Főhajtás gr. Széchenyi István a “legnagyobb magyar” és fia, gr. Széchenyi Ödön előtt. Pozsony – Pest-Buda – Párizs – Isztambul.

Kedves Kollégák!

Budapest Főváros Önkormányzata – az MTA elnökének indokolt és logikus javaslata alapján, ugyan egy kis késéssel, de – napokon belül megváltoztatja a Roosevelt-tér nevét “Széchenyi tér”-re. Elég, ha gr. Széchenyi István életműve kapcsán – indoklásul – csak a Széchenyi Lánchídra, a Magyar Tudományos Akadémiára, a Dunára, az Al-Duna – Kazán-szoros, a Tisza – a “legmagyarabb folyó” szabályozására, a dunai és a balatoni gőzhajózásra és a hajóépítésre, stb. gondolunk! Kár, hogy a fentiekre nem 2010-ben, gr. Széchenyi István halálának 150. évfordulóján került sor! De hányan vannak “Kis-Hazánkban”, akik ismerik gr. Széchenyi István kisebbik fiának, gr. Széchenyi Ödönnek életművét is, amely méltó folytatása volt édesapja munkásságának, és mindkettőjük életébe durván beleszólt a történelem és a politika? (Döbling, ill. a háborúk és Trianon!

Ezek hatása azonban sajnos, még napjainban is érezhető, itt a Kárpát-medencében, a Duna völgyében is!)  Ehhez szeretnék néhány gondolattal, dokumentummal (mellékelt életrajz) is hozzájárulni, annak kapcsán, hogy gr. Széchenyi Ödön 1867.04.06-án – 144 évvel ezelőtt – indult el Pest-Budáról, a “Hableány” nevű gőzhajójával / yachtjával Párizsba, hogy részt vegyen az 1867. évi Párizsi Világkiállításon, ahova 1867.05.18-án meg is érkezett. E – nagy feltünést keltő – tettéért III. Napóleon császártól “Becsületrend”-et kapott, és elnyerte a Világkiállítás Nagydíját is! És nem sokan tudják, hogy a Lánchíd budai oldalán, a “O” km-kőtől induló, “Budavári Sikló” is, gr. Széchenyi Ödön kezdeményezésére jött létre, a magyar és a török tűzoltóság megszervezésén kivül! A gróf Széchenyi Ödön Magyar Hajózási és Yacht Egylet – a névadó életművének legfontosabb eseményeire emlékezve – 1997-ben szervezte az I. Széchenyi Ödön Vízi Emléktúrát, Budapest-Párizs útvonalon, és helyezte el gr. Széchenyi Ödön emléktábláját az Óbudai Hajógyári-szigeten, majd Párizsban, az Eiffel torony lábánál, a Szajna-parton, a Jéna-hídnál, ill. 1998-ban a II. Széchenyi Emléktúrán, Budapest-Isztambul-Rodostó útvonalon, megkoszorúzva gr. Széchenyi Ödön sírját, az Isztambuli temetőben, a török tűzoltóság képviselőinek jelenlétében.

Végül a III. Széchenyi Emléktúrára, a Budapest-London-Marlow útvonalon került sor – a Széchenyi Lánchíd 150. évfordulóján – megkoszorúzva, és emléktáblát elhelyezve a Marlowi-hídon, a Lánchíd “ősén”. Ezen az emléktúrán volt szerencsém személyesen is részt venni, “első matróz”-ként, ill. operatőrként. Az emléktúrákról készült videók – a készülő Európai Duna stratégiával is összefüggésben – a mellékelt, Magyar Vidék Televízió / MVTV – Szitnyai Jenő, internetes linkjein megtekinthetők:

http://www.magyarvidektelevizio.hu/videok/ds/videok/video1.html

I. rész. „Vontatott ország” Duna-stratégia rövid áttekintése Széchenyi Istvántól, Széchenyi Ödöntől, az 1997-98-98-i, Széchenyi Vízi Emléktúrákon át, az 2005. évi előzményektől, a 2011. évi, soros magyar EU-elnökségig.

http://www.magyarvidektelevizio.hu/videok/ds/videok/video4.html

IV. rész. „1. Magyar hajósok Európában” I. Széchenyi Vízi Emléktúra 1997. Budapest-Párizs / Gr. Széchenyi Ödön Magyar Hajózási és Yacht Egylet.

http://www.magyarvidektelevizio.hu/videok/ds/videok/video5.html

V. rész. „2. Magyar hajósok Európában” II. Széchenyi Vízi Emléktúra 1998. Budapest – Isztambul – Rodostó / Gr. Széchenyi Ödön Magyar Hajózási és Yacht Egylet.

Az Új Széchenyi Terv / ÚSZT és kiemelt programjai készítőinek figyelmébe ajánljuk a fentieket, attól az óhajtól vezérelve, hogy a Duna Stratégiával, a Duna és a Tisza hajózhatóságának biztosításával kapcsolatos szándékaink és tetteink végre legyenek méltóak, a nagy elődeinkhez és Európaiságunkhoz is! Jó szórakozást, és kellemes hétvégét kíván, Baráti üdvözlettel:

Péteri László
okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033

Dokumentumok és képek:

WordPress Plugin Share Bookmark Email