T. Juhos László részére

Kedves Laci,
Ezúton továbbítok egy internetes hírt az “energiatakarékos” higanygőz töltésű kompakt lámpákról.
Ehhez még azt érdemes hozzátenni, hogy a lakossági felhasználású ilyen lámpák 95 százaléka köt ki a kommunális szemétben, és a higanytartalma kikerül a környezetbe.
Számos felmérés mutatja, hogy a talaj, az ivóvíz és az élelmiszerek higanyszennyezése világszerte aggasztóan növekszik.
A higany szerves anyagokkal érintkezve nagyon veszélyes vegyületeket alkot, amelyek emberi szervezetbe kerülve károsítják az idegrendszert, és elősegítik daganatok kialakulását.
Ma már a szerves higanyvegyületek a 10 legveszélyesebb egészség károsító anyagok között szerepelnek.
Vitatható az is, hogy az energia takarékos lámpa a valóságban mennyire takarékos.
A lakásokban ugyanis a legtöbbet olyan évszakokban szoktak világítani, amikor a Nap későn kel és korán nyugszik, és ilyenkor az időjárás is hűvös, vagyis nagyrészt a fűtési idényben.
Ilyenkor pedig a nem energiatakarékos hagyományos lámpa “energia vesztesége” a lakásban hővé alakul át, vagyis fűtésként hasznosul, és annyival kevesebbet kell például gázzal fűteni.
Ugyanakkor a higanygőz töltésű lámpák gyártása óriási környezetterhelést okoz.
Ha pedig sikerülne megoldani a kidobott kompakt lámpákból a természetbe kijutó higany szennyezés tökéletes ártalmatlanítását, akkor ehhez alighanem több energiát kellene felhasználni, mint amennyit ezekkel a lámpákkal meg lehet takarítani.
Baráti üdvözlettel: Héjjas Pista

Forrás:  http://4.kerulet.ittlakunk.hu/csalad/130131/igy-banj-el-az-energiatakarekos-egokkel  

A legfontosabb tanács: ha energiatakarékos égőd “munka közben” felrobbanna, mindenki hagyja el a szobát és szellőztessetek alaposan, legalább 15 percig! Utána se jusson eszetekbe fölporszívózni a törmeléket, hanem papírdarabokkal, ragasztószalaggal szedjétek föl azt. Zárjátok egy befőttes üvegbe, és adjátok le veszélyes hulladékként.

Hogy miért? Jelenleg minden energiatakarékos égő tartalmaz legalább 2 milligramm mérgező higanyt, egyes régebbi típusok akár 15 milligrammot is. A porszívó az apró higanycseppeket tovább poríthatja, s a higany belégzése enyhén szólva nem áldásos.

A lámpák egyébiránt hermetikusan le vannak zárva, tehát normál üzemben a higanygőz nem szabadul ki. Akkor is elhanyagolható a veszély, ha a lámpa leoltott állapotban törik szét: ez esetben ugyanis a higany oroszlánrészét amalgám köti meg. Ilyenkor is ajánlatos mindenesetre legalább 5 percig szellőztetni – javasolja a Német Természetvédelmi Szövetség.

Az Európai Unióban tavalytól tiltották be a hagyományos égők árusítását. Az energiatakarékos lámpák fogyasztása a hagyományosokénak egyötöde körül van, a szebb fényt adó halogénégők átlagosan mintegy 30 százalékkal hatékonyabbak a régi körtéknél. A jövő alighanem az olcsó, jó esetben tartós LED-égőké, amelyek most még nem adnak szép fényt, de heted-nyolcadannyit fogyasztanak, mint egy Edison-égő.

 

 

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email