Mennyivel kell csökkenteni a villamos áram és a földgáz árát?

    A magyarok építhettek arra a dologra (?!), amiben nagy rutinjuk van

            (Bajnai Gordon miniszterelnök 2010-ben)

Mennyivel kellene csökkenteni a villamos áram és a földgáz árát?

 

Folytassuk tehát a témát, a “kell-e csökkenteni kérdése után” tekintsük át azt is, hogy mennyivel kell. Ott hagytuk abba az előző cikkben, hogy a magyar gazdaság egyik sajnálatos sajátossága a már három évtizede rendkívül magasnak számító árszintemelkedés.(…)

1984-hez képest 2010-re a fogyasztói árak átlagosan 28,6-szeresükre (!) nőttek. Voltak ennél lassabb és gyorsabb inflációt produkáló termék- és szolgáltatáscsoportok. Kiemelkedően (egyedülállóan) gyors volt viszont az áremelkedés a háztartási tüzelőanyagoknál, ahol ez alatt a 28 év alatt az árak 65,8-szeresükre nőttek! Elképesztő! Elgondolni is szörnyű, hát még átélni! Az infláció a háztartási tüzelőanyagoknál 2,3-szer gyorsabb volt, mint az egyébként gyors átlagos árszintnövekedés. Mára azonban már – ahogy nemsokára látjuk – a lakosság nem képes megbirkózni ezekkel a tarifákkal.(…)

Mennyivel kellene csökkenteni az árat?

Röviden válaszolva a kérdésrenyilván nem 10 százalékkal, a villamos energiánál, a földgáznál – mondjuk ki egyenesen! – 60 százalékkal! A távfűtésnél pedig ennél is nagyobb mértékben.

Sajnos a 10 százalékos csökkentés sem biztos, hogy 10 százalék. A Fidesz szakértőinek és képviselőinek utólagos értelmezése szerint kb. 8,4 százalék, mert a rendszerköltségekre nem vonatkozna. Érdekes módon az egyik szolgáltató, a Tigáz nem is tud másra gondolni, mint hogy a 10 százalék az 10 százalék, de már megjelentek a kormánypártban a visszakozás hangjai.

Részletek a Kirekesztett véleményem c. blogon>>>http://szabadibela.hu/2013/01/mennyivel-kell-csokkenteni-a-foldgaz-arat/#more-580

Budapest, 2013. január 3. 

Szabadi Béla

Bloghttp://szabadibela.hu/

Honlaphttp://szabadibela.hu/index2.html

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email