Adalékok az MTA “Magyar Tudomány Ünnepe 2010” kiemelt rendezvényei eddigi programjaihoz.

Kedves Kollégák!
 
Nagy érdeklődéssel vártuk az MTA “Magyar Tudomány Ünnepe 2010” kiemelt rendezvény-sorozatát, és különösen az “Európai Duna Régió Stratégiá”-val / EDRS-el foglalkozó konferenciájáról szóló tudósításokat.   
A témának több szempontból is, különös jelentőséget, és egyúttal szimbólikus értelmezést ad, hogy
 
– 2010. “Széchenyi Év”, Széchenyi István halálának 150., Dégen Imre és Dr. Mosonyi Emil akadémikus, a “vízépítés nemzetközi hírű professzorá”-nak Centenáriuma, az Új Széchenyi Terv / ÚSZT meghirdetésének éve, amelyet
 
– 2011.01.01-től a magyar EU-elnökség féléves időszaka követ majd, amelynek napirendjén szerepel az EDRS is!
 
Az MTA eddig megtartott, 2 konferenciája – a pozitív hangú előadások mellett – rávilágított az MTA vezetése, ill. irányítása esetében is, a szemlélet-, paradigama-/para-“dogma”váltás szükségességére.
 
Nem elég a párbeszéd szükségességéről beszélni, már régen meg kellett volna valósítani a gyakorlatban is, az egyes tudományágak egymás közötti-, ill. a tudósok, a kutatók, a tervezők, a politikai döntéshozók közötti érdemi párbeszédet, a nemzetet, a nemzetgazdaságot közvetlenül is érintő igazi problémák megoldásában a konszenzus kialakítását, majd ennek nemzetközi szintre vitelét (és nem fordítva, és nem mindent külföldtől, az EU-tól, az IPCC-től, az ICPDR-től, a WWF-től, stb. várva, és értelmetlenül lefordítva és alkalmazva! Az MTA korábbi elnöke – Vizy E. Szilveszter – által kezdeményezett “Mindentudás Egyeteme” c. TV-sorozat az első komoly lépés volt a tudomány eredményeinek a “nép nyelvé”-re történő lefordítása, és a tényleges társadalmi párbeszéd kialakítása felé vezető úton! Mintha ez a folymat időközben megtört volna!?)
 
Széchenyi István – a legnagyobb magyar – életművét a gyakorlati tények, megvalósult létesítmények, azok nemzetközi jelentősége alapján – és nem aktuál-politikai szempontok szerint módosítgatva, szubjektív szempontok alapján szelektált módon – kellene végre értékelni, és el kellene végre ismerni “államférfiúi” és nem “politikusi” (!) kvalitásait! (lásd: mellékelt illusztrációk, emlékeztetőül)
 
Fentiekre vonatkozó korábbi észrevételeinket, javaslatainkat a www.realzoldek.hu honlapon bárki megtekintheti!
 
Jó lenne, ha tényleg, Széchenyi szellemében indulnánk el újra Európa és a Balkán felé is, például a Dunán, és ha megteremtenénk a lehetőségét magyar hajóval, magyar hajósokkal / tengerészekkel, magyar, majd európai vízeken, a Duna-Majna-Rajna transz-kontinentális, nemzetközi víziúton hajózva, és útközben emlékezve egyúttal Mosonyi professzor egész életművére, munkásságra és emberségére is!
 
“Merjünk / Merjetek nagyok lenni!”
 
Kellemes hétvégét kíván,
 
Baráti üdvözlettel:


Péteri László
okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033

Dokumentumok és képek:

WordPress Plugin Share Bookmark Email