2010/1/9 Juhos László <juhos.laszlo@chello.hu>

Kedves Kollégák!

Köszönettel vettem a mellékelt, 2009.10.29-i OVT jegyzőkönyvet, amelyhez e-mail-fordultával máris küldöm észrevételeimet és kérdéseimet.
Baráti üdvözlettel:

Péteri László
okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil: 06 30 319 2033

Észrevételek

Az Országos Vízgazdálkodási Tanács / OVT 2009.10.29-i ülésének jegyzőkönyvéhez.

–        Az OVT az EU-VKI-t akarja egyoldalúan, KvVM miniszteri rendelet szintjén integrálni a többi érintett és érdekelt ágazat politikájába.

–        Az OVGT-vel kapcsolatban beérkezett, szóbeli-, és írásbeli észrevételek figyelembe vételével a jkv. nem foglalkozik. (Több érintett jelezte, hogy nem vették figyelembe!)

–        Az RVT-kben kik a „zöld civil szervezetek”, amelyek 3-3 főt delegálhattak a Duna, Tisza és Dráva esetében? Reális Zöldek Klub miért nem szerepel köztük?

–        A határon-túli együttműködésekkel miért csak a Duna Védelmi Nemzetközi Egyezményen belül foglalkoznak? Az OVGT tematikus egyeztetései, vitafórumai között, hivatalosan is meghirdetett, Szigetközt érintő egyeztetés elmaradásáról a jkv. szintén hallgat. E nélkül, a legproblematikusabb térség nélkül szeretnék lezárni a témát?

–        WWF Magyarország / Gruber Tamás: milyen határidő hosszabbításról van szó? (nem szerepel az előzetes szövegben!). Egyetértünk azzal, hogy az OVGT, ne KvVM miniszteri rendelet, hanem Kormányrendelet szinten kerüljön elfogadásra! Ne csak az intézkedésekre, hanem az egész dokumentum, tárcaközi-, és kormányzati szintű elfogadására vonatkozzon a kormányzati jóváhagyás!

–        HOLOCÉN Természetvédő Egyesület / Kiss József: kik tartoznak a „civil környezetvédők” közé?

–        Prof. Íjjas István: sok az ismétlés, a félrevezető információ a VGT – tervezetekben, túlzott a díjemelés mértéke, stb. Egyetértünk!

–        KvVM / Kóthay László: észrevételek még meddig érkezhetnek? Nincs dátum hozzá!

–        1. sz. melléklet: véleményezési határidő? Tárcaközi egyeztetések? OVGT – ICPDR / Duna vízgyűjtő-kerület közötti összhang? „Szennyező fizet elv”, hogy fog érvényesülni?

–        2. sz. melléklet: az eredeti határidő meghosszabbítását az RZK képviselője kezdeményezte a Drávai vitafórumon, Csurgón! (lásd: 2009.09.14-i jkv.).

Megjegyzés: az OVT tagok közül többen nem voltak jelen (prof. Ligetvári Ferenc, Janák Emil, dr. Perger László, dr. Hecsei Pál, dr. Szaló Péter, Kolossváry Gábor, KHEM közlekedés-, energia-politika, NFÜ, DKF, MAK, BME, VITUKI, MTA képviselője), több érintett jelenlevő meg sem szólalt egy ilyen nagyjelentőségű téma kapcsán! (MKIK, ÖM, NFGM, FVM, MMK, MTA képviselője!)

Budapest, 2010. január 9.

Péteri László

WordPress Plugin Share Bookmark Email