Kedves Kollégák!

Úgy gondolom, hogy most, a 2008. óta tartó és 2012. utánra is elhúzódó világválság, ill. az IMF-el és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások idején, a Kormánynak komolyan el kellene gondolkozni Lantos Csaba, a Széll Kálmán Alapítvány elnöke, Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke, ill. dr. Rácz Margit, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatásvezetőjének mellékelt észrevételein és jobbító szándékú javaslatain.

Bár ezeket – és a kb. 1 éve, több, a kormánypárthoz közeli és lojális szakértő folyamatos vészjelzéseit is – jó lett volna, még az Európai Parlament 2012,01.18-i – Magyarországgal foglalkozó – plenáris ülése előtt meghallgatni és megszívlelni! Bár talán még most sem késő! Az Új Széchenyi Tervről mostanában már nem sok szó esik, a Széll Kálmán Terv végrehajtása is csak döcögve halad. 

A 2011.04.08-án egyeztetésre bocsájtott, Nemzeti Vidékstratégia koncepciójának tervezete (NVS 2010-2020) sorsáról nem sok hír szivárgott ki, de az biztos, hogy nem került az Országgyűlés elé! És csodák csodája, minden előzmény nélkül, egyszercsak a Vidékfejlesztési Minisztériumban tartott sajtótájékoztató keretében, a miniszterelnök részvételével, 2012.01.16-án bemutatásra került a “Darányi Ignác Terv”, mint a – Parlament által még el nem fogadott – “Nemzeti Vidékstratégia / NVS 2012-2020” végrehajtásának keretprogramja!? Mostanában úgy látszik a “közigazgatási egyeztetés útjai kifürkészhetetlenek”! (Hát így néz ki a mai magyar közigazgatás, bár nem hiszem, hogy ez hosszabb távon járható út! Tájékoztatásul megemlítem, hogy az NVS kidolgozásának kezdeményezője, dr. Ángyán József parlamenti államtitkár 3 nappal később benyújtotta lemondását!)

Ilyen előzmények után nem csodálkozhatunk, hogy a magyar gazdaság ilyen helyzetben van, és ez teljesen független a világválságtól, sajnos ez a rendszerváltás óta, a mindenkori magyar kormányok által fokozatosan bevezett gyakorlat, amelyben a műszaki értelmiség tudására, tapasztalatára sajnos nem nagyon tartanak igényt!
Részben ennek a gyakorlatnak a következménye, hogy a kormányból szép lassan távoznak a szakemberek (Becsey Zsolt, Fellegi Tamás, Bencsik János, Ángyán József, stb.)! Ami a kormány-, miniszteri előterjesztések előkészítését, szakmai és tárcaközi egyeztetését, véglegesítését és jóváhagyását, a szakmai-, és civil szervezetek érdemi bevonását illeti, annak visszatérő problémáiról, korábbi cikkeinkben, a www.realzoldek.hu honlapon is beszámoltunk!

A fentiek illusztrálásaként érdemes az alábbi hang-, és videó-felvételeket is megnézni, ill. meghallgatni:

1
http://inforadio.hu/sound.phtml?a=/audio/0003b/0003b36ca.mp3&i=MQ%3D%3D   24.29
2
http://inforadio.hu/sound.phtml?a=/audio/0003b/0003b36da.mp3&i=Mg%3D%3D   20:23

http://indavideo.hu/video/InfoRadio__Arena__Racz_Margit__1resz   24:29
2012.01.20. InfoRádió Aréna. Rácz Margit MTA-VKI 1. rész. EU Csúcs Görög államadósság? Irányított államcsőd, IMF, …
EU pénzügyi biztos, Olli Rehn – Fellegi Tamás tárgyalásai, jegybanki függetlenség?

http://indavideo.hu/video/InfoRadio__Arena__Racz_Margit__2resz  20:23 / 16:55-től: Remény a mezőgazdaság?
2012.01.20. InfoRádió Aréna. Rácz Margit MTA-VKI 2. rész. EU – H / Gazdaságpolitika?
Európai Parlament Plenáris ülés / Strasbourg – Magyar gazdaság – Orbán Viktor. EU-IMF?

http://www.youtube.com/watch?v=pCHZHYQ7YKI   2:15
2012.01.16. Darányi Ignác Terv – Orbán Viktor, Fazekas Sándor, V. Németh Zsolt VM.

http://www.youtube.com/watch?v=SI06UgJgyrk&feature=related   15:47
2012.01.16. Darányi Ignác Terv – Orbán Viktor.

A szakértők által régóta sürgetett új magyar gazdaságpolitika kidolgozása remélhetőleg – a fentiek ellenére – már nem várat sokáig magára. Ebben a vidék-, a mezőgazdaság-, az állattenyésztés, a vidéki-, falusi-, tanyasi turizmus komplex fejlesztésének remélhetőleg a gyakorlatban is komoly szerepe lesz.

De a magyar gazdák helyzetbe hozása, a mezőgazdasági termelés, értékesítés fejlesztése, a termelési-, értékesítési kockázatok csökkentése, stb. elképzelhetetlen a vízgazdálkodás, a vízkormányzás, a vízügyi igazgatás egész szétzilált rendszerének felülvizsgálata, az elmúlt időszak szakmailag elhibázott döntéseinek újragondolása (lásd: Vízügyi Igazgatóságok, vízügyi igazgatás, hatósági-, szakhatósági-, tervezési-, fejlesztési-, üzemeltetési feladatok, stb. szétválasztása), és az állami feladatok konkrét meghatározása utáni, egységes rendszerben történő újjászervezése nélkül! Ennek keretében változatlanul szükségesnek tartjuk az integrált ágazati-, területi-, hálózati-, intézményi tervezés, a komplex fejlesztés és finanszírozás, valamint a többcélú hasznosítás hazai gyakorlatának bevezetését! (beleértve a vízenergia többcélú hasznosítását, a víziközlekedés-, szállítás, személy-, és teherhajózás, a vízi-, vízparti-, kerékpáros-, kemping-, öko-, falusi-, tanyasi-turizmus és speciális infrastruktúra-hálózatának komplex fejlesztését is!)

Ezt követően, a feladatok, hatáskörök, illetékességi területek konkrét meghatározását követően, soron kívül szükséges lenne – a dr. Mosonyi Emil akadémikus, a “vízépítés nemzetközi hírű professzora” által – a világon először készített “Országos Vízgazdálkodási Keretterv / OVK” módszertana, komplex szemlélete figyelemebe vételével – egy korszerűsített, integrált, hosszú-távú, új “OVK”-t készíteni, és azt a mindenkori pénzügyi lehetőségek (EU támogatások + hazai társfinanszírozás) segítségével, ütemezetten megvalósítani! (Intő példaként álljon itt az eredeti Vásárhelyi Terv “továbbfejlesztésé”-nek tragikus sorsa, és az egész Tisza-völgy, vagy a Duna-Tisza-közi Homokhátság közismert, megoldatlan vízügyi problémái, 1,5 miilió ember élet-, és vagyonbiztonságának megoldatlansága, stb.)

Baráti üdvözlettel:


Péteri László
okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033

 

Dokumentumok és képek:


 

WordPress Plugin Share Bookmark Email