dr. Székely László, miniszteri biztos kinevezése a Bős-Nagymarosi Vízlépcső-rendszerrel kapcsolatos magyar delegáció vezetésére, kérdőjelekkel!

Kedves Kollégák!

Szabó Marcel jött és ment, dr. Székely László visszatért, de hogyan? Mit és miért nem tartalmaz a 143/2012.(XII.12.)ME.h. miniszterelnöki határozat?

– Miért nem szerepel az érintett tárcák között, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), az érintett Vízügyi Igazgatóságok (pl. ÉDUVÍZIG) kormányzati képviseletét ellátó Belügyminisztérium / BM? (vízügy, vízgazdálkodás, vízkészletgazdálkodás, árvíz-, belvíz-, aszály-, jégár-, vízszennyezés eleni védelem, ipari-, mezőgazdasági vízkivételek / öntözés, vízkormányzás, stb.) 
– A Vidékfejlesztési Minisztérium részéről Illés Zoltán, “környezetügyért felelős” (?) államtitkárnak az eddigi szereplése “vízügyi-, vízgazdálkodási-, vízkormányzási-, vízenergia-hasznosítási-, mezőgazdasági-, öntözési-, stb.” szakmai kérdésekben bebizonyította teljes szakmai alkalmatlanságát, amely “méltó” folytatása a 20 évvel ezelőtti, Duna Kör – Vargha János, Hajósy Adrienne, Droppa György és társai – által képviselt, tarthatatlan, a magyar nemzetnek többszázmilliárdos károkat okozó, az élet által többszörösen is megcáfolt, a Hágai Nemzetközi Bíróság által el nem fogadott, hazug álláspontnak! (Ennek dokumentumai a www.realzoldek.hu honlapján bárki számára megtekinthetők, további részletek a Szigetköziektől is beszerezhetők, ill. a “Kisalföld” c. lap hasábjain is elolvashatók!)
– Miért nem szerepel határidő még a magyar tárgyaló-delegáció kijelölésére vonatkozóan sem? Magyarországnak ennyire nem sürgős a probléma megoldása, a Hágai ítélet végrehajtása? Kinek jó ez, kinek az érdekében áll? (A korábbi, Szabó Marcel kinevezéséről szóló, miniszterelnöki határozatban szereplő határidőt sem tartotta be egyetlen miniszter se! És mindezt következmények, felelősségre vonás nélkül tehették!)

Amiről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Sajtó Főosztálya nem beszél(het)!

– A Bős-Nagymarosi Vízlépcső-rendszerrel kapcsolatos, Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletének végrehajtása csak a szlovák féllel folytatatandó, “jóhiszemű” tárgyalások, és  közös kompromiszumos megállapodás alapján képzelhető el! Az elmúlt 20 év “meddő” tárgyalásainak ez a legfontosabb tanulsága, amelynek kárvallottjai éppen azok a Szigetköziek, az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna mentén élők, akik által kezdeményezett, sikeres, országos népi kezdeményezést – Illés Zoltán “környezetügyért felelős” (?) államtitkár, és Jávor Benedek az Országgyűlés Fenntarthat(atlan)ó Fejlődés Bizottság elnöke, minden “mesterkedése” ellenére – végül az Országgyűlés 366:0:0 arányban, tartózkodás és ellen-szavazat nélkül efogadta! (lásd: 87/2012(XII.12.)OGY.határozat)
– a Szigetköziek sikeres országos népi kezdeményezése alapján mikor készül, vagy egyáltalán készül-e – a magyar-szlovák tárgyalásokat megalapozó – szakmai alapokon nyugvó, az érintett ágazatok, alágazatok tudományos, műszaki-, gazdasági-, közlekedési-, energetikai-, gazdaságossági-, környezet-, és természetvédelmi-, turisztikai-, terület-, vidék-, agrár-, stb. szakembereinek bevonásával, egy hosszú-távú, integrált ágazati-, területi-, hálózati-, intézményi-, finanszírozási-, fejlesztési-, többcélú hasznosítási terv?
– a KIM feladata – határidő megjelölés nélkül – a tárgyaló delegáció kijelölése
– a KüM feladata – ugyancsak határidő megjelölése nélkül – a vonatkozó, felhatalmazó okiratok kiadása
– csak arról nem szól a fáma, hogy dr. Székely László milyen feltételekkel, milyen szakmai megalapozottsággal a háta mögött, milyen alapokon, milyen felhatalmazással állapodhat meg előzetesen, és miért nem személyesen Ő terjesztheti a Kormány elé jóváhagyásra, az Ő vezetésével és irányításával a szlovák partnerrel folytatandó tárgyalások eredményét?

Végezetül, megjósolható, hogy továbbra sem várható elmozdulás

– a Duna, a Tisza, a Dráva, stb. ügyében sem, amíg Magyarországon nem valósul meg a vízügy egységes, országos irányítása, háttérintézményeinek (kutató, tervező, oktató-nevelő, stb.) hálózata. (A fentiek mielőbbi megvalósítására lenne szükség, a közigazgatási-rendszer korszerűsítése – és nem szétverése! – keretében, az eddigi negatív tapasztalatok objektív felülvizsgálata alapján! (lásd: VM-BM (OVF, VÍZIG-ek, stb.)-NFM-NGM – vízügy, ill. VITUKI, Bajai Eötvös József Főiskola, stb.?)
– az Európai Unió Duna Régió Stratégiája / EUDRS megvalósítása, a Duna magyarországi szakasza hajózhatóságnak, a Szigetköz vízellátásának biztosítása, az ország vízenergia-potenciáljának többcélú hasznosítása, a Nemzetközi Tisza Bizottság szolnoki székhellyel történő létrehozása, a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésének / VTT korszerűsített formában történő megvalósítása, a Duna-Tisza-közi Homokhátság vízpótlása, a mezőgazdasági öntözés, stb. megvalósítása területén sem!
– a fentiek szöges ellentétben vannak az EU Vízkeretirányelvének / VKI preambulumával, az új Víz-, Árvíz-, Aszály-, Közlekedés-, Hajózás-, Energia-stratégiájával, az EU-TEN-T 18. sz. fejlesztési programja (Rajna-Majna-Duna belvízi hajózóút-hálózat) – EU által támogatott – magyarországi projektjeivel, stb.
– ugyanez elmondható az MTA Köztestületi Stratégiai Programjai (“A megújuló energiák hasznosítása”, ill. “Magyarország vízgazdálkodása: helyzetkép, stratégiai feladatok” c.) Kormány által történt negatív, ill. félre-értelmezett fogadtatásával kapcsolatban is!

Amennyiben a Kormány az “Illési Úton” halad tovább, annak az egész országra, a nemzetre, a Kárpát-medencei magyarságra, és a “jószomszédi kapcsolataink” alakulására vonatkozóan, a Duna, a Tisza és a Dráva mentén, tragikus következményei lesznek!

Érdemes lenne egy pillanatra megállni, és elgondolkozni a fentieken is, a mindenkori politikai döntés-hozóknak. Hátrább kellene egy kicsit lépniük, és nagyobb teret és figyelmet kellene szentelniük a szakembereknek, a tudományos élet képviselőinek, megfontolni, és megfogadni jobbító szándékú észrevételeiket, javaslataikat, amíg nem késő!

Baráti üdvözlettel:

— Péteri László

okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

 

Mellékletek:

dr_szkelylszlminiszteribiztoskinevezseabsnagym


.

WordPress Plugin Share Bookmark Email