Az áramtőzsde eszköz az 5.4 milliót meghaladó energiafogyasztó kiszipolyozására, állítják a reális zöldek. Az áramtőzsde hazai bevezetése teljesen felesleges, az országból pénzt kiszivattyúzok szolgálatában áll. Az EU önmagával kerül ellentmondásba, amikor erőlteti az egységes európai villamosenergia – piac létrehozását.

A villany exportálása egy másik országba az exportáló ország lakosságának a környezetszennyezését jelenti.

Az EU által erőltetett jóléti – környezetvarát piacgazdaság megbukott.

A fenntartható fejlődési pályáról a nemzetállami kormányok többsége fenntarthatatlan pályára állt, köztük Magyarország is, és ott is marad az ország, ha nem kerül paradigmaváltásra az energetika területén.

A villany nem piaci termék. Ahhoz, hogy valóságosan funkcionáló piacról beszélhessünk, a különböző áruk cseréjének bizonyos kiterjedtsége szükséges. A villany piac területén erről szó sincs.

A piac az árucserék összessége, adott körülmények között a javak és a szolgáltatások meghatározott kerül piacra. A valóságban tökéletes verseny nem létezik. A tökéletes versenyt legjobban talán a homogén termékek –tőzsdeáruk – piaca közelíti meg, például a gabona tőzsde. A gabona minősége nagy pontossággal meghatározható, tárolható. A villany gyakorlatilag nem.

A szabad verseny csak akkor lehet, ha különböző termelők termékeinek minősége és ára azonos, mindegyiküknek egyenlő, esélyük van termelési technikájuk fejlesztésére, ehhez rendelkezésükre állnak az anyagi eszközeik és az információk is.

Az erőművek termékének a minősége állandó a wattos mezőben a frekvencia a meghatározó paraméter. A termék minőségének a biztosításában döntő szerepük van a nagyteljesítményű kondenzációs erőművek turbo –generátorainak, míg a megújulók – ki véve a vízerőművek – a villany állandó minőségének a biztosításában nem vesznek részt, sőt a villany minőségének a rontói.

Gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy két erőmű által termelt villany ára azonos legyen.

Az idő előrehaladásával az erőmű hatásfoka csökken, termelési technikájának a fejlesztésére alig van lehetősége. Kerényi szerint a jövőben a meglévő erőműpark avulás miatti selejtezés szabja meg az új korszerű erőműépítés programját.

A reális zöldek szerint az országok közötti export/import szaldó értékét a bruttó fogyasztás 10 százalékán maximálni kell. Minden ország gondoskodjon önmaga villanyfogyasztása ellátásáról. (Kos)

WordPress Plugin Share Bookmark Email