A minőségi mindennapokért!

Mindennapi rohanás és egészség

Régóta tartja a mondás: reggelizzél úgy, mint egy király, ebédeljél úgy, mint egy polgár és vacsorázzál úgy, mint egy koldus!

Mára kutatásokkal is bizonyított tény, hogy a karrierépítés nem csak stresszel, de elhízással is jár.

Naponta folyamatosan eleget teszünk a különböző elvárásoknak a munkahelyen és a családban, ezen közben nem vesszük észre, hogy egyre csak terebélyesedünk. Persze nem mindenki, aki keményen dolgozik, de sokan vannak, akik úgy érzik: nem képesek egyszerre a munkájukban és az egészségmegőrzésükben is helytállni. A leginkább veszélyeztetettek az ülőmunkát végzők, hiszen a mai világunkra érvényes feszített munkatempó mellett egyáltalán nincs idő például az egészséges étkezésre és a megfelelő mozgásra. Az ülőmunkát végző emberek fizikai aktivitása nagyon minimális, s ha még egyhangú munkát is végeznek, akkor sokkal inkább hajlamosak a nassolásra, ezért fontos figyelni arra, hogy mit eszünk, mennyit és mikor.. De hogyan álljuk meg a nassolást, amikor mindenütt egyre több az étel- és itala-utomata, előrecsomagolt, többnyire kalóriadús szendvicsekkel, csipszekkel, édességekkel? Önfegyelemmel. A mindennapi rohanásban nehéz az egészséges életmódot követni, de azért akaraterővel és egy kis odafigyeléssel ki lehet alakítani egy személyre szabott ritmust, amit aztán kis áldozatok árán tartani is lehet.

Ha valaki például ülőmunkát végez, akkor sokkal kevesebb kell ennie, mint ha fizikai munkát végez, hiszen ha több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit felhasználunk, akkor az természetesen súlyfeleslegként rakódik le. Mindenkinek más és más az életritmusa, ezért eltérőek az igények is. Nem lehet azt mondani, hogy létezik egy általános egészségrecept, és sajnos létezik kényszer-evés is. Nincsenek tiltott ételek (hacsak nem beteg valaki), nem lehet például azt kijelenteni, hogy soha egy bizonyos fajta élelmiszert nem eszünk. Sok mindentől függ, hogy mennyit hízunk és milyen hamar.

Fontos, hogy mindenekelőtt az életszemléletünkön változtassunk. Ahhoz, hogy hosszú távon is jól érezzük magunkat, olyan életritmust kell kialakítani, amibe belefér a testünkről-lelkünkről való gondoskodás is.

Alapszabály, hogy reggel enni kell valamit. Ez lehet akár egy szelet üres pirítós, keksz vagy só-mentes, pattogatott kukorica is – a lényeg, hogy felszívja a gyomorból a felgyülemlett savat, és egyensúlyba hozza a vércukorszintet. Ha valaki reggel rohan, akkor jó, ha már előző este összekészíti magának a reggelijét, a tízóraiját vagy az ebédjét, illetve némi gyümölcsöt,  aztán reggel csak felkapja és viheti magával.

Az sem mindegy, hogy milyen körülmények között eszünk. Az ebéd legyen nyugodt: semmi mással ne foglalkozzunk, csak az evéssel, a vacsora pedig kora este legyen és lehetőleg ne túl nehéz. Ha valaki mindezt huzamosan tartja – vagyis egyfajta rendet visz a mindennapjaiba -, akkor egy idő után a szervezete így igényli majd az ételeket is, és akkor minden ehető, amit csak az ember megkíván, nyilván mértékkel, vagyis ne együk túl magunkat.

Ugyanígy kell ügyelni a folyadékháztartásra is. Napi két-három liter folyadékot szinte kötelező lenne mindenkinek elfogyasztania. Erre a legideálisabb a víz, de kalkuláljuk be, hogy az ételek és a gyümölcsök is tartalmaznak folyadékot. Különösen fontos, hogy lefekvés előtt egy órával a vesét már ne terheljük meg innivalóval, ugyanúgy, ahogy a gyomrot sem étellel.

Egyik kedvenc módszerem, hogy egy pohár ásványvizet iszom minden  étkezés előtt. Ez eltelíti a gyomrot, így kevesebbet fér bele. Szintén ajánlatos egy héten egyszer masszőrhöz járni, aki jól átgyúrja a testet – ettől egy idő után a fogyás is beindul. Nem kerül többe, mint egy egészségtelen szendvics és egy üveg egészségtelen üdítő.

A mozgással kapcsolatban reggel és este egy negyedóra mozgás is elég – akár otthon. A gyakorlatokat – hajlítgatás, szökdécselés – nyugodtan lehet nyitott ablaknál, akár a tévé előtt is végezni. Jó módszer még a lift helyett a lépcsőmászás és a napközbeni gyorsgyaloglás is.

Az elhízásért persze nemcsak a zaklatott életmód és a nassolás okolható. Vannak, akiknek a pajzsmirigyük alulműködése okoz hízást, mások, valamilyen betegségükre szedett gyógyszerektől puffadnak, vagy híznak meg. Sokan vannak olyanok is, akik a depressziójukat és szorongásaikat próbálják oldani a folytonos evéssel.

Egy bizonyos, akármitől hízunk, a súlyfelesleg valóságos bajokat is hoz, mert észrevétlenül kialakulhat a szív- és érrendszeri, a mozgásszervi vagy a cukorbetegség is. Érdemes tehát megfontoltan étkezni.

Dr. Szigethy Emma Ph.D

életmód-életvitel tanácsadó


WordPress Plugin Share Bookmark Email