FÜGGETLEN NEMZETI ENERGIA ÜGYNÖKSÉGET!
Mészáros Milán
Nemrég a BBC News Hard Talk-jának vendége volt John Hofmeister, a Houston-i székhelyû (USA, Texas) Shell olajtársaság elõzõ vezérigazgatója. Hofmeistert a mûsorvezetõ Stephen Sackur az amerikai energia-stratégia jelenlegi állásáról kérdezte.
Az interjú elõzménye John Hofmeisternek a Commonwealth Club-ban nemrég megtartott elõadása volt. (Az elõadását lásd lent a linkek alatt.) A következõkben inkább ennek az elõadásnak a lényegét foglalom össze röviden a Magyarországon kívánatos következményekre tekintettel.
Elõadásában John Hofmeister megvizsgálta az Egyesült Államok energiapolitikájának elmúlt 95 éves azon törekvését, amely szerint el kell érni az USA energetikai függetlenségét, illetve önellátását. Megállapította, hogy a helyzet lesújtó, mert ma amerika energetikai értelemben sokkal kiszolgáltatottabb, mint Nixon idejében. Hofmeister legfontosabb problémaként az USA politikai struktúráját és politikáját tette felelõssé. Pontosabban azt a politikai váltógazdálkodást, amely négy évente –az energetika területén is– követi egymást. Másik fontos problémaként jelölte meg a terület gazdátlanságát.
Hofmeister a kiutat a Szövetségi Energia-erõforrások Bizottságának (Federal Energy Resources Board, FERB) létrehozásában látja, ahol az energia stratégiai kérdései eldõlnének. A FERB a FED (Federal Reserve Bank, az Egyesült Államok Központi Bankja) mintájára létrehozott, az össz-nemzeti állami struktúra (Supranational Structure Agency) önálló és független részeként mûködõ ügynökség lenne, amely független a mindenkori politikába ágyazott nemzeti kormánytól. Így az nem a mindenkori amerikai politikát szolgálná, hanem az amerikai embereket. Hofmeister szerint kizárólag a FERB tudná elérni a 95 éves reménytelen cél megvalósítását, az USA energetikai önellátását. Természetesen, a FERB írányítaná és felügyelné az energetikával összefüggõ kutatásokat és fejlesztéseket is. Stb. Ebben a törekvésben azonban szintén nem összeesküvés elméleteket –például a “világkormány” létrehozásának következõ lépése– kell felmutatni, hanem sokkal inkább a terület szakmai kompetencia iránti igényének erõsödését, valamint mielõbbi érvényre juttatásának igényét.
Hofmeister szavainak igazsága nem ismeretlen a Reális Zöldek Kubjának (RZK) közel húsz éves törekvéseitõl. Ráadásul, a magyar enegiapolitika –önellátásra irányuló– elmúlt húsz évének törekvései ugyanolyan sikertelenek, mint az amerikai energiapolitikáé az USA-ban. Az RZK ezért ismételten és nyomatékosan javasolja a FIDESZ-KDNP kormánynak a Független Nemzeti Energia Ügynökség létrehozását, mivel a jelenlegi kormány bizonyos tekintetben “kegyelmi állapot”-ban van, s így kétharmados többsége birtokában lerakhatja a magyar nemzet energetikai önellátása megvalósításának alapjait.
A Reális Zöldek Klubja felajánlja szakmai tudását és szakértelmét az ügynökség létrehozásában, valamint annak munkájában.

Budapest, 2010. augusztus 1.

A rövidített elõadást itt található.
A teljes elõdás pedig itt tekinthetõ meg.

WordPress Plugin Share Bookmark Email