Tisztelt Államtitkár Úr!

Némi meglepetéssel    értesültem   Újhelyi Géza  kollégám  leveléből, hogy Ön  – Tv nyilatkozata szerint – nem  támogatja  a hágai Nemzetközi Bíróság  BNV  per Ítéletének,   immár 13 éve húzódó végrehajtását és  ezzel  tulajdonképen az Ítélet az MSZP téves  értelmezésű ,  1139/2004 (XX.11.) Kormányhatározatával ért egyet.

Ezen állításomat  magyarázza meg,  a mellékelt rövid tanulmányom, amely   a csatolt Ítélet  jogilag és  műszakilag helyes értelmezését valamint a határozat   káros következményeit mutatja be.

Abban bíztam, hogy a FIDESZ   2/3-os többségi kormánya    hatályon kívül fogja helyezni az MSZP  pártérdekű határozatot és  utat nyit az EU Duna stratégia  magyar nemzeti  célú  kidolgozásának.

A tanulmányom címe szerint, a magyar Villamosenergia Rendszer  szempontjából  mutatom  be a Duna komplex hasznosításának jelentőségét, amely  a hajózás érdekében létesítendő  vízlépcsőkbe építhető vízerőművek révén  összesen 4 milliárd  kWh (TWh) többlet, megújuló vízenergiát  lehet biztosítani hazánk távlati terveihez. A jelen tervek e nélkül nem képesek biztosítani az EU  Co2 kibocsátás csökkentési  elvárásait.

Az első  lépés ehhez a szlovák féllel való megegyezés lenne  a hágai Ítélet végrehajtásában.   Ha megegyezünk a Nagymarosi Vízlépcső

újraépítésében, a szlovákok azonnal  kötelesek átadni a Bősi  Vízerőmű  éves termelésének, vízjogilag járó  1/3 részét, ha az újraépítés  határidejében   megállapodunk. Járandóságunk, kerekítve  1 milliárd kWh/év. Értéke kb. 60 millió $.   A magyar részt  1992 óta a szlovák fél  tezaurálja.  A Nagymarosi  Vízerőmű főberendezései megtekinthetők a bécsi Freudenau  Vízerőműben, ahol az osztrák építő cég a  beruházás leállítása után azokat felhasználta.  A leállítás kára eddig meghaladta kb. 400 Milliárd Ft becsült összeget!

A Nagymarosi, az Adonyi, a Fajszi  Vízerőművek  hasonló mértékű termelése adja a további 3 TWh / év  megújuló energiát.

Az EU anyagilag  is támogatja  a Duna Bizottság  előírásainak megfelelő hajóút  beruházását, ahogy ez a román-bolgár,   új  vízlépcsőknél  folyamatban van.

A fentiek alapján kérem államtitkár urat, hogy támogassa  A FIDESZ  Kormányprogramjában  a reális Duna stratégia megvalósítását  és  ennek első  lépéseként a szlovák féllel történő megegyezést a hágai Ítélet végrehajtásában. A megegyezés   rendkívüli mértékben segítené északi szomszédunkkal  fennálló feszült viszony    javítását.

Tisztelettel

Kerényi A. Ödön Állami- díjas, vasdiplomás gépészmérnök

Magyar Villamos Művek Zrt. ny. vezérigazgató helyettes


VER NEMZETI STRATÉGIA


Hágai ítélet


Miért kellenek vízlépcsők a Dunán?

WordPress Plugin Share Bookmark Email