IMF 64 millió dollár IMF hitelt kapott a villamos energia szektor a nyolcvanas évek elején.

A Központi Bizottság állásfoglalásának a támogatásával Kádár János 1981-ben döntött arról, hogy Magyarország belép az ENSZ nemzetközi pénzügyi szervezeteibe, a Világbankba és Nemzetközi Valutaalapba.

A döntést követően a Magyar Villamos Művek Tröszt 64 millió dollár IMF hitelt kapott. Valójában Trösztnek a hitelre nem is volt szüksége, a hitelt gyakorlatilag a kormányzat/politikai vezetés ráerőltette a Trösztre. 

A Tröszt vállalatai nagyon csekély mértékben járultak hozzá az ország dolláros kiadásához.

Évente 200 millió forintnak megfelelő dolláros keret felügyeletét az Import Bizottság látta el, engedélyezte a dollár import beszerzéseket.

Mint ismert 1980 után kissé késve ugyan, de egymás után jöttek be a paksi blokkok, kerültek párhuzamos kapcsolásra.

A Tröszt energia gazdálkodása a következő premisszák alapján folyt:

  • A Tröszt számára kötelező volt átvenni a szénbányászat által kitermelt szenet, ennek értéke évente 25.8 millió tonna volt.
  • A Tröszt vezetése volt felelős, hogy a szovjet gázimport értéke a terv szerint alakuljon. A politikai vezetés évente megállapodott a szovjetekkel az éves gázimport értékében és ettől az értéktől egy köbméterrel nem lehetett eltérni. Világosan kell látni, hogy nem az erőművek által elfogyasztott gázról van szó, hanem az ország összes gázfelhasználásának alakulásáért a Tröszt volt a felelős. A tröszt erőművei puffer gázfogyasztók voltak. A 10 darab 215 MW-os szénhidrogén tüzelésű blokk – hat a Dunamenti, négy a Tisza II. erőműben – alkalmas volt gáz és pakura eltüzelésére egyaránt és menetrendtartásra is.
  • Az erőművek hatásfokának a szerepe a tröszt energia gazdálkodásában a fentieket követően volt meghatározó.

A 64 millió dollár IMF hitelből 11.8 millió dollár környezetvédelmi műszerek beszerzésére fordítódott.

A 11.8 millió dollárból gyakorlatilag egy huncut dollár nem jött be az országba, hanem csupa másodlagos minőségű – főleg svájci cégek műszere.

A 64 millió dollár nagyobbik részét a tröszt vezetése nagyon bölcsen a Dunamenti Erőmű két gázturbinás egy gőzturbinával történő fejlesztésére használta fel.

A Dunamenti Erőmű fenti fejlesztése alaperőmű bővítés volt, a VII. ötéves tervben tervezett Paksi 2×1000 MW-os, illetve a Bükkábrányi lignites bővítés helyébe lépett.

A rendszerváltók a tröszt vezetését lefejezték. Az MDF által a tröszt élére helyezett vezetők a gázturbináké a jövő címmel kommunikálták a fentieket, siettek az első gázturbina párhuzamos kapcsolását, mintegy 4 milliárd forint kárt okoztak.

A tröszti vezetés jó szándéka végül is feleslegessé vált, a százhalombattai olajfinomító vezetése nem tartott igényt a Dunamenti Erőműből kiadható 620 tonna/ óra gőzre, önállóan rendezkedett be saját gőzfogyasztásának a biztosításra.

A történet egyik szála, hogy az 1992-ben megalakult Magyar Energetikai Társaság lobbi tevékenységének az eredményeképpen a Dunamenti Erőműbe tervezett második gázturbina Kelenföldre került.

Ezt követően a Dunamenti Erőműbe tervezett második gázturbinára az IMF újabb kölcsönt adott! Ekkor a reális zöldek levélben fordult a IMF vezetéséhez, felvetette, hogy miért ad egy olyan országnak gázturbina beruházására kölcsönt, amely Nagymaroson egy félig kész vízerőművet elbont, gyakorlatilag a gázturbina és a bontásra kerülő vízerőmű teljesítménye azonos írták az IMF-nek a reális zöldek.

Az IMF válaszolt a reális zöldeknek, javasolta forduljanak a reális zöldek az MVM vezetéséhez.

A kör ezzel bezárult. Az MVM élen ekkor már a gázturbináké a jövő szlogent hirdető vezetők voltak.

A történet egy másik szála, hogy a tröszt középvezetőit köztük Juhos Lászlót 1983-ban Hajdúszoboszlón képezték ki kapcsoló dolgokra, például a tender megírás tudományára.

Juhos és a tröszt Termelési Igazgatóságának a pártitkára Hajdúszoboszlón tiltakozott, nem tetszését fejezte ki z IMF hitelnek a trösztre való ráerőltetésével szemben.

Az IMF szeme ott volt Hajdúszoboszlón, mert Juhos és a Pártitkár kimaradt a jutalomból nyugatra utazók köréből. (Zöldike)

WordPress Plugin Share Bookmark Email