Orbán Viktor akkora csacsiságot mondott az Energia Fórumon, mint a Gellért hegy, rajta a Szabadság szoborral, állítja Juhos László a Reális Zöldek Klub elnöke, okleveles energetikus szakmérnök.

Orbán Viktor beismerte, hogy a FIDESZ- nek nincs energiapolitikai stratégiája!

Orbán Viktor, Budapesten megrendezett IV. Energia Fórumon elmondta a FIDESZ –ben belül több csoport is foglakozik az energiakoncepció megfogalmazásával.

Ha több csoport dolgozik a FIDESZ –en belül a FIDESZ által követendő energia politikáról, azt jeleni néhány hónappal a FIDESZ kormányrúd mellé kerülése előtt a FIDESZ szakértői nem voltak képesek megegyezni a FIDESZ által kormányzati pozícióban folytatandó energia politikájáról.

Illést a jelek szerint a FIDESZ eldugta.

Illés a 2002-es választások előtt a Magyar Országgyűlés plenáris ülésén a paksi termelés kiváltását gázturbinákkal javasolta.

Illés és a FIDESZ vízlépcső ellenes.

A Sprinter Kiadó Csoport által „Megújuló Energiák” című könyv szerzői Láng István akadémikus társaságában: Juhász Árpád, Blaskovics Gyula, Mika János, Szépszó Gabriella, Horányi András, Dobi Ildikó, Nagy Zoltán.

Idézünk a könyv Vízenergia című fejezetéből:„Hamarább hozhat változást a ráébredés arra, hogy országunk visszaesésének, gazdasági elmaradottságunk fokozódásának, a lakosság elszegényedésének egyik oka vízenergiakincsünk kihasználatlanul hagyása. E tétel bizonyítására nem szükséges messzire menni, csak szomszédaink közelmúltbeli ténykedésének következményeire kell rámutatni.

A 15 éve működő bősi vízerőművel Szlovákia kereken 34 milliárd kWh villamos energiát, Ausztria – a Nagymarosra szánt vízturbinákat befogadó- freudanaui vízerőművének 10 éves működtetése alatt 10.4 milliárd kWh villamos energiát termelt, a hozzájuk „lábon” érkezett ingyenes vízenergiából. 23 Ft/kWh mai átlagárral számolva        az így nyert értékek: 782 milliárd, illetve 239 milliárd forint. Ami ott nyerség, nálunk veszteség…”

A fentiekhez még hozzá tesszük Kerényi A. Ödön, állami díjas, nyugalmazott vezérigazgató helyettes, vasdiplomás mérnök összeállításából átvett sorokat:

„ A BNV beruházás befejezésének elmaradása miatt keletkező kár a szakértői felmérések szerint, 1998-as árakon kerekítve közel 1.45 milliárd USD-ra becsülhető. Ennek összetevői a feleslegessé vált beruházások, a törlesztendő hitelek, az évi 1.2 milliárd kWh osztrák villamosenergia-export többlet önköltsége, a meg nem valósult erőműi kapacitások pótlásához szükséges beruházások, a meghiúsult berendezés szállítások kötbérei, az elmaradt termelés pótlásához szükséges többlet tüzelőanyag, stb. Vessük ezt össze azzal a tényszámmal, hogy a villamosenergia-ipar privatizációjából a magyar állam mindössze 1.25 milliárd USD-t kapott. és ezen stratégiai iparág zöme külföldi tulajdonba került.”

Orbán bejelentése a fórumon, hogy a leendő kormány nem tűzhet ki annál kisebb célt maga elé, minthogy húsz év alatt megszüntesse Magyarország energia függőségét, akkora csacsiság, mint a Gellért hegy rajta a Szabadság szoborral, röviden szólva gyerekes megnyilatkozás.

Jóformán a világ gazdagabb országainak nagy része energiahordozók importjára szorul.

Például Németország.

Ennek ellenére Merkel kancellár asszony nem tűzi ki a nemetek számára, hogy Németország húsz év múlva ne szoruljon energiahordozók importjára.

Németország az energiahordozókat importálja távlatilag húsz év múlva is, és azokhoz a német tudást adja hozzá, és a magas tudással létre hozott terméket exportálja.

Amit Orbán Viktor megújulókról mondott azt csapott horoggal az akadémikus küldi padlóra. (lásd kapcsolódó írásokat)

A politika csinálásához is tudásra volna szükség. (Dumbi)


Kapcsolódó írások:

http://realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1141

http://realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1258

http://realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1257

WordPress Plugin Share Bookmark Email