A minőségi mindennapokért!

Őszi rendrakás

Dr Szigethy Emma

Itt van az ősz, itt van újra…, s vele együtt az őszi rendrakás ideje is. Beértek a gyümölcsök, nagy a választék a zöldségekből is, ezért érdemes otthoni finomságokat készíteni a téli napokra, felidézve majd a nyár ízét, illatát.

Mindenek előtt át kell nézni a spájzot, a szekrényeket, a hűtőszekrényt.

A polcokat le kell tisztítani, a rajtuk sorakozó zacskókat, üvegeket át kell vizsgálni, nem ment-e bele zsizsik, moly, át kell válogatni a babot, a krumplit, a hagymát.

Fortély: átvizsgálás után tegyünk a zacskókba, üvegekbe, más tároló edényekbe néhány szem babér-levelet, ezzel távol tartjuk a betolakodókat. Ugyan így tehetünk a naponta használt lisztbe, piros-paprikába is. A babér-levél aromáját nem veszi át a fűszer, viszont távol tartja a zsizsiket és a molyokat.

Akinek nincsen spájza, tároló szekrénye, a szemes ételeket, mint a babot, a lencsét, tegye papír-zacskóba és a hűtőszekrény zöldség-rekeszében tárolja felhasználásig. Ekkor viszont nem szükséges a babérlevél használata, mert a hűtő hőmérséklete védi a szemeseket.

Ne feledkezzünk meg a hűtőszekrényről sem. A mélyhűtőben lévő élelmiszereket olvasszuk fel, és használjuk el. Ecetes vízzel mossuk el a dobozokat, töröljük át a hűtőpolcokat.

Tipp: fél évnél tovább ne tartsunk semmilyen ételt a mélyhűtőben.

S ha már a rendrakásnál tartunk, következhet a gardrób, a ruhás-és cipő-szekrények. A nyári ruhákat és cipőket csak tisztán, szárazon rakjuk el. Az őszi, téli holmikat is nézzük át, nem költözött-e beléjük a moly.

Tipp: a szekrény mélyébe tett ruhák közé – amelyiknek van, annak a zsebébe is- tegyünk néhány szem szegfűszeget és néhány szál levendulát, távol maradnak a molyok.

Érdemes negyedévenként ezeket a nem éppen kellemes házi-munkákat elvégezni, de megéri.

Dr Szigethy EmmaDr. Szigethy Emma Ph.D

életvitel tanácsadó

Ma-Stúdió igazgató
+36-30-9224-805
T/F: 379-5318
www.mastudio.hu

WordPress Plugin Share Bookmark Email