttatja (vagy csak juttatta) katedrához a CEU, bár állítólag a diákjai szerették. Én a zöld mozgalmakat (nem a reális zöldeket) is hibásnak tartom, amiért szó nélkül, de tényleg egy hang ellenvetés nélkül tűrték a törvénytelen, meg a káros (a kettő nem zárja ki egymást) akcióit. Illés ügyében tiszta a lelkiismeretem, de sajnos hatástalan volt, bármit is írtam róla.

Még látni fogjuk főnix madárként, ha netán a Fideszt más váltaná föl. A Fideszben már túlléptek rajta, gondolom. Neki meg mindegy, csak hatalma legyen.

Üdvözlettel

Gábor
Felhasználó profiljának megtekintése
realzoldek
Újonc
Újonc


Csatlakozott: Mar 08, 2007
Hozzászólások: 4591

HozzászólásElküldve: Vas Nov 12, 2017 2:55 pm Hozzászólás az előzmény idézésével Vissza az elejére

Feladó: István Héjjas <hejjas224>
Dátum: 2017. november 12. 9:01
Tárgy: Re: Szabó Gábor: Huszonöt éve terelték el a Dunát! Gratulálunk Szabó Gábor, környezetvédelmi újságírónak a cikkéhez! Zöld utat a "Kék Gazdaságnak"! Leplezzük le az "ál-környezetvédőket"!
Címzett: Szabó Gábor <g>
Másolatot kap: László Péteri <peteril62>


Kedves Gábor,

Amit leírtál, az mind igaz.
De van egy probléma.
A jelenlegi politikai elit nagy része annak köszönheti a hatalmát, és arra alapítja a legitimitását, hogy sikerült lebontatniuk egy félig megépült vízerőművet.
És az igazukhoz körömszakadtáig ragaszkodni fognak.
A rendszerváltás óta egyetlen politikus akadt, aki a politikai hatalom megszerzést követően, utólag, nyilvánosan elismerte, hogy pofátlan hazugságokkal megtévesztették a szavazó polgárokat.
Bele is bukott.
Ez bizony intő példa, ezért, ha egy politikus egyszer hazudik, akkor ahhoz már az élete végéig görcsösen ragaszkodni fog, akkor is ha kínvallatásnak vetik alá, és ha megteheti, mindenkit el fog takarítani az útból, aki ezt kétségbe vonja.
A vízlépcső ügy akkor fog rendeződni, ha majd kihal a jelenlegi teljes politikus generáció, és a következő társaságnak már nem lesz érdeke takargatni a szennyest.
Nem magyar specialitás.
Amerikában most teszik nyilvánossá a Kennedy ügy dokumentumait.

Üdv. H. Pista


.
Felhasználó profiljának megtekintése
realzoldek
Újonc
Újonc


Csatlakozott: Mar 08, 2007
Hozzászólások: 4591

HozzászólásElküldve: Hétfő Nov 13, 2017 12:48 pm Hozzászólás az előzmény idézésével Vissza az elejére

A vízlépcső ügy valóban eléggé szőnyeg alá lett söpörve, de azért ez továbbra is egy ketyegő bomba.
Ha például a nagy nyilvánosság elé kerülnének hiteles adatok, mondjuk egy túlbuzgó újságírónak, vagy egy politikai ellenfélnek köszönhetően, hogy az egész csak egy nagy átverés volt, akkor sokan feltennék a kérdést, hogy vajon kik finanszírozták annak idején ezeket a mozgalmakat, a szervezőket, az abban résztevő NGO-kat, esetleg kaptak-e külföldről is pénzt, talán még attól a Sorostól is, aki ellen éppen most vívjuk a szabadságharcunkat.
Ha pedig egy lavina elindul, sorra potyoghatnának ki a szekrényből további kellemetlen csontvázak, például hogy hová lett az osztrákoktól a projekt befejezéséhez felvett hitel, kik költötték el, és mire, stb.
És például mi lesz akkor, ha az EU egyszer csak megpróbálja kikényszeríteni a nemzetközi hajózási egyezmények betartást is a magyaroktól?
Szóval ez még egyáltalán nem egy lezárt ügy. És a bomba továbbra is ketyeg.

H. Pista
Felhasználó profiljának megtekintése
Hozzászólások megtekintése elölről:       
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához

Következő téma megtekintése
Előző téma megtekintése
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban
Nem mellékelhetsz fájlokat a fórumban
Nem tölthetsz le fájlokat a fórumban


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
:: Theme & Graphics by Daz :: Ported for PHP-Nuke by nukemods.com ::
Időzóna: (GMT +1 óra)


Szerver statisztikai adatok.


Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek.
A közzétett hírek, vélemények és a hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 1992-2014 a Reális Zöldeké.
A Reálzöldek honlapján megjelenő különböző írások és vélemények nem feltétlen tükrözik a Reálzöldek véleményét, hanem kizárólagosan a szerzőkét.

Üzenet a webmesternek: webmester@realzoldek.hu

PHP-Nuke © 2005 Francisco Burzi. A PHP-Nuke szabad szoftver, a GPL licenszben leírtak alapján terjeszthet?, kötelez? terméktámogatás nem jár hozzá.
Platinum 7.6.b.4 Alapú Weboldal

Oldalkészítés: 0.34 másodperc

:: fisubgreen phpbb2 style by Daz :: PHP-Nuke theme by www.nukemods.com ::