Országos népi kezdeményezés Szigetköz, az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna megmentéséért, a Duna elterelésének 20. évfordulóján! 4. rész.

Kedves Kollégák!

Folytatjuk a Kisalföld c. lap dokumentum-sorozatának közlését, amelyet a Szigetköz, az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna megmentése érdekében folytat, a Duna elterelésének 20. évfordulója alkalmából.
A Bős-Nagymarosi vízlépcső-rendszerrel kapcsolatos, alapvetően hibás magyar döntés – az államközi szerződés egyoldalú, indokolatlan felmondása, és ennek logikus következményeként a szlovák “C” variáns alapján, a Duna elterelése – következtében elvesztettük a “Duna Kulcsát”, Dunakilitit, a vízkormányzás egyik lehetőségét is, és önként lemondtunk a Nagymarosi Vízlépcsőről – duzzasztó, vízerőmű, hajózsilip, híd komplexum – amelynek vissza-duzzasztó hatása egész Szigetközig / Csallóközig, ill. a Bősi Vízlépcsőig érvényesült volna! De ennek részleteiről, majd később!

http://www.youtube.com/watch?v=dkKqKDVCY8U&feature=player_embedded   6:44

http://www.kisalfold.hu/kepek/vizet_a_dunaba_nezze_meg_a_vizszintkulonbsegeket_dunakilitinel_-_fotok_cseh_robert/2026238/

(Addig is, mindenkinek ajánlom Moldova György: “Ég a Duna” c. riport-dokumentum kötetét, és Lévai András, Kovács Károly Pál, Prohászka János és Reményi Károly, MTA tagok Berend T. Ivánnak, az MTA akkori elnökének írt, 1989.06.01-én kelt levelét, “A Duna Pozsony alatti szakaszának tragédiája” címmel!)  

Ehhez most dr. Hajtó Ödön barátom, a Magyar Mérnök Kamara alapító tagja, ill. egykori elnöke írását mellékelem, amely a Mérnök Újság 2002. évi októberi számában jelent meg, a Duna elterelésének 10. évfordulója alkalmával. Az abban foglaltak 10 év elmúltával is idő-, és helytállóak, legfeljebb az azóta bekövetkezett károk és az elmaradt hasznok nőttek, ill. nőnek tovább folyamatosan!

Mindezekért a rendszerváltás óta egymást váltó kormányok, kormány-pártok, politikai döntéshozók, és a mögöttük, ill. a soraikban még jelenleg is megbújó, “ál-környezetvédő” mozgalmak, és az őket elvtelenül kiszolgáló média képviselői a felelősek!

A társadalom jószándékú, de félrevezetett tagjainak egyre nagyobb része kezd ráébredni, hogy parciális – sokszor külföldről sugallt – érdekek érdekében “átverték”, amelynek árát azonban az egész civil társadalom fizeti, de a hibás döntést hozók és “ál-szakértőik” köszönik szépen, még mindig jól vannak, a felelősségre vonást a mai napig sikerült elkerülniük!

A kérdés csak az, hogy a társadalom ezt meddig tűri még?

A fentiektől függetlenül, kellemes hétvégét kíván,

Baráti üdvözlettel:

Péteri László
okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033

Melléklet – képek és dokumentumok:

http://realzoldek.hu/kepek/Sigetkoz-kezdem-4.zip

WordPress Plugin Share Bookmark Email