Andor László hazaáruló?

Mészáros Milán

Megnéztem a ma esti ATV Egyenes Beszédben Andor László Magyar EU Biztos szereplését. Nagyon érdekelt, vajon mit válaszol arra a kérdésre, hogy miért nem volt jelen az Európai Bizottság mai döntésén.

Szereplésére egyszerűen nem találok szavakat. Kálmán Olga műsorvezető nyomatékos kérdésére a biztos ugyanis kifejtette, hogy köszöni, de nem kell őt kioktatni. A látottak alapján sajnos nagyon is szükséges lenne a kioktatása. A legenyhébb kifejezés ebbéli tevékenységére és szereplésére az, hogy teljes mértékben méltatlanná vált a tisztségére. De vegyük az eseményeket sorjában, s röviden összegezzük a történteket. 

Ma délelőtt az EU Bizottság úgy döntött, ahogyan azt a hírekből megismertük. Nemsokkal ezután megtudtuk, hogy a Magyar EU Biztos nem volt jelen a döntésnél. Később láttuk a hírműsorokban, hogy a döntés ideje alatt Andor László Magyarországon tartózkodott egy nyugdíjakkal kapcsolatos konferencián, amit állítólag már több hónapja leegyeztetett. Más hírműsorokban Andor László úgy nyilatkozott, hogy egyetért a EU Bizottság döntésével, továbbá méltányosnak tartja azt.

Később a hírműsorokból azt is megtudtuk Kovács László volt Magyar EU Biztostól, hogy az adott ország EU Biztosa nem vehet részt az érintett országra vonatkozó döntésekben. Andor Lászlótól pedig a ma esti Egyenes Beszédben azt is megtudhattuk, hogy ő nagyon is részt vett az ominózus döntés előkészítésében. Nyilatkozatából egyértelmű volt, hogy valószínűleg azért ért egyet a döntéssel és azért tartja azt méltányosnak, mert tulajdonképpen az ő szempontjait és ajánlásait követte az EU Bizottság a döntés meghozatalakor. Felvetődik a kérdés: Ha egy eu biztos nem vehet részt az országára vonatkozó döntésekben, emellett ez az eu biztos nem vesz részt az országát érintő EU Bizottsági ülésen, akkor hogyan vehet részt a döntés előkészítésben? Márpedig Andor László ezt tette, ami mindennek a netovábbja. Más szavakkal, gazemberség. Egy ilyen súlyos döntés meghozatalának folyamatában még talán elfogadható lett volna, ha sem a döntés előkészítésében, sem a döntés meghozatalában, sem az ülésen nem vesz részt. Bár az ilyen magatartást sem nevezhetnénk “hazafiasnak”.

Fentiek alapján elmondható, könnyen lehet, hogy Andor László kimerítette a hazaárulás fogalmát, mert ilyen cselekedetet jóérzésű magyar ember képtelen elkövetni.

2012. február 22.

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email