Közvélemény kutatás gombnyomásra

Már lassan húsz éve, hogy a demokrácia elöl elhagyták a népi jelzőt, de azt hogy így mit jelent, mindenki a saját érdeke szerint értelmezi.

Példa erre az MDF telefonos közvélemény kutatása, amelyben megkérdezték, kit tartok jobbnak három közül, természetesen Bokrossal kezdve, Magyarország jövendő miniszterelnökének. Még volt egy választás, a negyedik gombbal arra válaszolhattam, még nem tudom, vagy nem döntöttem el.

Ha az MDF propaganda célból rabolja a lakosság idejét és önti ismeretlen eredetű pénzét a külföldi tulajdonú telefontársaság számlájára, akkor semmi kifogásom, legfeljebb egy okkal több, hogy arra a pártra szavazzak, amely programjában ígéri a hasonló akciók korlátozását.

Ha a köz véleményének kutatása a cél, akkor teljesen elhibázott az akció. Az még elmegy, hogy abc sorrendben adják meg a jelölteket, így a legkisebb, leginkább esélytelen párt jelöltje kerül az első helyre. De a választást leszűkíteni az elfogadott versenytársakra, az finoman szólva „demokratikusan nem korrekt”, különösen akkor amikor az MDF-nél háromszorta nagyobb párt is megnevezte már miniszterelnök jelöltjét.

Ha már ennyire félnek kimondani Vona Gábor nevét, egy olyan további lehetőséget kellett volna megadni, a még nem döntöttem el után, hogy közülük egyiket sem. Az így feltett a kérdésre adott válaszok elemzése reálisabb kampánystratégia kidolgozására adhatott volna lehetőséget.

Pálos László

WordPress Plugin Share Bookmark Email