TUDOMÁSUL

—–Original Message—–
From: Szeredi István Dr.
Sent: Friday, June 04, 2010 8:18 AM
To: ‘mtaeb@reak.bme.hu’
Subject: RE: Meghívó – A megújulóenergia-hasznosítás támogatási elvei

Tisztelt elnök úr!

A meghívást köszönöm és a rendezvényen részt veszek.

Ugyanakkor felhívom a figyelmed arra, hogy valamiért a programból a víz kimaradt. Megítélésem szerint lehet a vízenergia hasznosításáról objektív véleményt alkotni és megfelelően megalapozott vélemény lehet akár negatív is. Nem, lehet viszont nem létezőként kezelni. Létezik, van szerepe és nem hallgathatók el bizonyos pozitívumai. Nem hiszem, hogy a struccpolitika valóban segítheti az objektív vélemény, álláspont kialakulását.

A megújuló energia fejlesztésére kialakult támogatási rendszerek jelentős folyamatosan növekvő többlet terhet rónak a villamos energia fogyasztókra és a lakosságra. A nemzeti célérték eléréséhez a minisztérium által közzétett program szerint szükséges támogatási igényből  a lakosságra és a villamos energia fogyasztókra háruló összes többlet teher a elérheti az 1500 – 2000 milliárd Ft nagyságot. Ugyanakkor nem készültek vizsgálatok a legkisebb terhet jelentő változat meghatározására.

Felhívom a figyelmed, hogy a konferencia programjában szereplő lehetőségek mindegyike csak támogatás esetén lehet működőképes. Nagyon komoly lobbi érdekek mozognak a támogatások elnyerésére és az ehhez kapcsolódó tudásszint gyakran fordítottan arányos az elnyerni kívánt ingyen pénz összegével. Sok projekt ötlettel volt az elmúlt pár évben a szél, a biomassza, a geotermikus és a napenergia hasznosítása terén. A kedvencem a lókereskedő mint erőmű fejlesztő. Igazán nagyvonalú dolgokat lehet hallani a megújuló projekt fejlesztőkkel kommunikálva és az ember szégyenkezve, nagyon kicsinek érzi magát, amikor azt kell mondani, hogy tervek grandiózusak, de az erőmű terv, amiből az egész kibontakozott egy megvalósíthatatlan marhaság. Sajnos rég meghalt Ráth-Végh István, aki a megújuló energia körüli tülekedés gyöngyszemeiből egy újabb kötettel bővíthetné az emberi butaság történetéről írt könyveit. Többnyire nincs lényeges különbség az egyes szakterületek erőmű projekt fejlesztőinek szakmai felkészültségében sem, akik (néhány valóban felkészült szakember kivételével) lényegében csak az ideológia gyártásig jutnak el és homályban maradnak a műszaki eszközök és a gazdasági feltételek. Tulajdonképpen a villamos energia termelés lényegtelen csak a támogatás ingyen pénze jelent mozgató erőt.

Kiemelten felhívom a figyelmed arra, hogy ezzel szemben a vízenergia készletek hasznosítása megfelelő méret nagyság elérése estén lehetővé teheti támogatás illetve jelentős támogatás nélküli megvalósítást. Nem hiszem, hogy ez egy olyan gazdag vagy olyan felelőtlen ország, ahol mondjuk 1000 milliárd Ft nagyságrendű lakossági és fogyasztói teher csökkentés lehetőségén el sem kell gondolkodni.

Üdvözlettel
Szeredi István

 

—–Original Message—–
From: mtaeb@reak.bme.hu [mailto:mtaeb@reak.bme.hu]
Sent: Wednesday, June 02, 2010 1:12 PM
To: Szeredi István Dr.
Subject: Meghívó – A megújulóenergia-hasznosítás támogatási elvei

Tisztelt Cím!

Figyelmébe ajánlom az MTA Energiastratégiai Munkabizottság és az MTA Energetikai Bizottság közös szervezésében megrendezésre kerülő konferencia meghívóját.

Üdvözlettel

Dr. Lovas Rezső
az MTA Energiastratégiai Munkabizottság koordinátora

Dr. Aszódi Attila
az MTA Energetikai Bizottság elnöke

WordPress Plugin Share Bookmark Email