Szemérmes koldusnak üres a tarisznyája(Magyar közmondás)


Nem csökkennek a történelmi fehér foltok (1. folytatása)

Folytatjuk a másfél hete kezdett témát. (…)

Lehetett-e volna gazdasági haszna (az országnak is!) a németek kiengedéséből?

(…) nincs feltárva az sem, vajon ki lehetett volna-e hozni az ország számára valami gazdasági hasznot a németek kiengedéséből? Németh Miklós2009-ben elmondta véleményét: ő nem akart fejpénzt (?!) kérni a kiengedett németekre.

A fejpénz “elfelejtéséért” őt meg szokták bírálni ugyan, de ma sem tenne másként, ma sem kérne. Ez is elgondolkodtató, hiszen nekem pl. eszembe nem jutott volna a fejpénz, valamiféle feltétel a kiengedésért. Nemcsak a jó ízlés okán, hanem mert nem tőlünk függött, ami történt. Akitől függött,az a Szovjetunió volt, ami kért is ezért ezt-azt. . A Szovjetunió a németországi kivonulásért pl. 10 ezer lakás felépítését támasztotta feltételként.

Nem a fejpénzt, hanem mást lehetett és kellett volna szóba hozni!  

Azt, hogy a szabadságuktól megfosztott és szabadságukat visszakapott országoknak a gazdaság átalakításához ugyanúgy meg kellett volna kapniuk a nyugattól az anyagi segítséget, ahogy azt Európa szerencsésebb része a Marshall-segély formájában megkapta. A háborús vesztes, a háborút kirobbantó németek is. A Marshall-segély szükségességéről nem volt nehéz meggyőzni a háború után a nyugati hatalmakat, nyilván most sem lett volna az.

Legalább a hitelek visszafizetését el lehetett volna engedni számunkra, sőt szerintem ezt további segítséggel meg lehetett, kellett volna toldani. Sajnos elég egyértelmű, hogy a magyar vezetés – legalábbis az ország szempontjából – nem volt elég ügyes. Talán az volt a baj, hogy elhitte: ő engedte ki a németeket! Ebből jöhetett a hibás okoskodás: nem kérhetünk ezért pénzt, szerintük fejpénzt. Ha felfogja, hogy ő csak eszköz volt, talán eszébe jutott volna, hogy az átmenet sikeréhez kérjen pénzügyi támogatást. Egy új Marshall-segélyt. De még ma is azt lehet hallani (ld.Bajnai berlini monológja), hogy az érdemekből nem lehet a végtelenségig megélni. De hát eddig talán ebből éltünk?

(….)

Részletek>>> a Kirekesztett véleményem c. blogon:
http://szabadibela.hu/2013/08/nem-csokkennek-a-tortenelmi-feher-foltok-1-folytatas/

Budapest, 2013. augusztus 27.


Szabadi Béla

 

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email