Reális Zöldek Klub

T. Juhos László elnök úr részére

juhos.laszlo@realzoldek.hu

 

Tárgy: kisdoktori

 

Kedves László,

Miután hosszadalmas huzavona és mellébeszélések után megvonták a köztársasági elnök úrtól a doktori cím használatát, egy kicsit elgondolkoztam a saját tapasztalataimon.

Miskolcon végeztem 1961-ben gépészmérnökként, és nagyon megdolgoztam a diploma munkám készítésével és védésével. Kaptam egy rajzot egy nyers öntvényről, és egy másikat arról, hogy hogyan néz ki a munkadarab a megmunkálás után, miután azon kialakították a tucatnyi fúrt, mart, köszörült felületeket, és ehhez kellett konstruálni egy elektrohidraulikus vezérlésű célgépet, amely max. 100 másodperc ciklusidővel automatikusan sorozatban legyártja az öntvényből a kész munkadarabokat. 

A védéskor többek között azt is megkérdezték, hogy le tudnám-e vezetni a táblán annak a differenciál egyenletnek a megoldását, amellyel a nagynyomású vastag falú hidraulikus hengereket méreteztem.

Később, 1972-ben Budapesten szereztem a kisdoktori címet. A disszertációm ipari automatika rendszerek konstrukcióival foglalkozott, bemutatva egy gráfelméleti módszert, amelynek segítségével minimalizálni lehet az ilyen berendezések alkatrész szükségletét, és mellékeltem egy általam tervezett, és az iparban már megvalósított, sikeresen működő vezérlő rendszer leírását. A védés itt sem volt könnyű, de nem volt annyira szigorú, mint a diploma tervnél.

Miután a nyugdíjazásomat követően csaknem egy évtizedig egy főiskolán oktattam, volt alkalmam PHD védéseken is részt venni. A tapasztalataim siralmasak. Ma már PHD fokozatot olyan gagyi színvonalon lehet megvédeni, hogy ahhoz képest évtizedekkel ezelőtt nem hogy egy diploma megszerzése, de még egy sikeres érettségi is kiemelkedő kreatív teljesítménynek tűnik.

A színvonal rohamos süllyedése aggasztó. Épp ezért nehéz megérteni, miért kellett az elnökünknek egyáltalán plagizálni. Kitalálhatott volna önállóan bármilyen értelmesnek tűnő szöveget, nehezen értelmezhető idegen szakkifejezésekkel dúsítva, és akkor is komoly esélye lett volna a sikerre. Az oknyomozó újságírók ugyanis a mai korszerű számítástechnikai eszközök birtokában könnyen felderíthetik a szöveg egyezéseket. Ha azonban a szöveg eredeti – még ha értelmetlen is – azt úgysem fogja senki észrevenni, beleértve az opponenseket is.

Üdvözlettel:

dr. techn. Héjjas István

WordPress Plugin Share Bookmark Email