2011. évi Magyar EU elnökség kulturális programjai és a Liszt Ferenc jubileumi év a “magyar országkép” tükrében!?
Kedves Kollégák!

Közeledik a 2011.01.01., a magyar EU elnökség kezdete, alakulnak az EU kulturális programjai, 4 stratégiai cél szerint. (lásd: Turizmus Panoráma Bulletin mellékelt cikkének kivonata)   Nevezetesen:

–        a Duna-stratégia, (ennek részleteiről korábbi cikkeinkben már többször írtunk, lásd: www.realzoldek.hu honlapon)

–        az önkéntesség éve,

–        a hagyományos kultúrák egymás mellett élése, illetve

–        a Liszt Ferenc jubileumi év köré épülnek az események. Ez utóbbi azért fontos, mert egy nemrég végzett európai kutatás szerint a megkérdezettek 89 százaléka úgy véli, Liszt osztrák volt. (!)
Megjegyzéseink:

–        A Liszt Ferenccel kapcsolatos felmérés azért rávilágít arra is, hogy az országimázsra évente elköltött milliárdokat az illetékesek hogyan és milyen hatásfokkal használták fel!

–        És Liszt Ferenc sajnos nem az egyetlen ilyen negatív példa! (gr. Széchenyi István, Türr István, Bartók Béla, Kodály Zoltán, dr. Mosonyi Emil, stb. hazai és nemzetközi tevékenysége? Szinte csak Puskás Öcsi az egyetlen kivétel, de az se a magyar “ország-imázs”-készítők érdeme! Az első, 1979. évi Budapesti Tavaszi Fesztivál / BTF óta – amelyet az akkori Országos Idegenforgalmi Hivatal / OIH kezdeményezett (dr. Lengyel Márton és munkatársai), a Fővárosi Tanács és a Minisztérium ellenállása mellett – feledésbe merült Cziffra György, Victor Vasarely, Amerigo Tot neve is! Ki ezért a felelős?)

Baráti üdvözlettel:

Péteri László
okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033

WordPress Plugin Share Bookmark Email