Országos népi kezdeményezés Szigetköz, az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna megmentéséért, a Duna elterelésének 20. évfordulóján! 6. rész.

Kedves Kollégák!

Folytatódik a “Kisalföld” aláírás-gyűjtő kampánya a Szigetköz, az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna megmentéséért, és a Duna elterelésének 20. évfordulója kapcsán az előzmények korabeli dokumentumokra támaszkodó felidézése, szembesítésül egyeseknek, és okulásul a mai generációnak! 

Az aktuális témákhoz kapcsolódva, mellékeljük a rendelkezésünkre álló, fontosabb dokumentumokat, azzal a megjegyzéssel, hogy aki(ke)t a téma részletesebben is érdekel, azok a www.realzoldek.hu honlapon, további – a közmédia, és a rendszerváltás utáni, mindenkori kormányok által évtizedek óta szisztematikusan elhallgatott – információkhoz juthatnak.

Ezekből kiderül, hogy a Duna Kör által hangoztatott, “ökológiai katasztrófa” nem következett be, különösen a szlovák oldalon fekvő “Csallóköz”-ben, míg a magyar oldali “Szigetköz”-ben – az “ál-környezetvédők” által kiprovokált “C” variáns, ill. a Duna elterelése következtében a Duna “magyar kulcsá”-nak – Dunakilitinek – a vízkormányzásban történt, tényleges elvesztése, és az általuk javasolt dízel-motoros vízszivattyúzás(!) majdnem visszafordíthatatlan környezeti károkat okozott, amelynek részbeni kivédését a vízügyi szakemberek által javasolt, és szerencsére megvalósított “fenék-küszöb/gát” tudta csak bíztosítani! (lásd: mellékletek. Egyetértünk Orbán Viktor miniszterelnök fenti, 2000.09.05-i nyilatkozatával, amely szerint: ”Valóban lesújtó az, ami a Dunával és a Szigetközzel történt. Egyelőre annyit tudtunk tenni, hogy az elterelés következményeit enyhítettük. A kormány – szerintem helyesen – azt az álláspontot képviselte, hogy az egész Duna-kérdést és a Szigetköz sorsát meg kell próbálni együtt kezelni. (!!!) Ennek azonban az az előfeltétele, hogy meg tudjunk egyezni a szlovákokkal. (!!!) Még várjuk a szlovák fél válaszát a magyar rendezési javaslatra. Ha elfogadják a magyar tervet (?), megoldódik a Szigetköz sorsa is. Elutasító válasz és egy újabb hosszadalmas hágai eljárás esetén viszont el kell választani a két ország közötti vitát a Szigetköz sorsának rendezésétől” – nyilatkozta lapunknakOrbán Viktor miniszterelnök.” (Kisalföld, 2000. szeptember 5.) )

Nem emlékszem, hogy ezekért a károkért, a szakszerűtlen politikai döntésekért az illetékesek közül bárki is elnézést kért volna, a még nagyobb károk elkerülése érdekében a vízügyi szakemberek áldozatos munkájáért – legalább utólag – bárki is köszönetet mondott volna!

Ugyanakkor a WWF vezetősége, Sylvén Magnus igazgató úr, dr. Claude Martin vezérigazgató úr nevében is, elnézést kért dr. Igor Mucha professzortól – a Duna szlovák oldali, rehabilitációs terveinek készítőjétől – és utasították a WWF Austria vezetőségét, hogy a jövőben tartózkodjanak a korábbi szégyenletes magatartásuktól, és állítsák le beavatkozásukat! (lásd: angol eredeti és a magyar fordítás)

Nem tudom, hogy nálunk hasonló megkövetésre sor fog-e kerülni? Éppen ideje lenne egy ilyen gesztusnak, most, amikor a hírek szerint, újra indulnak a magyar-szlovák tárgyalások, Szabó Marcel, miniszteri biztos vezetésével!

Talán még mindig nem késő! Hiszen “csak 20 év telt el” a Duna elterelése óta!

Emlékeztetőül, záró képként – Moldova György: “Ég a Duna” c. riport-könyvéből, az “ál-környezetvédők” által javasolt, “környezet-kímélő” (?) dízel-motoros, szivattyús vízpótlás elborzasztó látványát tudom csak bemutatni, amelyhez csak a zajt és a bűzt kell még hozzáképzelni! Remélem sikerül. Ha nem, kérdezzék meg az ott élőket, ők nem felejtették el!

Jó böngészést kíván,

Baráti üdvözlettel:



Péteri László
okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033

 

Dokumentumok és képek:

szigetkoz6 – tömörített adatok letöltése

 

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email