A Víz Világnapja volt! És mit csinálunk mi, most, Magyarországon a vízzel és a magyar Vízüggyel, árvíz, belvíz, aszály, löszfal-omlás, vörösiszap után?

Kedves Kollégák!   2011.03.22. A Víz Világnapja volt! És, hogy ünnepli ezt Magyarország?   “2011.03.22. A Víz Világnapja! És mit csinálunk mi, most, Magyarországon a vízzel és a magyar Vízüggyel, árvíz, belvíz, aszály, löszfal-omlás, vörösiszap idején?

A régi “Duna Kör”-ös mondás szerint: “Minden szabadon folyjék!” És lőn! Jött az árvíz, a belvíz, a löszfal-omlás és a “Vörös iszap”! 

És mi lett az eredménye: Százmilliárdos károk Észak-Magyarországon (Hejőcsabától Edelényig), Dunántúlon (Ajkától Devecseren át Kolontárig), a Duna-mentén (Dunaszekcsőtől Kulcsig), a Tisza-mentén.

Mindeközben a Duna-Tisza-közi Homokhátságon “fél-sivatagi” állapotok uralkodnak, az Alföld térségében problémák vannak az egészséges ivóvízzel is, a nitrát-tartalom miatt sok helyen “zacskós víz” biztosítására van szükség a XXI. században, és a vonatkozó EU előírások ellenére!

Már többen sürgetik a 95%-ban külföldről érkező vizek visszatartásának szükségességét, tározását, de mindezt “duzzasztás”, ill. “vízlépcsők” nélkül!

A jelenlegi magyar Kormány elvben – látva és tapasztalva az árvíz, belvíz okozta károkat – szóban deklarálta a korábbi évtizedekben “szétvert” magyar Vízügyi Szolgálat újjászervezését, megerősítését, “fél-katonai” szervezetté alakításának, az árvíz-, belvíz-, aszály-, környezet-/vízszennyezés-elleni védekezés tényleges pénzügyi fedezete biztosításának szükségességét.

De csak elvben! Mert mit mondanak a számok és a tények? Lássuk csak:

“Vízügyi igazgatóságok: elvonás után hírzárlat

Bajba kerülhetnek a vízügyi igazgatóságok: állítólag 40-45 százalékkal csökkentik az idei költségvetési támogatásukat. Hogy miért, azt sajnos nem tudtuk kideríteni.

2011. március. 11. péntek | Szerző: Nagy Ildikó

Nem verték nagydobra, ám a Magyar Mérnöki Kamara honlapján megjelent információk azt sejtetik, hogy bajba kerülhetnek a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok: a kiszivárgott információk szerint ugyanis az idei költségvetési támogatásuk 40-45 százalékát – szemben más ágazatok büdzséjének – tízszázalékos megkurtításával elvonják.

Hogy pontosan mekkora összegről van szó, azt nem sikerült kideríteni. Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója ugyanis nem nyilatkozhatott. Mint azt pénteken elmondta, csütörtökön találkoztak dr. Illés Zoltán környezetvédelemért és vízügyekért felelős államtitkárral, aki közölte: csak ő nyilatkozhat a témáról.

A vízügyi igazgatóságnak már eddig is 142 millió forintjába került a Marcal-menti védekezés. Ki fizeti a kármentesítés költségeit? Fotó: Benkő Sándor

A Vidékfejlesztési Minisztériumban az államtitkár titkárságának vezetője pénteken arról tájékoztatott minket, hogy az államtitkár úr tárgyal, majd ünnepségre megy. A helyettes államtitkárhoz, dr. Kling Istvánhoz irányított, ő viszont ugyanazt mondta, amit Nádor István: csak dr. Illés Zoltán, illetve az ő sajtóreferensei nyilatkozhatnak.

Ezután kerestük meg az államtitkár sajtótanácsadóját, Vért Andrást, akinek e-mailben elküldtük a kérdéseinket. Tőle rövid, egymondatos válasz érkezett: a zárolással kapcsolatban kizárólag a Nemzetgazdasági Minisztérium hivatott nyilatkozni. Ezen a Nemzetgazdasági Minisztérium Sajtó és Kommunikációs Főosztályán csodálkoztak legjobban, ahol a telefont felvevő nő “Szeretem az ilyen péntekeket!” – sóhajtás kíséretében arra kért, hogy továbbítsam a kérdéseimet.

Miután megtettem, kaptam egy e-mailt, amelyben a Nemzetgazdasági Minisztérium arról tájékoztat, hogy megkapták a levelemet, és amíg a munkatársaik válaszolnak a kérdéseimre, szíves türelmemet kérik. Mivel cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre (mi is szeretjük az ilyen péntekeket), továbbra sem tudjuk, hogy ez az elvonás mennyiben érinti a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkáját.

Pedig kíváncsiak lettünk volna, hogy a már eddig is 142 millió forintot felemésztő Marcal-menti védekezés és kárelhárítás további költségeit ki és miből finanszírozza. Továbbá azt sem sikerült megtudnunk, hogy az igazgatóságnál nemrégiben beindított 384 munkanélkülit foglalkoztató közmunka program veszélybe kerül-e a megszorítás miatt.

A Magyar Mérnöki Kamara honlapján közzétett (mellékelt) állásfoglalás szerint ez a szakmai szempontból érthetetlen megszorítás a vízügyi igazgatóságok létszámának megfelezésével járna. A kamara szakmai, mérnöki szempontból vállalhatatlannak tartja a tervezett drasztikus elvonás következményeként kialakuló helyzetet.”

Hár így állunk március idusán!
Baráti üdvözlettel: —
Péteri László
okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033

Dokumentumok és képek:

WordPress Plugin Share Bookmark Email