Tisztelt Juhos úr!

Megköszönve érdeklődését az alábbiakról tájékoztatom.

A tiszaroffi vésztározó megnyitásának kérdésével kapcsolatban mindenek előtt tájékoztatom, hogy jómagam csak az Alsó-Tisza vidékre gyakorolt hatását tudom véleményezni, mivel a felsőbb régióra kompetencia és adatok hiányában nem áll módomban nyilatkozni.

Már is az elején szeretném hangsúlyozni, hogy a Vásárhelyi tervben fogalt tározók mindegyike jelentős kihatással csak a tározó közvetlen közelére (néhány 10 km) van. A tiszaroffi tározó nyitásának így jelentős hatása is csak közvetlen Tiszaroffnál ill. az ahhoz közel eső Szolnoknál értelmezhető. Különösen igaz ez akkor, amikor az Alsó-Tiszán már hosszabb ideje jelentős a mederben lévő vízmennyiség és ha csekély mértékben is, de érvényesül az átlagnál magasabb vízállásokat produkáló Duna torkolati vízvisszatartása. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a tiszaroffi tározó nyitása csak részlegesnek tekinthető, mivel azt visszazárták egy újabb várható északmagyarországi árhullám fogadására. Összeségében tehát megítélésem szerint a tiszaroffi tározónak az Alsó-Tisza vidékére nincs, vagy csak nagyon csekély – az esetleg számításokkal kimutatható – a hatása. Megjegyzem a Szeged környékére tervezett tározó mind térfogatában (tiszarorffi 97, szegedi 306, vízemésztés tiszaroff 250 m3/s, szeged 350 m3/s) mind vízemésztésében lényegesen nagyobb, mégis az Alsó-Tiszán kialakuló tószerű állapotok miatt nem biztos, hogy hatékonysága meg fogja haladni a tiszaroffi tározóét.

Összeségében az újonnan belépő tározó megítélésem szerint bizonyította, hogy lokálisan jelentős hatása lehet az árvízcsúcsok csökkentésében, azonban a teljes tiszai árhullámra gyakorolt hatását majd csak az összes tározó elkészülte után lehet értékelni.
Szeged, 2010. június 14.
                                Szívélyes üdvözlettel:

 

                                                Dr. Dobi László
                                                igazgató  
Juhos László <juhos.laszlo@chello.hu>
2010.06.13 19:31 Címzett<titkarsag@atikovizig.hu>
Másolat
TárgyKérdés
Dr. Dobi László úr
igazgató
Tisztelt Igazgató úr!
Igazgató úr véleményére vagyok  kiváncsi.
Volt értelme a tiszaroffi vésztározó  megnyitásának?
Igazgató úr véleményét előre is  köszönöm.
Tisztelettel: Juhos László, a Reális Zöldek Klub  elnöke

WordPress Plugin Share Bookmark Email