Dr. Szalai Annamária

elnök

Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság

Tisztelt Elnök Hölgy!

A Reális Zöldek Klub képviseletében gratulálok a Nemzeti-és Hírközlési Hatóság

Elnökének történt kinevezéséhez.

A rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény hatálybalépése óta szervezetem „Médiafigyelő” csoportot hozott létre és működtet.

A Reális Zöldek Klubot, természettudományban és történelmi- társadalmi relációkban gondolkodó 26 szakember alapította, 1992 októberében Budapesten.
A Klubot alapítók hangsúlyozták, hogy Magyarországon a környezetvédelmi szempontok figyelembevételét igénylő témákban igen gyakran olyan előterjesztések kerülnek a döntéshozók elé, amelyek egy célra orientált megvilágítást tartalmaznak. A tervezett létesítmények összefüggésiből egyiket kiemelik, másikat elhallgatják.

Álláspontom szerint a fenti káros gyakorlatot a hazai írott és elektronikus média a húszon öt éve katalizálja.

A Média törvény hatálybalépését követően – amely a Magyar Országgyűlés által a rendszerváltást követően elfogadott törvények közül a leghosszabb ideig készült – a reális zöldek abban reménykedtek, hogy az elektronikus műsorszolgáltatók különösen a közszolgálati műsorszolgáltatók vitatott kérdésekről sokoldalúan, tényszerűen, időszerűen, tárgyilagosan és kiegyensúlyozottan adnak tájékoztatást.

A fenti törvényhozói elvárás érvényesülése céljából a Médiafigyelő csoport élve a Média törvény adta lehetőséggel – leginkább „zöld témákban – megkísérelte a műsorszolgáltatókat a Médiatörvény vonatkozó passzusainak a betartására rábírni. 

Civil szervezetünk – ugyancsak a Médiatörvény adta lehetőséggel élve – a közszolgálati műsorszolgáltatók társadalmi felügyeletének ellátásában is szerepet vállalt.  

A fenti munkálkodásunk során szerzett tapasztalataink alapján támogattuk a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottság kezdeményezését új médiatörvény létrehozására.

A Kulturális és Sajtóbizottság előtti meghallgatásunk során elhangzott hozzászólásom elérhető az alábbi webcímen:

http://www.mediaparlament.hu/cikkek/realis2.pdf

A Reális Zöldek Klub Elnökségének a képviseletében felajánlom együttműködésünket az új média törvény hatálybalépését előkészítő munkába.

Budapest, 2010.  Augusztus 17.   

 Tisztelettel: Juhos László, elnök

WordPress Plugin Share Bookmark Email