Transzeurópai Közlekedési Hálózatok / EU TEN-T és az Európai Unió Duna Régió Stratégiája / EUDRS a kezdetektől, napjainkig. Karla Peijs és Danuta Hübner szerepe. És a magyaroké?

Kedves Kollégák!

A Transzeurópai Közlekedési Hálózatok Európai Unió által támogatott programjai / EU TEN-T közül a 18. sz. A Rajna-Majna-Duna / RMD transzkontinentális nemzetközi víziút-hálózat, a 30. sz. A Szajna és a Schelde közötti összeköttetés fejlesztését, ill. ezzel összefüggésben az RMD-hez történő csatlakozás megvalósítását is szolgálja. (lásd: Karla Peijs európai koordinátor mellékelt 2010.08-i jelentése). 

A fentiek egyúttal összefüggésben vannak osztrák-román kezdeményezés, és Danuta Hübner előterjesztése alapján készült, ill. az EU által – a soros magyar EU-elnökség idején – elfogadott, Európai Unió Duna Régió Stratégiával / EUDRS.

A mellékelt jelentésből kiderül, hogy az egyes országok mit tettek a 2013-ig tartó fejlesztési program félidejéig.

Akkor még nem tudhattuk, hogy amíg a magyar Duna-szakasz hajózhatóságának javít(gat)ására 2005. óta, az EU támogatásával, a VITUKI által, több ütemben, a duzzasztás, vízlépcsőépítés kizárásával készülő tervtanulmány meghiúsul, addig a román-bolgár Duna-szakaszon 2 vízlépcső beruházás – EU támogatással történő megvalósítása van folyamatban, 2 új Duna-hídon felül!

Amennyiben a magyar dunai projekt törlésre kerül, az EU támogatás visszafizetésére is sor kerülhet, és akkor utánunk az özönvíz, a jegesár és az “Inségszikla”! Mindenesetre a “Széchenyi”, a “legnagyobb, magyar jégtörőhajó” elindult Baja felé, segítséget nyújtani! (ez akár szimbólikus jelentésű is lehetne!)

Hát ezt akartuk? (a fentiekkel kapcsolatos korábbi írásaink a www.realzoldek.hu honlapon is megtalálhatók, dokumentumokkal, térképekkel, fényképekkel, videó-, és hang-anyagokkal kiegészítve!)

Azt hiszem a fentiekhez nem kell külön kommentár! Biztos, hogy jó (vízi-)úton járunk?

Baráti üdvözlettel:


Péteri László
okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033

WordPress Plugin Share Bookmark Email