Tisztelt Szerkesztőség!

A Népszabadság  2010-03-24 számában megjelent  „ Bős: Bízzuk inkább  másra?” című  vezércikkben feltett kérdésre a válaszom: IGEN!

Igenis bízzuk a döntést az illetékesre. Ez azonban nem az Európa Unió Bírósága, hanem az ENSZ  hágai Nemzetközi Bíróság, amely Ítéletet hozott 1997.09.25.-én a Bős-Nagymaros Vízlépcső Rendszer (BNV) ügyében és felajánlotta, hogy a végrehajtás  esetleges  vitájában is  igazságot tesz. 

(lásd: melléklet).

Az Ítéletet a magyar kormány szándékosan félremagyarázza és ez az oka annak, hogy az Ítélet végrehajtásában immár 13. éve nem lehet a szlovák féllel megállapodni. Az akadály az 1139/2004.(XII.11.) Kormány határozat, amely megtiltja a  a tárgyaló magyar kormánybizottságnak, hogy   a Dunán  keresztgát építéséről , azaz a Nagymarosi Vízlépcső újraépítésének feltételeiről  a szlovák féllel tárgyaljon.  Holott az Ítélet helyes jogi értelmezése, szerint , amely kimondta az 1977. évi államközi szerződés érvényességét, Nagymaros újraépítése  a szerződés céljainak teljesítése érdekében nélkülözhetetlen.

A Népszabadság  Szerkesztősége sajnos   1990 óta  BNV ellenes volt és a hágai  Ítélet  tényét sem véve figyelembe,  ma is  a rendezés ellenzői közé tartozik. 20 év óta számos tárgyilagos cikkem  közlését elutasította.  Most azonban igazolhatná  elfogulatlanságát azzal, ha levelemet és a  mellékelt tanulmányomat  a tudományos rovatban teljes egészében leközölné.

Tanulmányom  választ ad  az  Önök  cikkének  téves állításaira, amelyek az olvasókat  félrevezetik, mivel  védik a hamis  Kormányálláspontot.

Mindaddig, míg a fent idézett Kormányhatározat érvényben van a  KvVM  vezetője, Szabó Imre miniszter úr sem mondhat mást, mint amire az állami fegyelem kötelezi, különben veheti a kalapját. Az általános képet ezzel kapcsolatban jó tükrözi  Sólyom László köztárssági elnök úrnak írt levelem, (l.    www.realzoldek.hu)

A fenti Kormányhatározat a gátja az EU  Duna Stratégia magyar javaslat helyes kidolgozásának is. Az eddigi előterjesztés sem a hajózást, sem az energetikát nem vette tekintetbe és kiegészítésre sorul.

Visszaérve a feltett kérdésükre tanulmányomban bizonyítom, hogy  a magyar kormány azért nem mer a hágai Nemzetközi  Bíróság elé visszamenni, mivel tudja, hogy az nem a magyar félnek, hanem a szlovákoknak adna igazat.

A Bajnai Gordon Kormány kiváló válságkezelő tevékenységét betetőzhetné azzal, hogy visszavonja elődei hibás  határozatát!

Ezzel beírná magát a történelembe és megnyitná az utat a EU Duna Stratégia helyes kidolgozás előtt is.

Bízva az újságírói etika  betartásában küldöm üdvözletem.

Tisztelettel

Kerényi A. Ödön  Állami díjas, vasdiplomás gépészmérnök

Magyar Villamos Művek Zrt. ny.  vezérigazgató helyettes


VER NEMZETI STRATÉGIA


Hágai ítélet

WordPress Plugin Share Bookmark Email