Szélturbinák hatása a szelekre

http://zoldtech.hu/cikkek/20140302-hurrikan-szelfarm?h=rmvn
Hurrikánlassító szélfarmok
Egy amerikai kutatócsoport számítógépes szimulációkkal kimutatta, hogy a tengerpartok mentén elhelyezett szélerőmű farmok jelentős mértékben csökkentik a hurrikánok erejét. A felfedezés rámutat, új szélfarmok telepítésével, egyben a hurrikánok gyengítésével a településeken okozott kár is mérséklődne, ami gazdaságilag is előnyös, így megtérülő beruházás lehetne a kormányok számára.  
A kutatók három valós, tenger felől érkező forgószél, a 2005-ös Kathrina valamint a 2012-es Isaac és Sandy hurrikánok adatait vitték be a szimulációs rendszerbe, majd modelljükben egybevetették egy több ezer szélkerékből álló szélfarmmal az amerikai Stanford Egyetemen. A modell meglepő eredményt hozott, az adatok tanúsága szerint a szélkerekek több mint húsz százalékot vontak ki a forgószelek erejéből és mérsékelték az okozott károkat is, írja a Nature Climate Change, internetes szakfolyóirat.

A tanulmány szerint a szélkerekek forgásukkal lelassítják a hurrikán külső szélerejét, ami lassítja a középre áramló szelet is, így növeli a hurrikánok szemében, vagyis közepében a nyomást. A nyomás növekedésével pedig a forgószél lelassul, veszít az energiájából és hamarabb eloszlik. A modell kimutatta, hogy a 2005-ben New Orleansban pusztító Kathrina hurrikánt egy hétszázezer szélkerékből álló szélfarmmal jelentősen, több mint húsz százalékkal lehetett volna legyengíteni a szárazföldre érés előtt. A 2012-ben New Jersey partjait megrongáló Sandy hurrikán esetében ez az arány már harmincnégy százalék. A szélfarmok telepítését indokló érvek között szerepel a hurrikánokkal járó erős szél és az áradások által okozott károk költségeinek mérsékelése. Ez a költség a három államon át tomboló Sandy hurrikán esetében például több mint nyolcvan milliárd dollár volt.

Amellett persze, hogy a szélfarm ezeket a károkat és a velük járó költségeket csökkenti, hosszútávon megtérülő megújuló energiaforrás is, ami javít a légszennyezettségen és a kutatók szerint a globális felmelegedést is mérsékeli.

A hurrikánok elleni fellépést célozza még az a tervezet, aminek keretében magas falakat vonnának a partmenti városok elé, így megóvva őket a magas hullámoktól és széltől. A kutatók azonban úgy látják, ez csak félmegoldás lenne, ami a szél erősségét nem csökkenti le olyan mértékben, mint mondjuk a szélerőművek tömege, viszont a beruházás nagyjából ugyanakkora költséggel jár.

Remélik, eredményeik hozzájárulnak majd ahhoz, hogy az amerikai kormány több szélfarmot telepít majd a keleti partokhoz.

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email