A hazai vízgazdálkodás távlati feladatainak meghatározása, ahogy Mosonyi professzor javasolta, és ahogy egy Duna Kör-ös “környezetvédő” látja. Ki az igazi környezetvédő?

Kedves Kollégák!

A hazai vízgazdálkodás távlati feladatainak – a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás jegyében történő – újragondolása, és az integrált ágazati-, területi-, hálózati-, intézményi tervezés, a komplex fejlesztés és finanszírozás (EU+hazai társfinanszírozás), valamint a többcélú hasznosítás figyelembe vételével, tovább már nem halasztható! 

Erre a tényre dr. Mosonyi Emil akadémikus, a “vízépítés nemzetközi hírű professzora” már évtizedekkel ezelőtt, hazai és nemzetközi, elméleti-, és gyakorlati tapasztalatai alapján, felhívta a politikai döntés-hozók, döntés-előkészítők figyelmét is, sajnos nem sok sikerrel! (lásd: mellékletek. Úgy látszik, mégis igaz a mondás, hogy”senki sem lehet próféta a saját hazájában”! A kérdés változatlanul: vajon miért nem? Akiket érdekelnek további részletek is, azoknak ajánljuk a www.realzoldek.hu honlap megtekintését, és az ott található dokumentumok részletesebb tanulmányozását, és dr. Paulus Alajos, Balázs Béla díjas dokumentum.filrendező és operatőr “Megérett az idő a döntésre” c. filmjének megtekintését is, amelyet a rendszer-váltás utáni “demokratikus” korszak egyetlen TV-társasága sem mert bemutatni! A fiatalabb generációnak így – a politika és a média “jóvoltából” – fogalma sincs arról, hogy valójában miről is szóltak a Duna-mozgalmak által szervezett tüntetések, Bős és Nagymaros, ill. a vízlépcső-építés ellen!)

Ez elmúlt időszak hazai tapasztalatai rádöbbentették a politikusok egy részét is, hogy valamit ideje lenne már végre tenni, az üres szavakon túl is! Ehhez azonban alapvető szemlélet-, és paradigma-váltásra, szakmai hozzáértésre, távlati tervezésre, tenni-akarásra, stb. lenne szükség, de az elmúlt évek tapasztalatai szerint ez nem megy, mert a rövid-távú, választási ciklusok “szavazat-maximalizáló törekvései” felülírják a nemzet hosszú-távú, távlati érdekeit! Ma már nem elég mindenre a “Zöld”-jelzőt ráaggatni! (Lásd: Gunter Pauli / Római Klub: “The Blue Economy / Kék Gazdaság” és a Pécsi Tudomány Egyetem által – angol után, először – magyar nyelvre lefordított változatát, és Ulbert József, PTE dékánhelyettes előadásának kivonatát)

Az 1998-99. évi rendszerváltás óta a mindenkori Kormányok és Parlamentek, valamint a mindenkori kormánypárti és ellenzéki képviselők saját magukkal és egymással voltak / és vannak elfoglalva, ezért nem értek / és nem érnek rá foglalkozni a nemzet jövőjét alapvetően meghatározó, alapvető stratégiai kérdésekkel.

Sőt bizonyos szakterületeken feláldozták a nemzet érdekeit szolgáló, stratégiai jelentőségű ágazatokat, és az elmúlt évtizedekben képtelenek voltak konkrétan meghatározni az állami feladatokat, ill. az állami szerepvállalás konkrét területeit.

Ezek közé tartozik – egyéb más ágazatokkal együtt – a vízügy-vízgazdálkodás-vízkészletgazdálkodás is! A korábban nemzetközi hírű, magyar vízügyi szolgálat és háttérintézményeinek, folyamatos és szisztematikus “szétverésé”-nek napjainkban vagyunk szem-, és fültanui! (Már akinek vannak ..a látásra, és a hallásra!)

A jelenlegi kormány – 2 évvel a választások és több árvíz-, belvíz, aszály után – a napokban tárgyalta a “Nemzeti Vízgazdálkodási és Öntözési Stratégiá”-t, amelyről Illés Zoltán egy nap alatt, több televízióban is, azonnali megszólalási lehetőséget kapott, hogy erről beszámoljon! (Ezzel szemben lásd Paulus Alajos hivatkozott filmjének “süllyesztőbe” kerülését!) Érdemes megnézni, meghallgatni, és az általánosságban elhangzottakat összehasonlítani Mosonyi professzor konkrét, műszaki-gazdasági-környezeti-társadalmi szempontból is megalapozott javaslataival:

 

http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/09/04/09/Uj_vizugyi_strategia.aspx   6:46   2012.09.04. M1 TV Ma Reggel – Terítéken: Illés Zoltán és az új vízügyi és öntözési stratégia.


http://mno.hu/rajatszas/ontozes-1103326   10:41
     2012.09.04. Hír TV Rájátszás. Öntözés – Illés Zoltán. Mit tesz a kormány, hogy az egyre szárazabb nyarak ne tegyék tönkre az egész éves termést? Mi a gondja az Európai Uniónak az új magyar hulladékgazdálkodási törvénnyel? Illés Zoltán szakállamtitkárt kérdezzük.

Ha valaki az elmondottak szakmai megalapozottságában, igazság-tartalmában kételkedne, az nem a véletlen műve! Egyébként a “nagy dirrel-durral beharangozott” stratégiának még a tervezete sem található se a Kormány, se az előterjesztő tárca hivatalos honlapján, és az internet kereső-programjában sem!

Végezetül levonható a tanulság: “A víznek ára van”! Ha van, ha nincs! De egy biztos: a tervszerű megelőzésnél nincs jobb / és olcsóbb, valamint igaz a mondás: “a tett halála az okoskodás”! Hallgassuk és nézzük meg Mosonyi Emil professzor utolsó videó üzenetét, amelyet elsősorban a politikai döntés-hozók és döntés-előkészítők figyelmébe ajánljuk:

http://www.youtube.com/watch?v=e0DLwzeLhuA   10:44

realzoldek töltötte fel ezen a napon: 2009.05.17.   Mosonyi Emil professzor úr utolsó videó üzenete.Mosonyi Emil akadémikus professzor üzenete Paulus Alajos filmjéből.
Összeállította a PVP Studió.

 

Jó szórakozást kíván,
Baráti üdvözlettel:

Péteri László
okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil:  +36 30 319 2033

Utóirat: Ha valaki tudja, hogy hol és hogyan érhető el a fent hivatkozott stratégia, kérem értesítsen! Előre is köszönöm!

 

Mellékletek:

fwahazaivzgazdlkodstvlatifeladatainakmeghatrozs – tömörített fájl letöltése

 

.

 

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email