Tényleg alaptalan az öröm a Duna Stratégia fölött, de teljesen más okból, mint ahogy azt WWF-H gondolja, ill. állítja!
Kedves Kollégák!
Már vártuk a WWF Magyarország, a Duna Kör, a Duna Charta, a Védegylet, stb. (továbbiakban: “ál-környezetvédők”) képviselői valamelyikének megszólalását az Európai Duna Régió Stratégiának / EDRS-nek, az Európai Unió Tanácsa magyar elnökség által történő előzetes jóváhagyását követően. Nem csalódtunk! A szokásos tiltakozás megszületett!
A kérdés csak az, hogy a WWF-H tudja-e már, hogy tulajdonképpen mit is fogadtak el Brüsszelben, és hogy mi ellen tiltakoznak?
Mert mi, sajnos még nem!
A közös vonás, hogy mindketten alaptalannak tartjuk a nagy “hozsannázást” Duna-ügyben, csak teljesen más okokból! Ezt – pár nappal ezelőtti irásainkban – már részleteztük, és indokoltuk is, dokumentumokkal alátámasztva!
Nem így a WWF-H megbízott igazgatója, Figeczky Gábor, aki állítólag a téma “szakembere”, bár erre vonatkozó dokumentumot keresve sem találtunk, még az interneten se! A Budapesti Műszaki Egyetem “VÍZÉPKÖR” 2010.03.17-i rendezvényén is megjelent – nemcsak az LMP és az Európai Zöld Párt közös rendezvényén – (lásd: mellékelt fotók) és az EU Víz Keretirányelvére vonatkozóan tett fel kérdéseket a hallgatóknak, de abból is kiderült, hogy csak az EU-VKI magyarra fordított felét ismeri, az eredeti angol változatban szereplő, a hajózásra, a kikötőfejlesztésre és a vízgazdálkodásra, vízenergia-hasznosításra vonatkozó részeket vagy nem ismeri, vagy hallani és beszélni sem akar róluk! Ezt a mellékelt cikke is bizonyítja!
Nem lenne jó, ha a laikus olvasók jóhiszeműségével visszaélve, folyamatosan csak ezek a “fél-igazságok” jutnának el az olvasóhoz, kommentár és kiegészítő információk nélkül, követve a médiában szokásos, és eddig (és ne tovább!) bevált gyakorlatot!
Az Országos Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv / OVGT, ill. a Duna hajózhatóságának javít(gat)ására készült tanulmánytervek, valamint az Európai Duna Régió Stratégia legfontosabb konzultációin is részt vettünk, a vonatkozó jegyzőkönyvek, jelenléti ívek és fotók bizonyítják, hogy rendszeresen felhívtuk a jelenlévők figyelmét – köztük a fent hivatkozott szervezetek képviselői is – az EU-VKI téves, vagy tudatos magyar “félre-értelmezésé”-re, az agyonhallgatott, magyarra le sem fordított dokumentumokra, a hazai és a nemzetközi tudományos eredményekre, figyelembe véve az 1992.09.25. óta létrejött, Rajna – Majna – Duna transzkontinentális víziút adta lehetőségeinket, és a Bős-Nagymarosi Vízlépcső-rendszerre vonatkozó, egyoldalú és indokolatlan államközi szerződés-felmondás következtében, magyar területen, zömmel a mi hibánkból bekövetkezett és folyamatosan bekövetkező károkat is. (ezek részletezését a www.realzoldek.hu honlapon bárki megtalálhatja)
Az objektivítás és a “tisztánlátás” érdekében a 2011.04.15-i, a “Greenfo”-ban megjelent cikkéhez ezért, néhány kiegészítő információt, dokumentumot, kapcsolódó jogszabály-ismertetőt és videó-linket is csatoltunk, remélve, hogy a szerző legalább elgondolkozik az általa leírt “fél-igazságok”-on, amely esetenként felérnek a hazugsággal is. Nem beszélve arról a nemzetgazdasági kárról, amelyet a WWF-H korábban már többször is okozott e témában. A többit az olvasókra bízzuk, döntsék el, hogy kinek van igaza?!
(A WWF központ és Sylvén Magnus úr, régió vezető elhatárolódását a WWF-Ausztria és WWF-H Duna-ügyben tanúsított magatartásáról, és a szlovák Igor Mucha professzortól történt bocsánatkérő levélről korábban már beszámoltunk. A Duna hajózhatóságának javítására az EU által kilátásba helyezett támogatás ellen, közvetlenül Brüsszelben léptek fel, stb.! Vajon mi ennek a szervezetnek az igazi célja? Szemlátomást szembe mennek Európával, a magyar és a külföldi tudományos eredményekkel, a tényekkel, és rég megdőlt fikciókat ismételgetnek a média hangos éljenzése és támogatása mellett, és több, mint 20 éve folyamatosan zsarolják a politikai döntéshozókat, nekimentek még a Magyar Tudományos Akadémia elnökének és akadémikusainak is, jelentős anyagi és erkölcsi károkat okozva! Minden következmény nélkül! Lásd: MTA “Megújuló energiák hasznosítása” c. kiadvány ellen indított támadások az “ál-környezetvédők” részéről, a tiszta, fenntartható, megújuló vízenergia többcélú hasznosítása, dunai vízlépcsők szükségessége, Paksi Atomerőmű korszerűsítése és bővítése, stb.ellen!)
Meddig hagyja ez az ország ezt a folyamatos zsarolást, és nemzetgazdasági károkozást? Meddig lehet büntetlenül a médián keresztül hülyíteni ezt a szegény népet?
Meddig kell, hogy emelkedjen a gáz és az olaj ára ahhoz, hogy a 95%-ban külföldről, de “ingyen” jövő – és jelenleg csak károkat, tragédiákat okozó – vizeinket végre elkezdjük többcélúan hasznosítani? (Vízkészletgazdálkodás, árvíz-, belvíz-, aszály elleni védelem, víztározás, duzzasztás, vízkormányzás, hegy-, és dombvidéki-, valamint síkvidéki vízrendezés, mezőgazdasági öntözés, stb., és mindehhez a szétvert Vízügyi Szolgálat újjászervezése, megerősítése, közép-, és felsőfokú szakemberképzés, folyamatos foglalkoztatási lehetőségek biztosítása a szakképzetlen munkerők, és a kapcsolódó ágazatok, valamint a terület-, és vidékfejlesztés, a vízi-, vízparti-, kerékpáros-, öko-, falusi-, tanyasi-turizmus számára, stb.)
Aki tudja a választ, értesítsen!
Addig is javasolom, hogy a “megújuló” (?) energiákra és laikus környezetvédőkre, valamint a vitatható “ökológiai lábnyom“-ra építő “Zöld Gazdaság” helyett, a Gunter Pauli és a Római Klub által javasolt, a tudományok integrálására, szintézisére, a fenntarthatóságra és a “Vízlábnyom“-ra építő, “Kék Gazdaság“-ra térjünk át, minél előbb, annál jobb lesz! (Ez utóbbi a Pécsi Tudomány Egyetem jóvoltából már – az eredeti angol nyelvű kiadás után, másodikként – magyar nyelven is elérhető, bárki számára!)
Baráti üdvözlettel:
Péteri László
okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033

Dokumentumok és képek:

WordPress Plugin Share Bookmark Email