dr. Róna Péter: A szellemi elit ne tartozzon sehova! Legyen elkötelezetten független, saját nemzete, a saját elvei és tudományos meggyőződése iránt!

Kedves Kollégák!

Az ATV 2012.02.02-i, “Húzós” c. adásában Rónai Egon vendége volt dr. Róna Péter, jogász, közgazdász, professzor, az Oxfordi Egyetem tanára, ill. a Somogy megyei Kisasszondi családi birtok és sajtüzem tulajdonosa.

Róna Péter korábbi megnyilatkozásai, aktuális helyzetértékelései, jobbító szándékú, kritikai észrevételei a hallgatóság soraiban lényegesen nagyobb érdeklődést váltottak ki, mint a mindenkori politikai döntéshozók körében!  

Rónai Egon kérdéseire adott, higgadt, szakmailag megalapozott válaszainak, javaslatainak jelentős részével – néhány részletkérdéstől, ill. hiátustól eltekintve – egyet lehet érteni, érdemes lenne vitaindítóként felfogni, egy értelmes, szakmai-politikai-társadalmi párbeszéd alapjaként kezelni! Ezek közül a rendszerváltás óta eltelt időszakban, az egymást követő kormányok hibás helyzet-megítélése, alapvetően elhibázott gazdaság-politikája, és ennek tragikus következményei, ill. ebben a magyar szellemi-, kulturális-, tudományos-, gazdasági elit szerepe és felelőssége emelhető ki! Nem csoda, hogy Róna Péter megállapításai nem arattak és ma sem aratnak osztatlan sikert a hazai “politikai elit” köreiben, jobb és baloldalon egyaránt!

Sőt, az is kiderül az interjúból, hogy úgy látszik, “mégsem lehet más a politika”! (lásd: LMP!) Pedig az ország helyzete most már nem nélkülözheti tovább, a szellemi-, tudományos-, műszaki-, gazdasági-, kulturális értelmiség tényleges, érdemi, gyakorlati bevonását, és értelmes szakmai párbeszéd kialakításának kezdeményezését a Kormány részéről, a kormányzás szakmai megalapozása, és a szükséges paradigma-váltás, és az ennek megfelelő konkrét gyakorlati lépések megtételének biztosítása érdekében, amíg nem késő! (lásd: MALÉV (!), MAHART, MÁV, BKV, stb.).

Róna Péter azonnali, konkrét lépésekre vonatkozó javaslatait (bankrendszer, reálkamat, hitelezés, alapvető irányváltás a magyar gazdaságpolitikában, a presztizs beruházások, bérmunka, stb. helyett, oktatás, képzés, nevelés, ill. készterméket, végterméket előállító, nagy hozzáadott értéket tartalmazó magyar vállalkozások, vertikális rendszereinek (termelés-értékesítés) támogatása, stb.) komolyan kellene venni!

Ami kimaradt a szükséges intézkedések felsorolásából, az főleg az éghajlatváltozással, az energia-, vízkészlet-gazdálkodással, az élelmiszer-termeléssel, mezőgazdasági öntözéssel, az árvíz-, belvíz-, aszály-, jégár, vízszennyezés elleni védekezéssel, a közlekedés-, ill. infrastruktúrahálózatok integrált, hosszú-távú tervezésével, komplex fejlesztésével függ össze, amelyben a műszaki-gazdasági értelmiség hazai és nemzetközi tapasztalatai, tudományos eredményei nélkülözhetetlenek. (lásd: MTA-KSP Lovas Rezső-Büki Gergely: “Megújuló energiák hasznosítása”, Somlyódy László: “Magyarország vízgazdálkodása: helyzetkép és stratégiai feladatok”, Mosonyi Emil: “A vízgazdálkodás távlati feladatai”, stb.)

A fentiekhez azonban a mindenkori kormánypártoknak és ellenzéknek a nemzet érdekében – számos tabu-témán felülemelkedve, presztizs-szempontok, pre-koncepciók feladásával – meg kellene egy “nemzeti minimum”-ban állapodni! Ezek közül – a teljesség igénye nélkül – a Duna és a Tisza vízgyűjtőjén érkező vízek visszatartása, tározása, vízkormányzása (duzzasztás, vízlépcsőépítés, kettős működésű zsilip-rendszerek, stb.), a vízek többcélú hasznosítása (vízenergia-termelés, víziközlekedés, személy-, és teherhajózás, logisztikai láncok, kikötő-hálózat, vízi-, vízparti-, kerékpáros-, öko-, falusi-, tanyasi turizmus fejlesztése, mezőgazdasági-, ökológiai-, hűtővízigények biztosítása, stb.) emelhető ki.

A fentiek illusztrálására mellékelem a Lánchíd Rádió mai műsorában, Papp Endre beszélgetését Aszódi Attilával, a Paksi Atomerőművel, a Duna osztrák szakaszán üzemelő 9 (10) vízlépcsővel / vízierőművel, ill. a Bős-Nagymarosi Vízlépcsővel kapcsolatban, nemzetközi kitekintéssel, különös tekintettel a “zöld-mozgalmak” minden szakmaiságot nélkülöző, alapvetően politikai indíttatású szerepére.

Külön témaként érdemes a korábban nemzetközi hírű magyar vízügy, egységes vízügyi igazgatás rendszerének “szétverését” és ennek következményeit áttekinteni, és a még nagyobb károk elkerülése érdekében visszatérni a “Dégeni” hagyományokhoz (lásd: Illés Zoltán beszéde Dégen Imre sírjánál!), és a gyakorlatban hasznosítani dr. Mosonyi Emil akadémikus, a “vízépítés nemzetközi hírű professzorá”-nak javaslatait, és intelmeit! (ezek a dokumentumok a www.realzoldek.hu honlapon, bárki számára elérhetők, és hasznosíthatók!)

Érdemes megnézni, meghallgatni a mellékelt videó-, és hangfelvételeket!

http://atv.hu/videotar/20120203_rona_peter   36:48
2012.02.02. ATV „Húzós”. Rónai Egon vendége Róna Péter, közgazdász, jogász, professzor.
„Én már kivívtam magamnak a szellemi autonómiámat, nem szorulok rá, hogy bárkinek is a kegyeit keressem!”

http://mno.hu/lanchidradiohirei/paks-merre-tovabb-a-fejlesztesben-hang-1048763   8:54
2012.02.04. Lánchíd Rádió. Papp Endre vendége dr. Aszódi Attila. Paksi Atomerőmű, Dunai vízlépcsők, Ausztria – 9 vízlépcső, Bécs / Freudenau Vízlépcső – osztrák népszavazás, nagymarosi turbinák! Bős-Nagymarosi Vízlépcső-rendszer, Duna-mozgalmak – Trójai Faló! Most már kezdeni kellene valamit a Dunával!

http://atv.hu/cikk/20111120_vizugy
2011.11.20. ATV. Megosztaná a kormány a Vízügyi Igazgatóságok irányítását.

Jó szórakozást, és kellemes hétvégét kíván,

Baráti üdvözlettel:

Péteri László
okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033

Utóirat:

A Reális Zöldek Klub már 2009.03.23-án, majd 2010.01.05-én javasolták Róna Pétert miniszterelnöknek! (Hol volt akkor még az LMP?)

http://realzoldek.hu/velemenyek/wp-content/uploads/2011/12/2011-12-07-R%C3%B3na-P%C3%A9ter-A-piacok-kier%C5%91szakolhatj%C3%A1k-a-korm%C3%A1nyv%C3%A1lt%C3%A1st2origo-1.doc

http://www.realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=964
2009.03.23. Reális Zöldek Klub javaslata a Miniszterelnök személyére: Róna Péter.

http://www.realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=print&sid=1347
2010.01.05. A reális zöldek Róna Pétert javasolták miniszterelnöknek.
Dokumentumok és képek:

WordPress Plugin Share Bookmark Email