Kedves Laci!

Csatoltan küldöm Szabadi Béla barátom -érdeklődésre joggal számot tartó- írását/írásait a belvíz helyzetről. Mivel a téma sokakat érint, valamint érdekel, továbbá beleillik a kritikus szemléletünkkel jelzett irányvonalba, így javasolom s egyben kérem, hogy tegyétek már fel a Reális Zöldek honlapjára. Köszi szépen.

Ezen kívül, javasolom felvenni a kapcsolatot Szabadi Bélával. Az elérhetőségei a honlapján megtalálhatók.

Üdvözöl,

Milán


From: Béla Szabadi <bela.szabadi@gmail.com>
Date: Thursday, January 27, 2011 8:36 AM
To: boglar22@t-online.hu
Subject: Miért nem előztük meg a belvízhelyzetet, amikor megtehettük volna?

Kedves Barátom!

Engedd meg, hogy külön is felhívjam figyelmed arra az anyagra, ami a belvízzel, az egyik nagyon aktuális, hatalmas károkat okozó, sok tízezer embert közvetlenül is tragikusan érintő problémával foglalkozik. Azt mondja el, hogyan esett áldozatul a megelőzés a politikának és a kormányzásnak. Ez a szomorú történet arról is szól, hogy a szegény embert az ág is húzza, de arról is, hogy ezúttal nem szükségszerűen: ehhez „más” is kellett: mindenféle elviselhetetlen hiányosságok és mulasztások. Helyzetfeltárás, cselekvési program, összefüggő elképzelések és gyakran a felkészültség hiányában a gazdasági kormányzás nem csak rögtönöz és ötletel, az ország sürgősen megoldandó gondjaival sincs tisztában. (Ez látszik az Új Széchenyi Terven, de más, nagyobb lélegzetű anyagokon is.) A szomorú történetben sűrítve benne vannak elkeserítő állapotaink, azért is, mert a fővonaltól eltérő gondolatok nem válhatnak az elsődleges nyilvánosság és az emlékezet részeivé. (Ld. tényleges demokrácia.)  Kirekesztődnek, elfelejtődnek, kitörlődnek.

Belvíz: retusált történelem és tehetetlenség
Kármegelőzés és kárelhárítás a rendszerváltás után

A belvíz, az árvíz, az özönvízszerű esők ismét hatalmas károkat okoznak. Annak ellenére, hogy a belvízveszélyre számítani kellett, de az illetékesek a jelek szerint nem számítottak. Pedig a szakértők régen megfigyelték, hogy az időjárásban nagyjából tíz évenként váltják egymást a (hosszabb) száraz és a (rövidebb) nedves időszakok és hogy a nedves periódus már 1999–2000-ben hatalmas károkat okozott. A katasztrofális helyzet megelőzhető lett volna, hiszen ehhez tíz éve minden rendelkezésre állt. Miért következett be mégis és újra a katasztrófa, bár figyelmeztetésben nem volt hiány? Hogyan írta felül a mohóság és a vélt politikai érdek a közérdeket?

A felvezető alatti linkekre kattintva a teljes cikk és több más kapcsolódó más írás és dokumentáció is letölthető.

Felvezető>>>
http://www.szabadibela.hu/kisert.html#belviz
Teljes cikk>>> http://www.szabadibela.hu/pdf/belviz.pdf

üdvözlettel: Szabadi Béla
Honlap:
http://www.szabadibela.hu/

WordPress Plugin Share Bookmark Email