Hová tartozzon a turizmus?

Kedves Kollégák!

A turizmus/vendéglátás a választási kampányok idején mindig megjelenik, mint “húzó-ágazat” (?), majd a feledés homályába merül!

Most éppen ott tartunk, hogy az országgyűlési választások után egy dolog már biztos: az Országgyűlésben nem lesz önálló “Turisztikai Bizottság”!

Az Európai Parlamenti választások után nem lehet tudni, hogy magyar részről lesz-e tagja a “Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság”-nak!

A napokban létrejövő, “Harmadik Orbán-kormány”-ban még nem derült ki, hogy hová fog tartozni a turizmussal, vendéglátással, kapcsolódó szolgáltatásokkal és speciális infrastruktúra-hálózataikkal kapcsolatos problémakör? 

A turizmus “ágazat” hova-tartozása kérdésében a “Turizmus Panoráma Bulletin” – dicséretes módon – szakmai vélemények bekérésére vállalkozott, amelynek keretében 5 lehetséges variáció közül on-line módon lehet választani. (lásd: mellékelt írás)

De sajnos már a kiindulás is téves, mert a turizmus-vendéglátás valójában nem “ágazat”, hanem egy tipikus, ágazatközi-, tárcaközi-, részben nemzetközi-, horizontális-/ keresztbe-fekvő tevékenység és szolgáltatás-halmaz. A mindenkori kormányok ezt eddig sem ismerték, ill. most sem ismerik fel, és ezért nem találják a helyét évtizedek óta a közigazgatáson belül sem!

Tekintettel arra, hogy sajnos a turizmus/vendéglátás/szolgáltatás/speciális infrastruktúra-hálózatok témája és problémaköre (állami-, területi-, hálózati-, intézményi irányítása, koordinációja, integrált tervezése, komplex fejlesztése és finanszírozása, valamint a többcélú hasznosítás biztosítása, ill. az alapfogalmak, definíciók tisztázatlansága,  jogi-, közgazdasági-, pénzügyi szabályozása, ösztönzési rendszere, nemzetközi versenyképességének biztosítása, stb.) 5 rubrika közül 1 kiválasztásával nem oldható meg.

Ezért a fentiek kiegészítéséül, ill. részletesebb indoklásául mellékelem – csak az elmúlt 4 év alatt! – a fenti témákkal kapcsolatban a Reális Zöldek Klub honlapján is megtalálható – jobbító szándékú – írásaim internet-linkjeit, a mellékelt hazai és nemzetközi dokumentumokkal, térképekkel, fényképekkel, videókkal, hangfájlokkal alátámasztva.

Be kell őszintén valljam, hogy a fentiekkel sem tudtam meggyőzni a döntéshozókat, és döntés-előkészítőket sem!

Annak idején még kísérletet tettem arra is, hogy a turizmus-vendéglátás elméleti és gyakorlati szakembereitől – volt kollégáimtól – is begyűjtsem egy-egy kormányelőterjesztés-tervezet véleményezéséhez konkrét gyakorlati tapasztalataikat, majd figyelemmel kísértem azok sorsát!

A végeredmény nem túl szívderítő!

A “Nemzeti konzultáció”-sorozat kissé formálisra sikerült! A turizmus különböző területeivel több tárca – egymástól függetlenül – is foglalkozott, de például az Európai Unió Duna Régió Stratégiájának / EUDRS magyar részanyagát, ill. annak turizmust érintő dokumentumait hosszú ideje nem találtam sehol! (Megjegyzem, hogy a téma az egész Duna és a Tisza vízgyűjtőjét érinti, 12 prioritás mentén. Pl. közlekedés, hajózás, energia, turizmus, kultúra, biztonság, kutatás-fejlesztés-innováció-oktatás, vállalkozásfejlesztés, stb.)

A magyar turizmus változatlanul – a siker-propaganda ellenére! – a kihasználatlan lehetőségek tárháza!

A turizmus kerettörvény, turizmus-statisztikai törvény kidolgozása, a turizmus/vendéglátás tényleges teljesítményének mérése, a Budapest-Balaton-centrikusság, a szezonalitás oldása, a nemzetközi versenyképesség biztosítása, stb. változatlanul megoldatlan!

A Budapesti Nagy Kongresszusi Központ, a Budapesti Nemzetközi Hajóállomás, a Budapest-Ferihegyi Liszt Ferenc Repülőtér és a Belváros kapcsolata, a városnéző buszok, a külföldi szállodahajók kulturált kikötési lehetőségei, stb. szintén megoldatlanok!

A “vidék” bekapcsolása a nemzetközi turizmus vérkeringésébe – sokszor a közlekedési-, megközelítési problémák, és az általános, alapvető infrastruktúra hiánya, stb. miatt valójában sikertelen.

A Magyar Turizmus Zrt. marketing-kommunikációját is a Budapest-Balaton-centrikusság és az “Egészségipar” (?) túlhangsúlyozása jellemzi!

A különböző koncepciók, stratégiák, programok, tervek egymástól függetlenül, koordinálatlanul készülnek, jelentős részük a fiókokban landol, vagy a bürokrácia útvesztőiben nyomtalanul eltűnik, csak a tervezési számlát kell az adófizetőknek kifizetni, vagy az Európai Uniónak a támogatást visszafizetni! (Lásd: a “Duna hajózhatóságának javít(gat)ása” c. dokumentáció, stb.)

Hát így állunk 2014. májusában! Innen szép nyerni! Ehhez kívánok mindannyiunk érdekében sok sikert!

Baráti üdvözlettel:

Péteri László
okl. építészmérnök, egyetemi tanársegéd
ny. min. vezető főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033
2014-05-25-Hová tartozzon a turizmus ágazat[1]turizmus-com

 

————————————-

———- Továbbított levél ———-
Feladó: Károvits Tamás <garvics@t-online.hu>
Dátum: 2014. május 27. 9:53
Tárgy: Re: Válasz: Hová tartozzon a turizmus?
Címzett: Balogh Károly Zsolt <balogh.karoly.zsolt@vmkik.hu>, peteril62@gmail.com

Laci!
Itt nem kell a szakértelem. A szakma azt sem érti,hogy ki kellene harcolni olyan szociális párbeszéd lehetőségét amelyet A “Hivatásos érdekegyeztetés törvénye” garantálna. Valódi Kamara,Ipartestület kellene hatósági jogkörökkel stb.stb.Akik a Kétkamarás parlamentben ülnének. Erről kellene egy előadás,hogy az emberek végre megértsék miről van szó! Ezt jelenleg egyik szervezet sem vállalja föl,mert ők sem tudják mi az amit mondok. Én végigültem az Uniós előcsatlakozási megbizottak ittlétekor 2004-ben egy tájékoztatást amiben elmondták,hogy magyarországon nincs valódi szociális párbeszéd. Erről azóta mendenki hallgat!Nekem már van egy olyan érzésem,hogy nem akarják,hogy Magyarország bekerüljön a nemzetközi ismertség kategóriájába turizmusa álltal,mert akkor a gyarmatosítás nem mehetne ilyen szabadon! Igy jó,hogy kinlódunk ebben a többpárti diktatúrában. Jogunk csak békemenetre és négy évenkénti szavazásra van!.
Amit írsz egyébként mindennel egyetértek. Éppen ezért nem is hallgatnak a szakemberre.

Üdv:Károvits Tamás

—– Original Message —–
From: Balogh Károly Zsolt
To: László Péteri ; Juhos László ;
Sent: Tuesday, May 27, 2014 8:12 AM
Subject: Válasz: Hová tartozzon a turizmus?

Kedved Laci,

Jószándékú felvetéseid sikeréhez alapfeltétel lenne, hogy az Általad említett “döntéshozók” és “döntés-előkészítők” olvasni és értelmezni legyenek képesek az érveidet, amiben én (kevés) tisztelettel kételkedem.

Barátsággal és
Szívélyes üdvözlettel

Balog Károly
Magyar TDM Szövetség

Tájékoztatásul, és az eredeti írásomhoz kiegészítésként küldi:


Péteri László
okl. építészmérnök, egyetemi tanársegéd
ny. min. vezető főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email