Ismerd meg a győztesek titkát

Paján Viktor – Bánhidy András: Sportalkímia. Ismerd meg a győztesek titkát című könyvében Kőbán Rita kajak, Kozmann György kenu, Varga Zsolt és Benedek Tibor vízipóló, Igaly Diána sportlövő és Erdei Zsolt ökölvívó olimpiai és világbajnokok, Sas Sándor paralimpikon erőemelő és Imre Tóvári Zsuzsanna elismert sportpszichológus avat be minket abba a rejtélybe, hogyan lehetünk hosszútávon sikeresek a sportban, munkában és a magánéletben.

Bajnokaink a sikerről, a csúcsra érés lépéseiről, a kudarcok leküzdéséről, a csapatmunka rejtelmeiről, önismeretről és önfejlesztésről, és végül a harmonikus élet megteremtésének lehetőségéről, nemcsak a sport nyelvén, és mindenki számára érthetően, eddig soha nem tapasztalt nyíltsággal, őszinteséggel nyilatkoznak. A könyv által nagyon jól megismerhetjük sportikonjainkat, akik rendszerezett, mégis élvezetes módon adnak tanácsokat az olvasónak – megélt élettapasztalataikból merítve –, hogyan válhat bárki saját életének bajnokává.

Egy magával ragadóan őszinte könyv szülőknek és gyermekeknek, sportolóknak és edzőknek, vezetőknek és üzletembereknek, fiataloknak és időseknek egyaránt. Az olvasó nem riportokat, hanem életszerű tanácsokat kap, hiteles emberektől, amely tudást maga is pozitív eredményekkel kamatoztathatja saját életében, munkájában és emberi kapcsolataiban. Szerzői is sportolók, első osztályban kűzdő vízilabdázók. Sportsikereikből merítve élik civil életüket ugyanúgy, mint riportalanyaik! 

A következőkben az interjú alanyok néhány gondolatát idézném a hasznosítás reményében.

A tehetség akkor fontos, ha rosszak az elvárásaid saját magaddal szemben. Mert ha azt gonolod magadról, hogy igazi nagy király vagy és olimpiai bajnok leszel, de nincs meg a tehetséged   hozzá, két dolgot tudsz tenni: vagy az elvárásod teszed a helyére, vagy a szorgalmadat! Kőbán Rita.

A kedvenc keleti mondásom a következő: „A tigrist először a fejben kell legyőzni, a többi puszta formaság”  A célkítűzés alapvető egy sikeres ember életében, az a mentális felkészítés alapja. Ha nincsenek konkrét célok, akkor lelassul haladásunk sebessége, bármi felé is tartunk. Imre  Tóvári Zsuzsa.

Ha belegondolsz abba, hogy egy új mozdulat végleges elsajátitásához 5000-7000 ismétlésre van szükség, igencsak meggondolandó, kít választasz példaképednek. Benedek Tibor.

A könyv sajtótájékoztatóján a következöt kérdeztem a könyvben szereplő sportolóktól. Önök mindannyian annyi interjút adtak életükben miben újak a könyvben leírtak, hozzájárult ehhez az, hogy akik kérdeztek szintén élsportolók?

Én válaszolok. Egyértelműen befolyásolta, hogy sportolók kérdeztek a feltett kérdések csoprtosításából érezhető volt ,hogy ők ismerik lelkivilágunkat hasonló problémákkal néztek szembe. Kítűnően összeállitott kérdéseket kaptunk. Igazi csapatmunka volt. Mondta Köbán R ita kétszeres olimpia bajnok (1992, 1996)

Szarvas István

WordPress Plugin Share Bookmark Email