Mi történik, ha megolvad a jég az Antarktiszon?
Globális felmelegedés? -Azt sem tudjuk, mi van a jég alatt!
A tudósok eddig azt feltételezték, hogy a 200 méteres jégtakaró alatt legfeljebb mikrobák élhetnek.
Egy rákszerű állatra és egy medúzafélére bukkantak kutatók az Antarktisz közel kétszáz méteres jégtakarója alatt, ott, ahol legfeljebb pár mikroba létezését feltételezték volna.  
A szokatlanul magas rendű élőlényeket egy 183 méter vastag antarktiszi jégtakaró alatt találták, amelyen -az éghajlatváltozásokat tanulmányozandó- a NASA fúrt lyukat. A 20 centiméter átmérőjű résen leeresztettek egy videokamerát, amelybe a kutatók nagy meglepetésére belekapaszkodott egy, a garnélarákkal távoli rokonságban álló Lyssianasid amphipod, és sikerült elkapni egy csápot is, amely egy kb. 30 cm-es medúzáé lehet.
A felfedezéséről szóló videofelvételt szerdán mutatják be egy amerikai geofizikai konferencián.
A tudósok nem értik, hogy élhetnek ilyen fejlett élőlények olyan mostoha körülmények között, mint a Déli-sarkvidék vastag takarója alatti jéghideg, fény nélküli víz.
Felmerült, hogy az észlelt lények talán csak véletlenül vetődtek a jégtakaró alá az óceánból, de ezt a legtöbben elvetik, mert a legközelebbi nyílt tenger 20 kilométerre van a fúrt lyuktól, és egyébként is nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy azon a parányi helyen, ahol a kamera felvételeket készített, rögtön két eltévedt állatba is beleakadjanak.
Rejtély, hogy mivel táplálkoznak e jég alatti lények. Mikrobák ugyan képesek az óceán bizonyos kémiai anyagaiból táplálékot előállítani, de egy olyan fejlett élőlény, mint az amfipoda, aligha.
MTI
Teljesen nyilvánvaló, hogy ez a felfedezés alapvetõen “átrajzolja” az élet feltételeinek, keletkezésének, az evolúciónak, a post-biotikus korszakoknak és az éghajlatváltozásnak a modelljeit. “Semmi sem változik gyorsabban, mint a változatlan múlt.” (Nemere István) Vagy -a tárgyra korlátozódva- mint a klíma-modellek, de ezt már a Reális Zöldek teszik hozzá.
WordPress Plugin Share Bookmark Email