„Ha most az USA az Európai Unió tagja lenne, bizony szerkesztőségi vezércikkben kellene felszólítanunk az EU-t, hogy a lehető legszigorúbban vonja kérdőre Amerikát.”

Elviselhetetlen, embertelen diktatúra, sőt putyini típusú diktatúra kezd kiépülni az Egyesült Államokban. A legújabb hírek szerint már az igazságügyi szerveket is ráküldenék azokra a civil agytrösztökre, amelyek tevékenységét külföldi hatalmak, köztük a norvég kormány meri finanszírozni. Ráadásul demokraták és republikánusok egyaránt támogatnák a szólás- és véleményszabadság eme durva korlátozását.   

Az egész azzal kezdődött, hogy a The New York Times indulatokat korbácsolt Norvégia és más olajállamok ellen. A lap azt állította: ezek a kormányok úgy akarnak hatást gyakorolni az amerikai közéletre, hogy befolyást vásárolnak civil és független kutatóintézetekben, amelyek ezért cserébe az érintett országok számára fontos témákkal kampányolnak Washingtonban.

Fotó: Europress/Válasz.hu

De kérdezem én, hová vezet, ha amerikai politikusok egymást túlkiabálva harsogják bele a világba: „Világossá kell tenni, hogy itt nem független agytrösztökkel állunk szemben, nem civilek jönnek velünk szembe, hanem fizetett politikai aktivisták, akik külföldi érdekeket próbálnak érvényesíteni az Egyesült Államokban”? Hol van itt a tőke szabad áramlásának biztosítása?

Ha most az USA az Európai Unió tagja lenne, bizony szerkesztőségi vezércikkben kellene felszólítanunk az EU-t, hogy a lehető legszigorúbban vonja kérdőre Amerikát, sőt még a közösségből való kizárás, kiutasítás gondolatát is fel kellene vetnünk az európai ethosz védelme érdekében. Elég a félelemkeltésből, elég a demokrácia, a szabad piac és a szabad gondolat korlátozására irányuló törekvésekből! Ha az Egyesült Államok nem változtat a civilellenes politikáján, a magyar kormánynak meg kell fontolnia, hogy minden erejével támogassa azokat a független intézményeket, amelyek gátat szabnak a putyini módszerek amerikai terjedésének!

(Mielőtt valamelyik amerikai követségi főmufti idetelefonálna a szerkesztőségünkbe, jelezzük: ez a cikk nem az Egyesült Államokról szól. Az írás dekódolásához javasoljuk bepötyögni a Google-ba a „Norwegian NGO Fund” és a „Hungarian government” kifejezéseket.)  

Forrás:  http://valasz.hu/publi/diktatura-az-usa-norveg-penzek-utan-nyomoz-105463

 

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email