“Elérkezett az idő a leszámolásra az amerikai imperialistákkal”

http://hetivalasz.hu/vilag/lehetseges-hogy-most-valoban-raketat-inditanak-mi-feszulten-figyelunk-62253

Észak-Korea vezetője egy sebtében összehívott katonai értekezleten utasítást adott a hadászati rakétaerőknek, hogy tegyék meg a műszaki előkészületeket a támadásra az Egyesült Államok és Dél-Korea ellen. Katonai források jelezték: észlelték a fokozott tevékenységet a közepes és nagy hatótávolságú rakéták indítóállásainál.

hirdetés
Kim Dzsong Un parancsnoki értekezletet tart pénteken, a hajnali órákban ismeretlen helyszínen. Fotó: MTI/EPA/Yonhap/ KCNA

„Katonák és járművek egyre intenzívebb mozgása volt megfigyelhető a közepes és nagy hatótávolságú rakéták állásainál. Február 26-a óta fokozott harckészültség van érvényben az északi rakétaegységeknél, s lehetséges, hogy most valóban rakétát indítanak. Mi feszülten figyelünk” – mondta egy dél-koreai katonai megfigyelő pár órával azután, hogy Észak-Korea vezetője, Kim Dzsong Un egy hirtelen összehívott éjszakai parancsnoki értekezleten utasította a rakétás egységeket: álljanak készen az amerikai támaszpontok megtámadására.

A KCNA, a hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentése szerint a vezér az éjféli tanácskozáson azt mondta a tábornokoknak, hogy „a fejlemények fényében úgy ítéli meg: elérkezett az idő a leszámolásra az amerikai imperialistákkal.” A napokban ugyanis az Egyesült Államok két B-2-es lopakodó bombázót is bevetett egy, a Koreai-félszigeten folyó hadgyakorlaton. Az amerikai nukleáris elrettentés egyik alapvető eszközének tekintett, B-2 Spirit típusú két nehézbombázó Missouri amerikai szövetségi államból szállt fel, és gyakorlóbombákat dobott le különböző célokra dél-koreai területen. E gépek akkor először végeztek bombázó gyakorlatokat Koreában. Eddig Szerbiában, Afganisztánban és Líbiában vetették be háborúban a típust. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter csütörtökön úgy nyilatkozott az esetről, hogy a B-2-esek kiküldése a normális gyakorlat része, és nem szándékozták provokálni vele Észak-Koreát.

Kim Dzsong Un állítólag aláírta a tervet a technikai előkészületek elvégzéséről, és utasította a hadászati rakétaerőket, hogy álljanak készen a tüzelésre, arra, hogy bármely pillanatban lecsaphassanak az amerikai szárazföldre és a csendes-óceáni támaszpontokra, beleértve Guamon és Hawaiin, valamint Dél-Koreában található létesítményeket.

Tömegtüntetés a phenjani Kim Ir Szen téren Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető támogatására. Fotó: MTI/AP/Dzson Csol Dzsin

Észak-Korea a brit hírügynökség szerint a szovjet korszakból származó Scud típusú rakétákkal rendelkezik, amelyek képesek elérni a déli országrészt, de nagy hatótávolságú rakétáit még nem próbálta ki sikeresen.

Órákkal a tanácskozás után, napközben tömegtüntetést rendeztek Phenjan belvárosában Kim Dzsong Un támogatására. Diákok és katonák vonultak át a központi Kim Ir Szen téren, és közben a „Le az amerikai imperialistákkal!”, és „Söpörjétek el az amerikai agresszorokat!” jelmondatokat kiabálták. A körülbelül másfél óráig tartó demonstráción több ezren vettek részt.

WordPress Plugin Share Bookmark Email