Magyarország ipari nagyhatalom?

A Kossuth Rádióban ismertették a kormányfő nyilatkozatát, amely szerint Magyarország ipari nagyhatalomnak tekinthető, mivel az EU-n belül a GDP-ben az ipari és mezőgazdasági teljesítmény aránya csak Németországban és Csehországban nagyobb.

Nos: egy hányados (ipar/mezőgazdaság) aránya akkor lehet nagyobb, ha nő a számláló és/vagy csökken a nevező értéke, amely utóbbi ha nulla felé tart, akkor a hányados a végtelen felé konvergál.

Az említett kiváló arány oka nem csupán az, hogy a külföldi befektetőknek köszönhetően növekedett az ipari termelés, hanem az, hogy a rendszerváltás óta sikerült a hazai mezőgazdaságot és a hozzá kapcsolódó feldolgozó ipart teljesen lepusztítani.

A hajdan virágzó mezőgazdaságunk minden tekintetben ellátta a hazai igényeket, és jelentős exportot is produkált. Ma már ott tartunk, hogy Hollandiából importáljuk a tejet, Franciaországból a vajat, Spanyolországból a paradicsomot, Dél-Afrikából az almát, Brazíliából a cukrot, Mexikóból a piros paprikát, és Görögországból a görögdinnyét, amely utóbbi import persze azért némileg érthető.

A rendszerváltás óta a szarvasmarha, sertés, és juh állományunk a felére csökkent, és rövidesen a felére csökken a méz termelésünk is, ha a brüsszeli bürokraták kivágatják az akácfáinkat.

A tendenciákat a mellékelt diagramok és táblázatok szemléltetik.

 

2014. március 19.

Dr. Héjjas István


Forrás: Magyarország 1989-2009 a változások tükrében, a KSH hivatalos kiadványa

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email