Pokol és Paradicsom itt van a Földön

Kedves Barátom!

A “Legalább magadat mentsd meg!” témájú levelemre többektől kaptam hasonló értelmű visszajelzéseket. Ezeket legtömörebben “A” fogalmazta meg a követklezőképpen. 

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Dante Purgatóriuma; az Isteni színjáték második része (Első ének: Az óceán szigete, 5-6. sor):

“Míg a Pokol a bűnös lelkek büntetésének örök helyszíne, a Purgatórium az a hely, ahol kitisztul az emberi szellem, s méltóvá lesz, hogy az ég lakója legyen.”

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Félreértés ne essék, nekem szimpatikus ez a felfogás (is). Mindazonáltal sohasem merészeltem istent játszani, s valakiket -akár ítéletemmel is- a pokolba vagy a purgatóriumba utalni, hogy azokon “áthaladva” majd az ég méltó lakójává váljék. Mindig úgy gondoltam, hogy ezt majd elvégzi egy nálam hatalmasabb erő. Ha pedig nem, akkor úgy van jól, s nekem kell revideálnom magamat. Egyébként úgy gondolom, hogy pokol és paradicsom itt van a Földön, s szabad választásunk, hogy melyikben élünk. Ezt  egy mesével szeretném bemutatni.

Egy kereső ember arra kérte az Istent, mutassa meg neki, milyen a Paradicsom és milyen a Pokol. A kereső embernek szerencséje volt, mert Isten rábólintott kérésére, s odavezette a keresőt két ajtóhoz.

Kinyitja az egyiket és megengedte a keresőnek, hogy betekintsen. A szoba közepén egy hatalmas kerek asztal állt, és az asztalon egy nagy fazék volt, benne ízletes étellel. A kereső embernek elkezdett csorogni a nyála. Az emberek, akik az asztal körül ültek csont soványak és halál-sápadtak voltak. Az összes éhezett. Mindegyiknek egy hosszú nyelű kanál volt a kezében, odakötözve a kezéhez. Mindegyikük elérte a tálat és vett egy kanállal. De a kanál nyele hosszabb volt, mint a karjuk, s nem tudták a kanalat a szájukhoz emelni. A kereső ember megborzongott nyomorúságukat és szenvedésüket látva. Az Isten ekkor azt mondta: Amit most láttál az volt a Pokol.

Majd mindketten a második ajtóhoz léptek. Isten kitárta azt, és a látvány, ami a kereső elé tárult, ugyanaz volt, mint az előző szobában. Ott volt a nagy kerek asztal, egy fazék finom étellel, amitől ismét elkezdett folyni a kereső ember nyála. Az emberek az asztal körül ugyanúgy egy-egy hosszú nyelű kanalat tartottak a kezükben. De itt az emberek jól tápláltak, mosolygósak voltak és nevetve beszélgettek egymással. A kereső ember ekkor azt mondta Istennek: Én ezt nem értem! Óh, pedig egyszerű -válaszolta az Isten- ez igazából csak ‘képesség’ kérdése. Ők megtanulták egymást etetni, míg a falánk és önző emberek csak magukra gondolnak.

A “Ments meg legalább egy lelket, s magadon kívül megmented az egész világot.” gondolattal én pusztán azt szerettem volna mondani, hogy ha a körülmények mostohák is, még olyan feltételek esetén is táplálhatjuk egymást lelkileg, s már is a Paradicsomban érezhetjük magunkat. Mi változtunk meg, megmentettünk egy lelket, s így megváltoztattuk (megmentettük) a világot, mert a pokolból paradicsomot csináltunk. Ilyen kurva egyszerű ez, barátaim! Ha omnipotens lehetnék, akkor csak a viszonyokat és a törvényeket változtatnám meg, nem az embereket: A hosszú kanálhoz kötözöttek közül az egyiknek a kanalát a másik szájához emelném. A többi szereintem menne magától. Végül is, ezt szándékoztam tenni az alábbi levéllel.

A bűnről pedig talán majd legközelebb. Akkor, ha esetleg válaszok érkeznek erre a levélre. Előzetesen csak annyit, hogy a bűn legördögibb tulajdonsága elhitetni az emberrel, hogy tulajdonképpen minden rendben van; nincs veszve semmi. A lélek embere azonban tudja, hogy a legkisebb dolgok is életveszélyessé, sőt tragikussá válhatnak, ha nemtörődöm kovács módjára fércmunkával patkolja meg a király lovát, amely elbotlott a csatában, s végül nem csak a király, hanem a csata, sőt az egész ország is odaveszett. Így vész el -vagy válik semmivé- a Paradicsom. …

Üdvözöl,

Milán


Sunday, March 23, 2014 5:50 PM

Kedves Barátom!

Az emberiség elbizonytalanodott belső indítékaiban -mondta ezelőtt hatvan évvel Werner Heisenberg. Ha 60 évvel ezelőtt ő ezt vélte igaznak, mit mondhatnék én a mai világról? Talán -kicsit átfogalmazva- azt, amit Isten mondott Szodomának: Ha található legalább tíz igaz ember az Earth nevű bolygón, akkor ez a planéta még nem reménytelen, s képes a túlélésre.

“Ember, hol a mérték nem tudod
De legalább magadat mentsd meg!”

-énekli Révész Sándor: http://www.youtube.com/watch?v=xvY1B1DeKm4 (Szöveg a Show more alatt.)

Általában annak vagyok híve, hogy kis célokkal ne kezdjünk, és e téren legyünk maximalisták. Azonban, a világ megmentését illetően úgy gondolom és érzem, hogy sokkal szerényebbnek kell lennünk. Itt ugyanis minden a magunk megmentésével kezdődik. S talán végződik is.

Az önmagunk megmentése nagyon nehéz és járatlan út. Csak a rettenthetetleneknek ajánlom. Viszont van egy módszer, amit bárki könnyedén elsajátíthat és gyakorolhat. Ennek lényegét pedig úgy foglalhatnám össze, hogy “Ments meg legalább egy lelket, s magadon kívül megmented az egész világot.”

Hozzávetőlegesen a fentiekről szól Martin Brestnek az “Egy asszony illata (Scent of a Woman)” című filmje, amelyet 1993-ban láttam először Amerikába tartva az Atlanti óceán felett, egy Boing 747-esen. Ennek a filmnek én inkább a “Touchable Seviors (Érinthető megmentők)” címet adnám. Ez ugyanis sokkal közelebb áll a film világának igazságához, mint az Egy asszony illata. Ugyanis, ez a cím egyaránt jellemezné Slade alezredest és Charles-ot is, míg az eredeti cím legfeljebb csak az alezredes libídóját jellemzi. (Emlékszünk még az “Intouchables” című filmre, amit magyarra -a szokásos kificamítással- ‘Életrevalóknak’ fordítottak. Annak ellenére, hogy az intouchables-nek nincs életrevalók vagy ilyen értelmű fordítása, mivel az érinthetetleneket jelent. Bár -a film tartalmát ismerve- a touchables ott is megfelelőbb lenne.)

Amennyiben felkeltette érdeklődésedet az “Egy asszony illata”, azaz a Touchable Seviors című film, vagy már rég láttad, úgy azt ma este megtekintheted az M1 TV-n 21:40-kor. Ha esetleg az időpont nem lenne megfelelő számodra, vagy más alkalommal is szeretnéd azt megnézni -s esetleg nincs otthon IP TV-d-, akkor letöltheted innen:

http://www.neumann-alpha.org/touchables.mp4

Ezt számodra töltöttem fel.

Ments meg legalább egy lelket, s magadon kívül megmented az egész világot! Szóval, elindítjuk ezt a “mozgalmat”, vagy jöjjön, ami Szodomára is jött?

Üdvözöl,

Milán

WordPress Plugin Share Bookmark Email