Az MSZP és FIDESZ egyformán felelős, és leginkább Sólyom László, ha nem lesz sikeres a 2011. január 1 – én kezdődő féléves magyar EU elnökség, állítják a reális zöldek. Göncz Kinga szocialista európai parlamenti képviselő szerint informális beszélgetéseken Brüsszelben már felmerült, hogy Orbán Viktor és Magyarország ezzel a kormánnyal alkalmas-e az Európai Unió soros elnöki tisztének betöltésére. Göncz Kinga volt külügyminiszter a Fapados Alapítvány által szombaton rendezett “100 nap – Becsapott Magyarország” című budapesti konferencián elmondta: az érvek között szerepelt, hogy nem megfelelő Magyarország szomszédságpolitikája, és nem szerencsés az sem, hogy ilyen konfliktusos a viszonya az uniós intézményekkel. 

Ami Magyarország szomszédsági politikáját illeti az elmúlt öt évben leginkább Sólyom László rontotta el. Sólyom államfőként önálló külügyi politikát folytatott, amelyet a szoci kormányok képtelenek voltak megfelelő mederben tartani, sőt még lovat adtak Sólyom feneke alá, amikor Európai Bírósághoz fordultak Sólyomnak Komárnoból való kitiltását követően. AZ EU világosan állást foglalt kimondta az ügy jelentéktelen, a szocik ennek ellenére kiálltak Sólyom mellett. .

Mondhatná valaki Sólyomból az ellenzék, a FIDESZ csinált államfőt. Valójában az MSZP!

Az a kormányoldal, amely feles szavazást elvesztet, távozzon a kormányrúd mellől, szólították fel a reális zöldek az MSZP- SZDSZ koalíciót, miután kiderült Sólyom lesz Mádl Ferenc után a Sándor Palota lakója.

Göncz Kinga szerint a kérdések között felvetődött, miként tud elnökséget adni az a kormány, amely nem hajlandó sajátjának tekinteni azokat az alapvető közös gazdaságpolitikai megfontolásokat, amelyeket aztán neki kellene legfőképpen képviselnie.

A reális zöldek kifejezetten örvendenek annak, hogy a második Orbán kormány, az EU által szorgalmazott neoliberális gazdaságpolitikának megpróbál ellenállni. A reális zöldek csak arra kíváncsiak meddig tud ellenállni a FIDESZ a neoliberális áramlatnak, amely a FIDESZ politikusainak a zömét képezte ki.

Amiben egy éve az MSZP és FIDESZ egyetértett a víz, a Duna ügye legyen az egyik prioritása a magyar EU elnökség idejének.

Hogy a Duna Stratégia előkészítésében sehogy sem állunk, nemcsak az MSZP és FIDESZ közös sara, hanem húsz éve a magyar politikai elitté. (Kos)


Nyomtat Nyomtat Email Email

WordPress Plugin Share Bookmark Email