Teljesen felesleges hisztériát kelteni Horthyra történő emlékezés miatt.

Volna mit tanulni Horthy Miklóstól a parlamenti pártoknak, a környezetvédelem, a természetbarát mezőgazdálkodás, az aszály elleni védekezés, a belvizek elvezetése területén.

A parlamenti pártok elhatárolódását várja el Lendvai Ildikó a Jobbik által vasárnapra szervezett, Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulójára emlékező fehér lovas felvonulás miatt.

A „Horthy István” vízlépcsőt, amely a Dél-Alföld, illetve a Körös völgy öntözését alapozta meg 1942. október 15-én helyezték üzembe Békésszentandráson Horthy Miklós és Kállay Miklós miniszterelnök jelenlétében.

Az Országgyűlés 1937-ben törvényt fogadott el az öntözésről. A jogszabály indoklása egyrészt kiemelte, olyan öntözőcsatornákat kell építeni, hogy a gazdák az öntözővizet a csatornákból általában vízemelés nélkül vezethessék az öntözendő területekre.

A törvény előírta a Tiszán (Tiszalök) és a Körösön (Békésszentandrás) egy-egy duzzasztómű építését és az általuk meghatározott folyószakaszokon a hajózási feltételek javítását.

Ezzel szemben a 1990-től valamennyi parlamenti párt azt az elvet képviseli, hogy folyóink vize folyjon el szabadon az ország területéről.

A parlamenti pártok tétlenül nézik, hogy a Homokhátságon a sivatagosodás jelei mutatkoznak, a felszín alatt 40 méterre érhető el a talajvíz.

A Magyar Országgyűlés 1992-ben törvénybe iktatta, hogy a Duna vizét tilalmas keresztgáttal visszatartani az országban, mert az ökológia agresszió lenne e természettel szemben.

A törvényt több mint tíz évig hatályban volt, annak ellenére hogy annak hatályon kívül helyezését a reális zöldek folytonosan javasolták, végül is a Magyar Országgyűlés 2003-ban az EU utasítására volt kénytelen hatályon kívül helyezni a törvényt.(Kos).

Kapcsolódó írások:

http://realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1081

http://realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1168

WordPress Plugin Share Bookmark Email