Tisztelt Péteri László Úr!

Köszönjük, hogy a kritika ellenére végighallgatta 2 órás adásunkat, melyben neves szakembereket szólaltattunk meg. És azt is, hogy saját honlapját ajánlotta figyelmünkbe, ahogy a többi címzettnek is.

Üdvözlettel: Szabad Gondolat szerkesztősége

Lánchíd Rádió

Bp. 1089 Üllői út 102.

FM 100.3


Feladó: peteril Péteri [mailto:peteril62@gmail.com]
Küldve: 2010.06.06., V 22:58
Címzett:
Tárgy: Árvíz-, belvíz és aszály elleni védelem stratégiai kérdései a Kárpát-medencében, ill. Hazánkban.

Tisztelt Lánchíd Rádió “Szabad gondolat” Szerkesztősége!

A mai műsorukat – a téma fontossága és sajnálatos időszerűsége miatt is! – nagy érdeklődéssel vártuk, de sajnos a 2 téma – a klímaváltozás, ill. az árvízvédelem – megtárgyalása, egymásközti súlyozása, ill. a 2 téma 1 műsorban történő megtárgyalása több szempontból is – a jelenlegi katasztrófális helyzetben – szerencsétlen választás volt.   A műsorban megszólalók a rendelkezésre álló 2 óra (!) ellenére, zömmel csak a probléma világméretű elvi kérdéseit járták körül, és azt is csak az általánosságok szintjén, túlzott időterjedelemben, részben vitatható megállapítások kíséretében (lásd: Koppenhágai Klímacsúcs csúfos kudarca, IPCC-jelentés adat-hibái, stb.), míg a hazai aktuális vízgazdálkodási, árvíz-, belvíz-, aszály elleni védelem összefüggő problémaköreinek csak egyes részlet-kérdéseit érintették a rendelkezésre álló “maradék-idő”-ben!   A hazai víz(készlet)gazdálkodásra, árvíz-, belvíz-, és aszály-védelemre együttesen  vonatkozó stratégia hiányától, a Tisza-völgyet érintően, a Vásárhelyi Terv, ill. “Továbbfejlesztésével (?)” (VTT) kapcsolatban a politikai döntéshozók felelősségének megállapításától, a jövőbeli feladatok, és konkrét intézkedések meghatározásáig sajnos már nem jutottak el!

A www.realzoldek.hu honlapon folyamatosan figyelemmel kísértük a vízkészlet-gazdálkodással, a megújuló, tiszta vízenergia-hasznosítással, az árvíz-, belvíz-, és az aszály elleni védelemmel, a környezetbarát víziközlekedés-, szállítás, mezőgazdasági öntözés, a vízi-, vízparti-, öko-, kerékpáros-, falusi-, tanyasi-, kulturális-örökség-turizmus fejlesztésével is összefüggő komplex problémakör hazai kezelését, és a nemzetközi gyakorlattól eltérő, sőt az európai gyakorlattal is szembe menő jellegét.   Minden adandó alkalommal felhívtuk a döntéshozók figyelmét az összehangolt koncepciók, stratégiák hiányára, ill. az ezek miatt várhatóan bekövetkező katasztrófákra, de sajnos eredménytelenül. Ennek kapcsán többször hivatkoztunk dr. Mosonyi Emil akadémikus, a “vízépítés nemzetközi hírű professzora” életművére, munkásságára, intelmeire, halála előtti utolsó üzenetére, stb., ugyancsak eredménytelenül! A Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya a napokban tartott “Mosonyi Emlékülés”-t, a professzor születésének 100. évfordulója alkalmából, amelyre – jó magyar szokás szerint – egyetlen TV, vagy rádió sem volt kiváncsi, de itt volt és előadást tartott, a Karlsruhei Egyetem egyik professzora, Mosonyi Emil egyik volt munkatársa is!

http://www.youtube.com/user/pvpstudio#p/u/239/CCsv-hdch-U

Mosonyi professzor üzenete

http://www.keresztenytv.hu/index.php?p=video&id=52

In memoriam Mosonyi Emil 1910-2009. Nagy László – Péteri László videó-link 13:57

A témával kapcsolatos személyes tapasztalataim az 1970. évi tiszai nagy árvízig vezetnek vissza, amikor tervezőként Penyigén (Fehérgyarmat mellett) vettem részt a helyreállításban. Részt vettem korábban, az “Alföld Program”, a “Tisza Terv” – azóta a feledés homályába vesző – tárcaközi egyeztetésén, majd a 2000. évi tiszai cianid-, és nehézfém-szennyezés kapcsán részt vehettem a Tiszalöki-, ill. a Kiskörei Vízlépcső térségében tartott helyszíni bejáráson, a Tiszai Vízi Turizmus Fejlesztési Program koncepciójának előkészítésében, amely az eredeti “Vásárhelyi Terv”-vel együtt a feledés homályába merült, veszélyeztetve kb. 1,5 millió ember élet-, és vagyonbiztonságát.

A VTT I. ütemében tervezett, 2007-ig megvalósításra tervezett 6 árvízi árapasztó tározóból 2 tározó “torzója” valósult csak meg (Cigánd-Tiszakarád, Tiszaroff), jelentős költség-ráfordítással. de amelyek a tervek szerint 30-40 évenként hasznosíthatók csak az eredeti célokra, a jelenlegi árvízek levezetésében egyáltalán nem játszanak szerepet!

A fenti előzmények ismeretében – jobbító szándékkal – mellékelem a tárgyra vonatkozó legfontosabb dokumentumok kivonatát, abban a reményben, hogy talán ez a napjainkban zajló tragédia felhívja a döntéshozók figyelmét a vízügy, a vízgazdálkodás, az árvíz-, belvíz-, aszály elleni együttes védelem fontosságára, a vízügyi szakemberek “rehabilitálásának” szükségességére, és a szükséges – és mindezideig halogatott – konkrét intézkedések soron kívüli megtételére.   Megérett az idő a döntésre! Merjetek nagyok lenni!   Mindezekhez azonban alapvető szemlélet-, és paradigamváltásra van, ill. lenne szükség, az integrált ágazati-, területi-, hálózati-, intézményi tervezés, és a komplex fejlesztés, finanszírozás (EU + hazai társfinanszírozás), valamint a többcélú hasznosítás biztosíthatósága érdekében! Ennek első jelei már felfedezhetők a második Orbán Kormány intézmény-rendszerének korábbitól jelentősen eltérő, újszerű összeállításánál. (pl. Vidékfejlesztési miniszter felügyeli a vidékfejlesztésen belül a vízügyet, az agráriumot, stb. Lásd mellékelt fotón dr. Fazekas Sándor, Karcag polgármestere, vidékfejlesztési miniszter, és Fejér Andor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei közgyűlés elnöke, a Tisza-tavi Regionális idegenforgalmi Bizottság volt elnöke a Jászteleki vésztározón!).

A T. Szerkesztőség ebben nyújthatna segítséget azzal, hogy a témában érintett szakterületek neves szakértőit megpróbálja egy asztalhoz ültetni, és kezdeményezhetne egy értelmes szakmai párbeszéd-sorozatot a “nemzeti konzultáció” keretében. Remélhetőleg a második Orbán Kormány – hasonlóan a korábbi tiszai árvíz utáni konkrét, érdemi intézkedéseihez, most is komolyan veszi a vízügy – árvízvédelem – vidék-, terület-, és turizmus-fejlesztés komplex problémakörének együttes koordinált kezelését.   Ehhez kívánok jó munkát és sok sikert az ország, és a nemzet felemelkedése érdekében!   Baráti üdvözlettel:

Péteri László
okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033

WordPress Plugin Share Bookmark Email