Az elmúlt években, Mártha Imre vezérigazgató vezetésével a villamos energia szektorban megindult visszaállamosítás, valójában más államok tulajdonába került egykori tröszti vállalatok magyar állam tulajdonába való visszahelyezését jelenti.

Mártha Imrét ugyan Matolcsy miniszter menesztette a villamos művek éléről, a reális zöldek abban bíznak, hogy az új vezér Baji Csaba folytatja a villamos energia szektorban a „magyarítást”, azaz a magyar állami tulajdon hányad növelését.

Az új energetikai kormányzat javára írják a reális zöldek, hogy a szélkerék pályázatot leállította.

A reális zöldek arra gondolnak az új energetikai kormányzatot a szélkerék pályázatok leállításában az MVM által létesített szélkerék park beruházás is motiválhatta.

2008-ban a villamos energia szektorból 800 milliárd extra profit vándorolt ki az országból, a tulajdonosok feltehetőleg megsejtették a paradigmaváltás az energetikai szektorban elkerülhetetlen, mentették, ami menthető volt, az elmúlt években felhalmozott profitot kivitték az országból.

A választások előtt Orbán Viktor arról beszélt, hogy a FIDESZ –ben több energetikával foglalkozó műhely van.

Egyik feltehetőleg Kaderják Péter nevéhez köthető neoliberális műhely, amely szerencsére a választásokat követően nem került kormányzati pozícióba.

A Kormány az energetika állami irányítását két minisztérium között osztotta meg, a Nemzeti Fejlesztési és a Nemzetgazdasági misztériumok között.

Ami a kinevezett vezetők iskolai végzettségét illeti, attól a reális zöldek nem ujjonganak, az energetika tudományának ismerete szempontjából kevésnek találják alapképzettségüket, de ettől még ellen állhatnak a kapzsi közgazdász köntösben megjelenő energetikában képzetlen félművelt kincskeresőknek.

Az érem másik oldala, hogy ha valaki az energetikában kiválóan képzett ettől még lehet gerinctelen/hajlékony.

A rendszerváltás követően az Antall kormány országlása idején, az energetika területén négyoldalú középszintű érdekegyeztető tanács működött.

A négy oldal a következő volt:

  • Minisztériumi,
  • Szakszervezeti,
  • Munkaadói,
  • Önkormányzati

Az energetikában jártas civil szervezetek az önkormányzati oldalon ültek, köztük a reális zöldek. Az önkormányzati oldalon foglalt helyett az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület képviselője is. Ezzel szemben az 1992-ben megalakult Magyar Energetikai Társaság képviselője a munkaadói oldalon érvelt szakmai igazsága mellett.

Ahogyan közeledtünk az 1994-es választásokhoz az ETE képviselői átültek a minisztériumi oldalra, szakmailag a reális zöldek magukra maradtak.

Megpróbáltak a reális zöldek szövetségest találni a szakaszervezeti oldalon, akkor még nem sejtették, hogy szakszervezeti vezetőkből MSZP képviselők lesznek, és 1994-98 között a magyar állami tulajdonból a villamos energia szektor nagy része, más államok tulajdonába kerül.

Az viszont siker volt, hogy Paksot sikerült megtartani annak ellenére, hogy a Budapestre akkreditált angol nagykövet hat levélben kérte Horn Gyula miniszterelnököt kerülhessen Paks az angol állam tulajdonába. (Kos)

WordPress Plugin Share Bookmark Email