A legkomolyabb nemzetbiztonsági kockázat

Mészáros Milán

A mai magyar politikai életben van egy mozzanat, amely sötét árnyékként vetül a jövőre.

A jelenlegi kormány frazeológiában a 2/3-os többség az igazság képviseletére történt felhatalmazást és annak képviseletére felszentelt felhatalmazottakat jelenti. Továbbá, ez a többség jeleníti meg a nemzetet, az együttműködést és a társadalmi egyeztetéseket stb., egyszóval mindent, mivel végső soron ez a nemzeti együttműködés kormánya. Nyilvánvaló, hogy ez a hozzáállás mélyen sérti a társadalmi és a nemzeti együttműködés elvé-t. Ezen frazeológia mögött rejlő magatartás azonban a legkomolyabb nemzetbiztonsági kockázat.

A jövőt beárnyékoló nemzetbiztonsági kockázat megértését illetően gondoljuk végig a következőket. Ha már túl leszünk a roham tempójú és mindenre kiterjedő átalakulásokon, és túléljük azokat, akkor előfordulhat, hogy a jelenlegi kormány elveszíti többségét. (Ez egyébként előbb-utóbb szükségszerűen bekövetkezik.) A kisebbségi időkben pedig a világpolitikai és világgazdasági vagy a szűkebb geopolitikai helyzet, vagy a földi klíma, vagy az országbeli közhangulat stb. úgy változhat, hogy a kihívásokra gyors és radikális válaszokat kell adnia a nemzetnek. Nagyon valószínű, hogy ezekben az időkben nem lesz újra (rögtön) kétharmados többsége vagy kormánya egyetlen pártnak sem. Hogyan reagál majd akkor az ország, amikor rövid időn belül alkotmányt kellene módosítani, vagy újat kellene megalkotni, vagy kétharmados, valamint négyötödös törvényeket és szabályokat tömegével kellene módosítani? Vagy a társadalmi tárolókból majd kirobban a vörösiszap? Állíthatja felelősen valaki, hogy abban –a még meg sem szokott– helyzetben majd kialakul a szükséges összefogás és konszenzus? Bizonyára nem, akkor viszont lebénul és cselekvőképtelenné válik az ország, s abból a vert helyzetből már nincs kiút. Vagyis nemzetvesztő az a logika és politika, amelyik ekkora többség esetén –saját térfele helyett– az egész pályát igyekszik elfoglalni, valamint bebetonozza önmagát. Ezen forgatókönyv szerint tehát megvalósulhat a nemzeti holokauszt.

Tehát, két út áll a kormánypártok előtt: 1. A nemzet érdekében önkorlátozást bevezetve leépítik önmagukat. (A bölcsesség ilyen mértéke –ekkora többség és támogatottság esetén– nem valószínű.); 2. Katasztrófába sodorva a nemzetet, megsemmisítik önmagukat is. (Sajnos, ez a valószínűbb változat.) A hatalom természetéből következően harmadik út nincs. Látható, hogy a jövőt magában hordó jelen nagyon ellentmondásos. Egyrészt a 2/3-os többség hatékony cselekvőképességet biztosít, másrészt, ha ez a többség nem párosul felelős és jelentős önkorlátozással, akkor éppen a hatékony cselekvőképesség kövezi ki az utat a katasztrófába.

2010. október 20.

Bővebben: http://works.bepress.com/milan_meszaros/40

WordPress Plugin Share Bookmark Email