A 2013.09.11-13. között, Bécsben tartott 5. ERRC nemzetközi vízügyi konferencia és kísérő rendezvényeinek magyar tanulságai. 3. rész

Kedves Kollégák!

2013.09.11-13. Bécsben tartott, 5. ERRC Nemzetközi Vízügyi Konferencia keretében került sor, az EU által, az IPA-ból is támogatott, “SEE-River-Projekt” előzetes bemutatására, amely 2012.09.29-i kezdéssel és 2014.09.30-i befejezéssel szerepelne, az EU 2014-2020fejlesztési programjában.

A projekt vezetője dr. Ales Bizjak (Szlovénia, Vízgazdálkodási Intézet ), amelyben 12 ország, 26 partner-szervezete – köztük magyar részről a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság – vesz részt.
A projekt keretében a Dráva-vízgyűjtő kiválasztott, osztrák, szlovén, magyar, horvát szakaszai integrált, fenntartható, fejlesztési terveinek kidolgozására kerülhet sor, a környezet-, természetvédelem, az árvízvédelem, hajózás, vízenergia-termelés/hasznosítás, turizmus-, terület-, és vidékfejlesztés, stb. szempontjainak és érdekeinek egyidejű figyelembe vétele mellett.
A projekt kidolgozásának jelenlegi szakaszában, az egyes országok által kiválasztott minta-területek kapcsán már most látszik, hogyMagyarország – hasonlóan az Európai Unió Duna Régió Stratégiájához / EUDRS – a Dráva esetében is, változatlanul “szembe megy” Európával, a Duna-, a Tisza-, a Dráva-vízgyűjtője menti országokkal!
Ennek igazolására, érdemes megnézni a szlovén és a horvát eddigi elképzeléseket, amelyek – ugyanannak az EU Víz Keretirányelvnek / VKI, árvízi-, éghajlat-változási-, megújuló-energia irányelvnek az alapján – amelyre hivatkozva, mi – elvi alapon, és politikai akaratból – nem építünk vízlépcsőt, vízerőművet, nem duzzasztunk, stb. – a szlovének 2 vízlépcső / vízerőmű (Zlatolicje, Formin), a horvátok szintén 2 vízlépcső / vízerőmű (Molve-1, Molve-2) megvalósítását tartják fontosnak és szükségesnek, a Dráva felettünk levő szakaszán!

Tájékoztatásul megemlítem, hogy a korábban évekig “elfektetett, de a jelenlegi magyar kormány által, kiemelt programként szereplő, “Ős-Dráva program” vízpótlását – a Novo Vírjei vízlépcső-terv magyar részről történt megakadályozása miatt (!) – a duzzasztás nélküli Dráva-szakaszon, a Drávából a vizet, folyamatos szivattyúzással, a Potony térségében tervezett, magasan fekvő tervezett tározó-tóba kell majd átemelni, miközben a Dráva medre tovább fog mélyülni!
(Ki érti ezt? Van olcsóbb megoldás, mint a gravitáció kihasználása, vagy ezt csak a víz ismeri?)

Lásd:

“A Dráva-mente történelmi előzményei és fejlesztési lehetőségei” c. írásom, és Tiffán Zsolthoz írt gratuláló, figyelemfelkeltő és jobbító-szándékú levelem:
http://realzoldek.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=383 , valamint
http://realzoldek.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=1304 , és http://realzoldek.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=1305 ,

Remenyik Bulcsú irásai:
“A Dráva szabályozása a XVIII. századtól a XX. század végéig” / http://realzoldek.hu/dok/Drava-mente/A-Drava-szabalyozasa.pdf

“Vízerőművek építése, vagy természetvédelem a Dráván” / http://realzoldek.hu/dok/Drava-mente/Drava-Vizeromuvek.pdf
Érdemes elolvasni Burián Alajos (DDVÍZIG) mellékelt írását – az összefüggések miatt is – a “Nemzetközi Drává”-ról!
Ezek ismeretében, mindenki levonhatja a tanulságokat a jövőre nézve!

Elkezdődött az EU 2014. és 2020. évek közötti tervezési-, pénzügyi-, támogatási időszaka, a Dráva-projekt határideje 2014.09.30-án lejár, utána már a megvalósításnak kellene következnie!
Mit fogunk mi csinálni, amíg felettünk további 4 vízlépcső / vízerőmű fog épülni, EU támogatással, nálunk meg a Dráva még tovább fog mélyülni?

Kellemes hétvégét kíván,

Baráti üdvözlettel:

 


Péteri László
okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértőmobil: +36 30 319 2033

Utóirat:a témához kapcsolódó írásaim, dokumentumokkal, térképekkel, fényképekkel, videó-, és hangfájlokkal alátámasztva a www.realzoldek.huhonlapon, a  http://realzoldek.hu/modules.php?name=Content&pa=list_pages_categories&cid=17 internet-linken is megtalálhatók, a forrásra történő hivatkozással, szabadon felhasználhatók!

Mellékletek:

WordPress Plugin Share Bookmark Email