Dunkel Zoltán magyarázata sántít. Az OMSZ elnöke megfeledkezik a jég olvadás hőjéről .

Az OMSZ elnöke szerint bezárul a klímacsapda Magyarország körül. mintha megváltozott volna a légköri cirkuláció, és ezért követi egymást két ennyire száraz év állítja Dunkel Zoltán, majd a következő módon folytatja:

Mindennek az oka a globális felmelegedés.  A szélsőségektől mentes években meleg és nedves levegő érkezik a trópusok felől, amelyek több csapadékot biztosítanak Európának. Az idén viszont megerősödtek a leszálló légáramlatok a Szahara fölött. Emiatt a szokásosnál kiterjedtebb magasnyomású képződmény (anticiklon) alakult ki az Azori-szigeteknél, amely hatalmas méretű légköri gátként viselkedve elzárta a dél felől érkező, trópusi nedves levegő útját. Ezért északabbra húzódtak a nyugati szelek övében kialakuló ciklonok, Európa jelentős része, így Magyarország is kevesebb csapadékot kap a korábbinál. Hosszabb távon is ez lehet majd a jellemző

Emiatt volt rendkívül hűvös és esős a nyár Nagy-Britanniában és Észak-Európában, annak ellenére, hogy a brit meteorológusok tavasszal még rekordszáraz évre számítottak. Északon pedig azért nincs már annyira hűvös nyáron, mint korábban, mert a sarki jégtakaró eddig nem látott ütemben zsugorodik a globális felmelegedés miatt. Szeptember közepén például rekordméretűre csökkent az arktiszi jég.

Amiről nem szól Dunkel Zoltán az északi jégtakaró olvadásához szükséges hő honnan származik. A jég olvadáshője ugyanis igen tekintélyes érték.

http://www.origo.hu/idojaras/20121002-klimavaltozas-miatt-van-evszazados-aszaly-szarazsag-rekord-2012-ciklon-globalis.html

 

 

 

 

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email