Az illetékmentes öröklésről pontosan

Sajtóközlemény

Az elmúlt napokban, több esetben tévesen értelmezte a sajtó a családon belüli öröklési és ajándékozási illeték szabályozását. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a magyar állampolgárok hiteles, pontos és megnyugtató tájékoztatása érdekében szükségesnek látta pontosítani az eddig a sajtóban megjelent információkat. 

„A kormány tervei szerint a javaslatok elfogadása után visszamenőleges hatállyal július elsejétől valóban megszűnhet az öröklési és ajándékozási illeték egyenes ági, vér szerinti rokonok és örökbefogadott gyermekek esetében.” – nyilatkozta az adó- és illetékváltozásokról Nagy Anna kormányszóvivő asszony a 2010. július 1-jei Kormányszóvivői tájékoztatón. Az elhangzott tényszerű tájékoztatás ellenére azonban sok esetben helytelen információk jelentek meg a médiában.

A félreértelmezést az egyenes ági és vér szerinti fogalmak téves használata jelentette. Több médium a következőképpen fogalmazott: „Megszűnt az öröklési és ajándékozási illeték vér szerinti rokonok, valamint örökbefogadott gyermekek esetében.”.

Ugyanakkor a törvény szerint ez az illetékmentesség csak az egyenes ági rokonokra vonatkozik (lefelé a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek, az unoka, a dédunoka, stb. felfelé a szülő, a nagyszülő, a dédszülő, stb.). Ezzel szemben a vér szerinti rokonság tágabb értelmezést jelent az egyenes ági mellett az oldalági rokonokat is magában foglalja (így például vér szerinti rokon a testvér, az unokatestvér is). A két fogalom tehát nem egyenértékű.

A házastárs jogaival kapcsolatban szintén számos megalapozatlan információ látott napvilágot. Mindezek miatt, hangsúlyozni szeretnénk: az adócsomag illetékszabályait úgy készítette elő a Kormány, hogy senki ne járjon rosszabbul, mint eddig. Így öröklés esetén a házastárs, a mostoha- és nevelt gyermek és a mostoha- és nevelőszülő továbbra is öröklési illeték-mentesen jut hozzá az örökrészéhez 20 millió forintos határig (illetéket csak az ezt meghaladó örökrész után kell fizetni). Az illetéktörvénynek ezt a tovább élő szabályát a Kormány nem kívánja megváltoztatni. A változás tehát az, hogy július 1-től az egyenes ági rokonok ennél is kedvezőbb helyzetbe kerülnek, hiszen összegtől függetlenül illetékmentességben részesülnek.

Budapest, 2010. július 9.

Nemzetgazdasági Minisztérium

sajto@ngm.gov.hu

WordPress Plugin Share Bookmark Email