Hitler és az euró. Mit reméltek a magyar választók 2010-ben?

Hitler hatalomra jutása a két világháború között a német szavazópolgárok az erős politikai és gazdasági irányítás céljából támogatták. A markáns irányítástól remélték a németek az inflációs ráta lecsökkenését. A német szavazók múltbeli akarata ismétlődött meg az Európai Unió életében az euró, az egységes számlapénz 1998-ban történt bevezetése előtt. Amikor felmerült a közös valuta megteremtésének a lehetősége a németek rögtön egyértelművé tették, hogy ők csak abban az esetben csatlakoznak hozzá, ha az új közös bank alacsony inflációs pénz politikát folytat.

Az euró bevezetése előtt a németek történelmi tapasztalatukból indíttatva ragaszkodtak az alacsony inflációs rátához.

Az érem másik oldala, egyáltalán nem biztos, hogy az alacsony inflációs ráta megoldást biztosít a válság leküzdésére, különösen Magyarország számára nem.

Az adós kormány csak nyerhet, ha a piaci szereplők inflációt generálnak. Magas infláció esetén csökken a hosszú lejáratú adósság reálértéke.

Ellenzékben a FIDESZ is, így vélekedett, most fordítva. Kormányrúd mellé kerülve a FIDESZ felismerte a magas adósság növeli a csőd bekövetkezésének a valószínűségét, különösen akkor, ha a gazdaságpolitika gyenge.

Tulajdonképpen az államadósságnak és az államháztartási hiány százalékos értékének nincs igazán mély közgazdasági kritériuma. A 60%-os arány rögzítésének a hátterében az áll, hogy a közösség tagországainak átlagos eladósodása 1990-ben ennyi volt, 2010-ben 80%.

A FIDESZ választások előtt képviselt gazdaság – politikai elképzelései nem pörgették fel a gazdaságot. A reális zöldek ennek okát a FIDESZ diktatórikus politizálásában látják, a fiúk önteltek, a minden tudás birtokában képzelik magukat.

A diktátorok korszakának pedig vége. (Dumbi)

Kapcsolódó írásaink:

http://realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=2327

http://realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=2328

http://realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=2289

WordPress Plugin Share Bookmark Email